logo-right

Архив / Новини от България

23.03.2015

240 млн. евро по европейска програма „Иновации и конкурентоспособност“

240 млн. евро е одобреният бюджет по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" за 2015 г. Средствата ще бъдат разпределени между три схеми: „Подобряване на производствения капацитет на малките и средни предприятия“, „Подкрепа за иновации в предприятията“ и „Енергийна ефективност в малките и средни предприятия“, стартиращи съответно през месеците март, септември и декември.

Очакванията са средствата да бъдат използвани за нововъведения в производствения процес, съгласно изкискванията за енергийна ефективност и европейските стандарти, с което българските предприятия ще затвърдят позициите си на европейския пазар.

(Източник: в-к Капитал)

17.03.2015

България сред лидерите по продажба на бизнес имоти в ЕС за 2014 г.

Броят на сделките с бизнес имоти в България през изминалата 2014 г. поставя страната ни на едно от челните места в Европейския съюз. Общата стойност на продадените бизнес имоти възлиза на 254 млн. евро, като най-активни са местните инвеститори, а чуждите капитали са насочени основно към строителни терени.

Възстановяването на пазара на бизнес имоти в България е знак както за подобряване на бизнес климата, така и за започването на нови проекти, което ще доведе до увеличаване на заетостта и раздвижване на пазара на труда.

(Източник: в-к Капитал)

10.03.2015

Нова Европейска програма за развитие на селските райони

Европейският съюз ще предостави на българските земеделски производители нова субсидия в размер на минимум 50% от стойността на кандидатстващите проекти, като схемата е част от новата програма за развитие на селските райони, която ще стартира авансово още в края на месеца с бюджет от 150 млн. евро.

Очакванията са след отпускане на субсидията, българските земеделски производители да се фокусират основно върху проекти в областта на иновациите, енергийната ефективност, опазването на околната среда и биопроизводството.

(Източник: в-к Капитал)

24.02.2015

Голяма сделка с участието на развоен център в България

Дъщерна компания на германския гигант “Bosch” купи немски софтуерен разработчик, като в основата на сделката е развойното звено на разработчика в София. В местния център работят по-голямата част от експертите по софтуерни решения на компанията, която постепенно разширява дейността си.

Така, поредната сделка в сферата на софтуерните технологии е още едно доказателство за професионализма на българските експерти, високо ценени от световната IT индустрия.

(Източник: в-к Капитал)

10.02.2015

Финансиране на проекти по програма „Хоризонт 2020“ на ЕС

Най-голямата европейската програма „Хоризонт 2020“, чийто бюджет е почти 80 млрд. евро, дава възможност на българските IT компании и организации да реализират своите идеи, като участват в стартиралия през месец ноември нов кръг на кандидатстване.

Проектите трябва да са в областите „Информационни и комуникационни технологии“ или „Сътрудничество между ЕС и Бразилия“, като крайните срокове за представяне на идеите са съответно 14 и 21 април 2015 г., а финансирането е в размер на приблизително 570 млн. евро.

Програмата предоставя възможност за развитие на иновативните предложения, като същевременно поставя високи критерии за участие, което гарантира повишаване на конкурентоспособността и качеството на проектите.  

 (Източник: в-к Капитал)