logo-right

Архив / Новини от България

03.04.2014

Украинска софтуерна компания с нов развоен център в София

След инвестицията на Luxoft, поредната водеща софтуерна компания открива развойно звено в България.

Като основни причини центърът на SoftServe да се разположи именно в България и по-специално в София, се посочват както образователните постижения в областта на математиката, науката и технологията, така и фактът, че България се нарежда на трето място по брой на сертифицирани IT специалисти, което я прави повече от привлекателна дестинация за търсене на служители от големи световни софтуерни  компании.

Броят на развойните центрове в страната се очаква да продължи да нараства. Това от своя страна ще рефлектира благоприятно върху намаляването на безработицата и ще стимулира българската икономика.

(Източник: в-к Капитал)

01.04.2014

Нови средства за финансиране на малкия и среден бизнес

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) предоставя 50 млн. евро за финансиране на проекти на малки и средни предприятия в областта на селското стопанство, промишлеността и услугите. Сумата представлява първата половина от одобрения транш с общ размер 100 млн. евро, който ще бъде доусвоен през 2015 г.

Финансовата институция – партньор на ЕИБ в България, е една от големите български банки, която ще отпуска кредити към бизнеса с максимален размер от 12.5 млн. евро.

Тенденцията е за предоставяне на все повече допълнителни възможности за малкия и средния бизнес при преференциални условия, което ще се отрази положително на  икономиката.

(Източник: в-к Капитал)

31.03.2014

Продажбите на сайтовете за колективно пазаруване са нараснали с 20%

Трите най-големи портала, предлагащи оферти за ваучери с намаления, отчитат ръст от 20 %  през 2013 г., като възходящата тенденция се наблюдава и през първите месеци на 2014 г.

Според данни на компаниите за изминалата година, българските потребители са получили отстъпки за над 18 млн. лв.

От  бранша споделят, че силната конкуренция играе ключова роля, улеснявайки потребителите и предлагайки достъп до много по-голям брой оферти. Очаква се секторът да продължи да се разраства стремглаво и все по-често да попада в полезрението на потенциални инвеститори.

(Източник: в-к Капитал)

27.03.2014

Привличане на нови инвестиции

Специално създаденото в Бургас дружество „Индустриален и логистичен парк Бургас”, чиято задача е да развива индустриалната зона „Север”, вече има своите първи инвеститори. Към днешна дата в парка са инвестирали шест фирми, чиито вложения  надхвърлят 10 млн. евро. Компаниите-инвеститори са основно местни, като запитвания има и от страна на азиатски компании.

На следващ етап за реализация на проекта се предвижда да бъде създадена нова, още по-примамлива концепция и пакет от услуги, които да бъдат предоставяни на потенциалните инвеститори. Целта е привличането на голяма международна компания.

(Източник: в. Капитал)

25.03.2014

Нови възможности за българските производители

По-рано този месец в гр. София се проведе семинар „Хонконг – вашият партньор за успех в Китай”. На пресконференцията преди семинара стана ясно, че в Хонконг за голяма част от продуктите няма вносни мита, а освен това в специализирания административен район не се налага данък добавен стойност.

Интерес за Хонконг представляват българското вино, розово масло, кисело мляко, мед, бутилирана вода и мляко на прах. Според специалистите в областта, тези продукти са готови за износ на хонконгския пазар, който дава достъп до половината население на земята. Основният интерес е насочен към българското вино, но са създадени и множество опростени условия за внос на храни. Единственото изискване е за етикетиране на хранителните продукти с международен сертификат.

Предоставените възможности за износ не само ще благоприятстват развитието на българската икономика, но и ще спомогнат за опознаването на България като дестинация за бъдещи инвестиции особено в отрасли като атрактивна хранително-вкусовата промишленост и производството на вино.

(източник: в-к Капитал)