logo-right

Архив / Новини от България

02.06.2014

Български фирми печелят търг на френското министерство на отбраната

Две български шивашки предприятия печелят обществена поръчка на френското министерство на отбраната след участие наред с френски и белгийски компании. Успехът се дължи както на традиционното им присъствие на подобни търгове, така и на съотношението между качество и цена, което предлагат.

Сключените договори между френската държава и българските дружества са на обща стойност над 14 млн. евро и ще бъдат изпълнявани за срок от четири години, като ще осигурят редица работни места.

Подобни участията на международния пазар повишават както конкурентоспособността на българските фирми, така и престижа им, и създават възможност за разрастване на дейността и генериране на значителни печалби. Това от своя страна представлява чудесен стимул за растеж и развитие на българските предприятия на международната сцена.

(Източник: вестник Капитал)

30.05.2014

 

Германска компания инвестира близо 15 млн. евро в завод в Плевен

Голяма германска компания ще инвестира в изграждането на нов завод за автомобилни кабелни системи, който ще е част от Индустриален и логистичен парк Плевен. Очаква се заводът да заработи до края на годината, като  изграждането му включва няколко етапа.

В резултат, първоначално ще бъдат открити 600 нови работни места, като междувременно ще се водят преговори и с други компании, които да инвестират в цялостното развитие на комплекса от логистични, търговски и производствени площи. В дългосрочен план се очаква подобен мащабен проект да възстанови интензивността на икономиката в региона, чрез намаляване на безработицата, както и увеличаване на свежите инвестиции.  

(Източник: в-к Капитал)

28.05.2014

България и Швейцария – партньори в научноизследователска програма

До момента българо-швейцарска научноизследователска програма с продължителност до 2016 г. безвъзмездно е финансирала тринадесет съвместни изследователски проекта на обща стойност 4.235 млн. франка. Финансираните  проекти са в областта на екологията, селското стопанство, управлението на отпадъци, социалните неравенства, разработването на лекарствени форми и иновативни строителни материали.

Очаква се скоро да започне набирането на нови проектни предложения за партньорства между учени от двете държави, като срокът за кандидатстване ще бъде до края на ноември. Българските експерти оценяват досегашната съвместната работа с швейцарските специалисти като ползотворна, тъй като това води както до повишаването на тяхната компетентност, така и до заздравяване на връзките между двете държави.

 (Източник: в-к Капитал)

27.05.2014

Строежът на първия технологичен център започва през юли

Дългоочакваната първа копка на големия научно-технологичен парк в София  ще бъде направенa през месец юли. Интересът към центъра е голям, като проектът ще стартира с изграждането на лаборатории и офиси и на експериментариум и посетителски център.

Очаква се в парка да навлязат компании от различни сфери, което да го направи притегателен център за бизнес ориентираните предприемачи. В резултат на изграждането на проекта ще се открият редица работни места, както и възможност за нови инвестиции.

(Източник: в-к Капитал)

23.05.2014

Потреблението на растителни масла бележи ръст

Един от големите български производители на слънчогледово олио разширява капацитета си, като вече е започнал строителството на два нови цеха, които ще обработват маслодайни семена. Размерът на инвестицията е 6 млн. евро и се предвижда цеховете да бъдат завършени през 2015 г. Разширяването на дейността на компанията е продиктувано от повишеното търсенето на различни видове растителни масла не само на вътрешния, но и на външния пазар.

Засилен интерес от чужбина към българското слънчогледовото олио се наблюдава още от началото на миналата година не само от гледна точка на потребление, но и предвид потенциални инвестиции в сектора.  Това се дължи главно на потенциала за увеличение не само на продажбите, но и гамата от продукти, които да бъдат предлагани на международните пазари.

(Източник: в-к Капитал)