logo-right

Архив / Новини от България

30.09.2014

Нови победители в дарителската кампания „Загорка зелен фонд”

И тази година „Загорка“ проведе ежегодната си дарителска кампания под формата на конкурс за най-добър еко проект.

Победителите са разработили проекти в областите – пестене на вода, пестене на енергия и пасивна среда, като общият награден фонд възлиза на 22 000 лв.

Конкурсът „Загорка зелен фонд“ е част от програмата на компанията за корпоративна и социална отговорност, която залага на значимостта на екологията и опазването на околната среда, а същевременно дава възможност за осъществяване на иновативните еко идеи, като спонсорира първоначалното им развитие.

(източник: в-к Капитал)

26.09.2014

Компаниите за текстил и облекла с рекорден брой продажби за 2013 г.

За изминалата 2013-та година българските производители на облекла и текстил са отбелязали рекордни продажби зад граница.

Големият брой поръчки се дължи основно на възстановените европейски пазари и голямото търсене. Географското положение на страната, модерните машини, технологичните възможности плюс гъвкавостта на шивашките предприятия правят България предпочитан партньор. Страната запазва своята конкурентоспособност и заради ниските работни заплати, и заради изградения имидж за добро качество.

Положителната тенденция в сектора продължава и през първите месеци на 2014-та година. Очакванията за по-добра година се виждат и в отчетите на големите компании в бранша - приходите растат, повечето фирми имат и по-високи от предходната година печалби. Оптимизмът личи и в инвестиционните планове на лидерите, което само по себе си говори не само за укрепване на този традиционно силен за страната сектор, но и за потенциала за растеж в него.

(Източник: в-к Капитал)

25.09.2014

„Аурубис България“ приключва инвестиция на стойност 44 млн. евро

До края на тази година медодобивното предприятие „Аурубис България” ще финализира инвестиционните си проекти в страната на обща стойност над 44 млн. евро.

Вложените от компанията средства до момента са в размер на 500 млн. евро, като 100 млн. евро от тях са инвестирани в модернизиране на медодобивния завод на предприятието в Пирдоп с цел опазване на околната среда.

Развитието на бизнеса на германската група у нас е явен пример за успешно ръководена инвестиция, която успява да реализира над 90% от продукцията си зад граница.

(Източник: в-к Капитал)

23.09.2014

Нови възможности за инвестиции в българския бизнес

Нови 25 млн. евро отпуска Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) чрез фонда JEREMIE, за инвестиции в средните и малките предприятия в страната. Средствата се управляват от две дружества, които трябва да ги инвестират до края на следващата година. Едно от условията е да имa още един инвеститор, който да е независим от ЕИФ и от собственика на компанията, чиято инвестиция да е не по-малка от тази на фонда JEREMIE.

Финансирането е достъпнo за редица сектори на бизнеса, като интерес за инвеститорите представляват малките и средни компании в сектора на здравеопазването, логистиката, IT и бизнес услугите.

Подобно кофинансиране дава възможност на вече съществуващи компании с утвърдени позиции да развият бизнеса си в глобален мащаб и да излязат извън пределите на страната.

(Източник: в-к Капитал)

18.09.2014

България на 5-то място по производство на велосипеди в Европа

За поредна година България запазва позиции сред петте най-реномирани производители на велосипеди в Европа.

Българските компании изнасят около 80% от продукцията, като продължават да инвестират в ново оборудване, а някои строят нови мощности зад граница.

Предимството на местните компании е, че предлагат качествени продукти от всички ценови сегменти, което предизвиква голям интерес от страна на инвеститорите и е заявка за успешно партньорство на международно ниво.

(Източник: в-к Капитал)