logo-right

Архив / Новини от България

06.03.2014

Бургас изгражда нови 20 км велоалеи

Община Бургас обяви първата от поредица обществени поръчки за развитие на транспортната мрежа в града. Проектите за велоалеи, бърза автобусна линия и нови терминали са част от големия проект “Интегриран градски транспорт на Бургас”, финансиран с над 67 млн. евро по оперативна програма "Регионално развитие".

В рамките на проекта Бургас обнови автобусния си парк. Предстои и въвеждането на интелигента система за управление на обществения транспорт.

Настоящата поръчка е за изграждане на мрежа от велоалеи, която ще покрива централната градска част и още девет квартала и е с прогнозна стойност над 4.2 млн. лв., а срокът за изпълнение е 11 месеца. Плановете на градската управа са към април 2015 г., дължината на велоалеите в града да достигне 60 км.

(Източник: в-к Капитал)

05.03.2014

Изкуство и технологии за по-добра градска среда

В търсене на уникални и иновативни идеи, чрез които да се облагороди и подобри градската среда, фондация Bloomberg Philanthropies организира състезанието Mayors Challenge.

В надпреварата участват 182 града от цяла Европа, измежду които са и шестте най-големи български града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

Идеите на българските участници включват мобилна мултифункционална зала за култура, използването на метода сугестопедия за усвояване на различни знания, изграждане на звукова навигационна система за деца и хора с увреждания и светлинна сигнализация на пешеходните пътеки, онлайн платформа, която да помогне за изграждането на ефективен пряк диалог между гражданите и местната власт, създаването на борд за предприемачество и иновации.

Българските проектите са изключително креативни и действително притежават всички търсени от организаторите качества, а именно уникалност, иновативност и всеобща приложимост.

(Източник: в-к Капитал)

28.02.2014

Европейски център за компетенции отваря врати в София

В отговор на новите бизнес възможности в областта на ядрената енергетика, голяма американска компания открива Европейски център за компетенции в София.

Ситуирането на подобен център в страната е резултат от високо оценявания професионализъм на българските ядрени специалисти и местните инженерингови фирми. Идеята е звеното да осигурява инженерна подкрепа за проектиране на системи за управление в областта на енергетиката.  

Основната цел на "Уестигнхаус" е Европейският център за компетенции не само да даде възможност на българските специалисти да работят по проекти на компанията в рамките на Европейския съюз, но и самият център да се утвърди като звено, осигуряващо ефективно съдействие на клиентите и партньорите на компанията от цяла Европа.

 (Източник: dnevnik.bg)

25.02.2014

България - новият аутсорсинг пазар в Европа

Една от най-големите фирми за аутсорсинг в страната, част от канадската група  TELUS, планира да увеличи българските си служители от сегашните 900 до над 2000 през следващите три години. С разширяването на компанията се цели от подразделението в България да се ръководи бизнесът не само в източна, но и в цяла Европа.  

Според бизнес стратегията на компанията  освен традиционните кол-центрове предстои и внедряване на услуги насочени към IT индустрията, която е най-бързо развиващата се и успешна индустрия към момента. В краткосрочен план се очаква увеличаване броя на работните места в сектора, докато тенденцията за следващите няколко години сочи, че  България се превръща в център за аутсорсинг индустрията в цяла Европа.

 (Източник: в-к Капитал)

21.02.2014

Мащабни пътни ремонти през 2014 г.

200 млн. лв. са предвидени за ремонт на пътни отсечки по програма „Транзитни пътища V”, като общият ресурс възлиза на 705 млн. евро. Приоритетните трасета по програмата са три отсечки от магистрала „Тракия”, с обща дължина 41 км. Отделно за ремонт на пътища втори и трети клас са предвидени 50 млн. лв.

По Oперативна програма „Транспорт“ се очаква да бъдат обявени тръжни процедури за строителството на две отсечки от лот 3 на магистрала „Струма”, която е приоритетна поради връзката с Гърция.

След средата на тази година ще бъде пусната обществена поръчка и за разширението на пътя Мездра – Ботевград. Очакват се и тръжните процедури за строителството на участък от магистралата Калотина - София, която се финансира от мрежата "Свързана Европа" (Connecting Europe) и Кохезионния фонд на ЕС.

(Източник: в-к Капитал)