logo-right

Архив / Новини от България

13.05.2014

Фармацевтичният пазар бележи близо 7% ръст

През първото тримесечие на 2014 г. фармацевтичният пазар отчита 6.9% ръст в сравнение със същия период през 2013 г. Въпреки лекия спад на пазара през 2012 г., постепенно той e преодолян. Нараства броят както на покупките на лекарства от болниците, така и на тези от аптеките, които възлизат на около 2.2 млрд. лв., като и през тази година конкуренцията остава много голяма, а пазарът е силно фрагментиран.

Отчетеният ръст на фармацевтичния пазар може да бъде знак не само за икономически възход на фармацевтичните компании, но също така и предпоставка за навлизането на повече и по-качествени лекарства в България.

(Източник: в-к Капитал)

12.05.2014

Огромен туристически комплекс край София

Група азиатски бизнесмени планират да инвестират над 1.5 млрд. евро  в изграждането на мащабен туристически комплекс в община Елин Пелин. Предвижда се изграждането на два луксозни хотела, конферентен и изложбен център, най-големия закрит целогодишен аква-парк в Европа, молове с акцент върху традиционните български стоки, световни и азиатски марки, детски център, театър, концертна зала, в която да гостуват световни звезди и да се провеждат спортни състезания.

От съществена роля за избора на локация на комплекса e както ниската цена на инвестицията и финансовата стабилност, така и богатата култура, с която е известна страната ни.

Инвестиция от подобен размер е от огромно значение за района. Предвижда се в строежа на комплекса да бъдат ангажирани 10 хил. души, което ще спомогне за намаляване на безработицата в района. Изграждането на подобен мащабен проект вероятно ще привлече и други инвеститори, които обмислят развитието на свой бизнес в България. 

(Източник: в-к Капитал)

09.05.2014

Обществена поръчка за ремонт на Зимния дворец

Държавно дружество обяви обществена поръчка за основен ремонт на Зимния дворец на спорта, която се отнася за проектиране, строително-монтажни работи и авторски надзор. Офертите на кандидатите ще бъдат отворени на 27 май, като прогнозираната цена е близо 41 млн. лева, а срокът за изпълнение е 1 година и 9 месеца след сключване на договор с избрания изпълнител.

Изискванията към участниците са да имат оборот за последните три години не по-малко от 80 млн. лева и оборот от строителство и/или проектиране за последните 3 години от поне 40 млн. лева. Кандидатите трябва да имат поне един успешно изпълнен договор за проектиране и строителство или договор за инженеринг на сгради за обществено обслужване през последните 5 години.

Подобрената инфраструктура на Зимния дворец на спорта ще даде възможност за активизиране на „ледените” спортове, като същевременно ще стимулира допълнително малкия и среден бизнес в района.

(Източник: в-к Капитал)

08.05.2014

Българо-датска компания в топ 100 на най-иновативни компании в Европа

Българо-датска софтуерна компания беше избрана за една от 100-те най-иновативни и проспериращи компании в Европа за 2014 г. „Komfo” подпомага бизнеса да използва по-ефективно социалните медии чрез различни софтуерни продукти, които позволяват на компаниите да управляват позицията си в социалните мрежи и ги облекчават на при управлението на рекламните си бюджети.

Основните пазари на българо-датската група за момента са скандинавските страни, като предлаганите продукти се използват от над 400 големи компании, но потенциалът за разрастване е налице.

Успехът на „Komfo” е пореден добър пример за потенциала на българския IT сектор и професионализма на специалистите в страната, което кара все повече инвеститори да съсредоточават вниманието и ресурсите в бранша.

(Източник: в-к Капитал)

30.04.2014

Startup Weekend за млади предприемачи започва в София

На 9 май в София започва шестото подред издание на Startup Weekend. Всеки с бизнес идея може свободно да се запише за участие срещу минимална такса и да получи възможност да я разработи и презентира пред присъстващите инвеститори и предприемачи. Инициативата дава възможност за развитие както на предприемаческите, така и на презентационните умения на участниците, като проектът предоставя облекчени възможности за стартиране на нов бизнес.

Така, успешните проекти от миналогодишното издание на състезанието са финансирани от фонда Eleven, като някои от продуктите вече се разработват от най-големите акселератори в света.

Очакванията са и тази година да бъдат представени иновативни идеи, които да бъдат финансирани и успешно реализирани на международните пазари.

(Източник: в-к Капитал)