logo-right

Архив / Новини от България

19.08.2014

Лизинговият пазар се възражда

През второто тримесечие на 2014 г. лизинговият пазар у нас отчита положителни резултати, като новосключените договори за лизинг за периода са на стойност 301.3 млн. лв.

След пика от 2008 г. портфейлите на лизинговите компании отново започват да се увеличават, което е сигурен знак за подобряването на бизнес средата и възстановяването на икономическия растеж в страната.

(Източник: в-к Капитал)

18.08.2014

Български текстилен производител открива фабрика в САЩ

На 1 септември българска текстилна компания „Аглика“ отваря своя фабрика в САЩ, като дейността ще се ръководи от България. Дружеството е единственото в света, което използва технология за брандиране върху хавлиени платове с резолюция, характерна за фотографска снимка.

Таргети на българските предприемачи са гигантите Google, Twitter, Pepsi и Coca-Cola, като целта е те да станат част от портфолиото на „Аглика“ на пазара на брандирани рекламни продукти. Предимствата, на които текстилният производител ще заложи при привличането на клиенти от такъв мащаб, са богатият асортимент, иновативните предложения и изключително бързите срокове за доставка.

(Източник: в-к Капитал)

14.08.2014

Български автомобилен производител излиза на румънския пазар

„Литекс моторс“ започва да изнася автомобили за Румъния със сътрудничеството на румънски вносител, според който основното предимство на българския производител е краткият срок, в който ще се извършва доставката на автомобили.

Компанията вече има позиции на пазарите в Италия, Македония и Сърбия, като са подготвени и договори за експорт за Чехия и Словакия.

Във връзка с увеличения износ, българският производител планира да инвестира още 70 милиона евро в завода си, което ще позволи допълнително увеличаване на капацитета и улесни навлизането на нови световни пазари.

(Източник: в-к Капитал)

13.08.2014

Износът на България бележи ръст

През последните месеци българският експорт отново се покачва, като положителна промяна се наблюдава както в износа към държави от Европейския съюз, така и в износа към трети страни.

Почти в двоен размер се е увеличил ръстът при експорта на некласифицирани готови продукти, като се забелязва тенденция на пренасочване на горивата и нефтените продукти към Гибралтар и Сингапур. Износът на машини, оборудване и превозни средства, както и храни също се е покачил осезаемо.

Очакванията са оптимистичните резултати да се задържат и да доведат до свежи инвестиции и развитие в традиционни за българската икономика сектори.

(Източник: в-к Капитал)

12.08.2014

Магистрала „Тракия“ се отразява положително върху бизнеса

С настъпващото оживление на имотния пазар и динамичното развитие на инвестиционните проекти, ефектът от завършването на магистрала „Тракия“ вече започва да се усеща. Предимствата, които дава първокласният път, се забелязват най-вече в сферата на туризма, обработката на товари и индустриалните имоти, като първите големи проекти вече са факт.

В дългосрочен план се очаква броят на инвестициите в обекти, намиращи се в близост до магистралата, да се увеличат значително, което ще се отрази благоприятно на бизнес средата в съответните региони от страната.

(Източник: в-к Капитал)