logo-right

Архив / Новини от България

16.09.2014

Държавата подготвя няколко компании за приватизация

Агенцията за приватизация (АПСК) подготвя за продажба няколко компании. На първия етап се предвижда да бъдат продадени дял от "Пловдивски панаир", "Система за пазарна информация" (САПИ), "Овча купел", както и "Нити" - Казанлък.

Първото дружество ще бъде приватизирано през борсата, като Държавата планува да продаде целия си дял в "Международен панаир-Пловдив", който в момента е 49.63%.  САПИ и "Овча купел" ще бъдат обявени на търг, докато 80% от цената за "Нити" ще може да се плати с компенсаторни инструменти.

На следващ етап плановете на АПСК са да приключи с приватизацията на "Аудио-видео Орфей". Планира се и продажба на държавната строителна компания "Монтажи", както и на миноритарен дял от "Свободна зона-Бургас".

(Източник: в-к Капитал)

15.09.2014

Нови инвестиции в земеделското производство

Българският завод за фуражи „Топ Микс“ има нов акционер – голям германски производител на храни за животни. Партньорството между двете компании ще допринесе за развитието на българското предприятие чрез изграждането на нови технологични линии на производство.

Дългосрочната цел на българското дружество е да играе водеща роля на европейския пазар на фуражи и специализирани продукти за животни, като за момента компанията се разпростира в рамките на страната, а отскоро започна износ и за други държави в Източна Европа.

Предвид раздвижването на аграрния сектор в страната, се очаква все по- засилен интерес от страна на чуждестранни инвеститори, тъй като възможностите за развитие в сферата на земеделието чрез разработването на нови и иновативни продукти при изгодни финансови условия са значителни.

(Източник: в-к Капитал)

11.09.2014

TaxiStars и TaxiMe излизат на пазара в чужбина

Двете български компании TaxiStars и TaxiMe, които са създатели на мобилни приложения за намиране и повикване на такси, се насочват и към чуждестранния пазар. Полша и Сърбия вече ползват иновативните приложения, като се очаква разширяване на бизнеса и към други европейски държави.

Основното предимство на технологията е възможността потребителите да контролират предлаганата услуга, като предварително избират шофьор, кола и маршрут и се информират за очаквания разход.

Основателите на компаниите се целят към географска експанзия и популяризиране на продукта си на международните пазари, което със сигурност ще засили евентуален бъдещ инвеститорски интерес към тях, предвид нарастващото търсене и използване на подобни приложения в цял свят.

(Източник: в-к Капитал)

09.09.2014

Пловдив е избран за Европейска столица на културата за 2019 г.

Ежегодният формат „Европейска столица на културата“ се организира по инициатива на Европейската комисия и Европейския съвет, като за 2019 г. победителят за България е гр. Пловдив.

Престижното първо място беше отредено на Пловдив след представен план, включващ сериозни инвестиции в културната инфраструктура и обществения живот в града, на стойност почти 40 млн. евро.

Така, титлата „Европейска столица на културата“ предоставя нови възможности за развитие на секторите на културния обмен и туризма, от които местни и чуждестранни фирми да се възползват.

(Източник: в-к Капитал)

29.08.2014

Българският риболовен бранш стъпва на Китайския пазар

След двугодишни преговори, през изминалия месец 12 български фирми са получили одобрение за износ на рибни продукти за Китай. Дванадесетте компании са най-големите износители от България на този тип продукти. Повечето от тях пласират продукцията си в целия Европейски съюз, както и в Япония и Корея.

Очакванията на производителите са първите по-големи доставки в Китай да се реализират през 2015 г. От компаниите споделят, че за момента най-перспективен е износът на черноморски рапани, които за известни с доброто си качество, и биха предизвикали интерес и към търговия и с други морски деликатеси.

(Източник: в-к Капитал)