logo-right

Архив / Новини от България

14.08.2014

Български автомобилен производител излиза на румънския пазар

„Литекс моторс“ започва да изнася автомобили за Румъния със сътрудничеството на румънски вносител, според който основното предимство на българския производител е краткият срок, в който ще се извършва доставката на автомобили.

Компанията вече има позиции на пазарите в Италия, Македония и Сърбия, като са подготвени и договори за експорт за Чехия и Словакия.

Във връзка с увеличения износ, българският производител планира да инвестира още 70 милиона евро в завода си, което ще позволи допълнително увеличаване на капацитета и улесни навлизането на нови световни пазари.

(Източник: в-к Капитал)

13.08.2014

Износът на България бележи ръст

През последните месеци българският експорт отново се покачва, като положителна промяна се наблюдава както в износа към държави от Европейския съюз, така и в износа към трети страни.

Почти в двоен размер се е увеличил ръстът при експорта на некласифицирани готови продукти, като се забелязва тенденция на пренасочване на горивата и нефтените продукти към Гибралтар и Сингапур. Износът на машини, оборудване и превозни средства, както и храни също се е покачил осезаемо.

Очакванията са оптимистичните резултати да се задържат и да доведат до свежи инвестиции и развитие в традиционни за българската икономика сектори.

(Източник: в-к Капитал)

12.08.2014

Магистрала „Тракия“ се отразява положително върху бизнеса

С настъпващото оживление на имотния пазар и динамичното развитие на инвестиционните проекти, ефектът от завършването на магистрала „Тракия“ вече започва да се усеща. Предимствата, които дава първокласният път, се забелязват най-вече в сферата на туризма, обработката на товари и индустриалните имоти, като първите големи проекти вече са факт.

В дългосрочен план се очаква броят на инвестициите в обекти, намиращи се в близост до магистралата, да се увеличат значително, което ще се отрази благоприятно на бизнес средата в съответните региони от страната.

(Източник: в-к Капитал)

08.08.2014

Община Балчик продава дела си в курорта Албена

Община Бачик задвижи процедурата за продажба на дела си в курортния комплекс. Тя ще се извърши през фондовата борса и се очаква да започне още този месец. На инвеститорите ще бъдат предложени 304 570 акции, равняващи се на 7.13% от капитала на дружеството.

В търга могат да се включат както големи институционални инвеститори, така и индивидуални играчи, тъй като няма долна граница на количеството за записване и може да бъде подадена поръчка дори и само за една акция. Тъй като акциите на "Албена" са качени за търговия на борсата, купувачите от пакета на община Балчик ще имат възможност веднага да започнат да търгуват с тях.

През миналата година "Албена" реализира 14 млн. лв. печалба, от която разпредели 2 млн. лв. сред акционерите. Това бе и четиринадесета поредна година с дивидент от компанията.

(Източник: в-к Капитал)

07.08.2014

Luxoft планира да станат най-голямата софтуерна компания в България

Luxoft е един от най-големите разработчици на софтуер по поръчка и аутсорсинг на ИТ услуги. Корпорацията се стреми да разшири значително развойния си център в България, в който към момента работят над 200 души.

През юли компанията получи сертификат за инвеститор клас „А“, което ще се отрази благоприятно върху пазара на труда на IT специалистите. Висококвалифицираната работна ръка в страната е основен фактор за затвърждаването на  имиджа на България, като привлекателна дестинация за развитие на IT бизнеса.

(Източник: в-к Капитал)