logo-right

Архив / Новини от България

28.02.2014

Европейски център за компетенции отваря врати в София

В отговор на новите бизнес възможности в областта на ядрената енергетика, голяма американска компания открива Европейски център за компетенции в София.

Ситуирането на подобен център в страната е резултат от високо оценявания професионализъм на българските ядрени специалисти и местните инженерингови фирми. Идеята е звеното да осигурява инженерна подкрепа за проектиране на системи за управление в областта на енергетиката.  

Основната цел на "Уестигнхаус" е Европейският център за компетенции не само да даде възможност на българските специалисти да работят по проекти на компанията в рамките на Европейския съюз, но и самият център да се утвърди като звено, осигуряващо ефективно съдействие на клиентите и партньорите на компанията от цяла Европа.

 (Източник: dnevnik.bg)

25.02.2014

България - новият аутсорсинг пазар в Европа

Една от най-големите фирми за аутсорсинг в страната, част от канадската група  TELUS, планира да увеличи българските си служители от сегашните 900 до над 2000 през следващите три години. С разширяването на компанията се цели от подразделението в България да се ръководи бизнесът не само в източна, но и в цяла Европа.  

Според бизнес стратегията на компанията  освен традиционните кол-центрове предстои и внедряване на услуги насочени към IT индустрията, която е най-бързо развиващата се и успешна индустрия към момента. В краткосрочен план се очаква увеличаване броя на работните места в сектора, докато тенденцията за следващите няколко години сочи, че  България се превръща в център за аутсорсинг индустрията в цяла Европа.

 (Източник: в-к Капитал)

21.02.2014

Мащабни пътни ремонти през 2014 г.

200 млн. лв. са предвидени за ремонт на пътни отсечки по програма „Транзитни пътища V”, като общият ресурс възлиза на 705 млн. евро. Приоритетните трасета по програмата са три отсечки от магистрала „Тракия”, с обща дължина 41 км. Отделно за ремонт на пътища втори и трети клас са предвидени 50 млн. лв.

По Oперативна програма „Транспорт“ се очаква да бъдат обявени тръжни процедури за строителството на две отсечки от лот 3 на магистрала „Струма”, която е приоритетна поради връзката с Гърция.

След средата на тази година ще бъде пусната обществена поръчка и за разширението на пътя Мездра – Ботевград. Очакват се и тръжните процедури за строителството на участък от магистралата Калотина - София, която се финансира от мрежата "Свързана Европа" (Connecting Europe) и Кохезионния фонд на ЕС.

(Източник: в-к Капитал)

19.02.2014

Ново финансиране за българска start-up компания

Стартиращата компания за съхранение на данни "СторПул България" си осигури следващ рунд финансиране, след като получи максималния размер на инвестиции от фонда Launchub. Новата инвестиция е осигурена от международна бързоразвиваща се хостинг компания, като размерът на вложението достига седем-цифрена сума.

Софтуерът на българската start-up компания позволява дистрибутирано съхранение на данни и улеснява работата на фирмите с големи масиви от данни посредством виртуализиране на хардуера в едно общо пространство за съхранение на данни. Продуктът е действително иновативен и интересен не само за българския пазар. С този проект България още веднъж заявява ярко присъствие като сериозен участник на международната IT-сцена.

(Източник: в-к Капитал)

18.02.2014

Зелен минерал ще замени изкуствените торове в България

Откритото изключително перспективно находище на минерала глауконит, който може да замени изкуствените торове, беше обсъдено на организирана от БТПП дискусия. Минералът е подходящ за подхранване на растенията и позволява развитието на интензивно биоземеделие, като същевременно подобрява структурата на почвата и я обогатява в продължение на 20 години.

В световен мащаб се наблюдава бум на търсенето на естествени минерални торове. Поради това въвеждането в експлоатация на минерала у нас ще позволи не само използването му в страната, но и износът му в чужбина. Това може да отвори нова перспективна пазарна ниша за България.

(Източник: investor.bg)