logo-right

Архив / Новини от България

17.02.2014

Инвестиция от 25.5 млн. лв. в нов завод за газове

Италианска компания влага 25.5 млн. лв. в изграждането на нов завод за производство на промишлени газове в Девня. Въпреки че реализацията на такъв проект отнема около две години, очакванията са заводът да е готов през втората половина на 2014 г.

В инсталацията ще се произвеждат кислород, азот и аргон – газове, които имат широко приложение в медицината, хранително–вкусовата промишленост, металургията и екологията.

С изграждането на завода в Девня, фирмата ще разшири производството си в страната, но също така ще превърне България в производствен център за региона.

(Източник: в-к Капитал)

14.02.2014

Нови рекламни кампании на туризма в България

С увеличаването на националния бюджет за реклама на туризма на 18 млн. лв., беше взето решение през есента да бъде даден старт на две нови рекламни кампании във Великобритания и Франция.

Скоро предстои обявяването на обществени поръчки за избор на рекламни агенции, които да проведат рекламните кампании. Видовете туризъм, на които ще се наблегне  по време на кампаниите, включват културен, винен и гурме туризъм, а във Великобритания – и ски почивки.

През пролетта на тази година се планира и осъществяването на подобни кампании в Германия, Русия, Румъния, Украйна, Полша и Швеция. В тази връзка, през 2014-та г., България ще вземе участие в около 50 международни туристически изложения, като по този начин за пореден път ще покаже присъствие на сцената на международния туризъм като привлекателна дестинация с разнообразни възможности за почивка.

(Източник: в-к Капитал)

13.02.2014

Голяма швейцарска компания изнася част от производството си в България

Един от големите производители на продукти за лична хигиена, планира да изнесе част от производствената си дейност в България. Очакваната инвестиция е в размер на 2.5 млн. евро, като комплексът, който ще се изгради върху закупения вече терен от 27 хил. кв.м край София, ще включва складови площи, производствен и логистичен център.

Българското дружество е единствената дъщерна компания на групата извън Швейцария. Планира се към дейността на компанията на територията на страната, която до момента е чисто търговска и дистрибуционна, да се добави и производство на определени продукти. Освен отварянето на нови работни места, се очаква проектът да затвърди имиджа на България като производител на международния пазар.

(Източник: в-к Капитал)


Сладкарска компания влага 15 млн. лв. за 2 години

Българското предприятие за сладкарски изделия „Победа“ модернизира производството си, като инвестира над 15 млн. лв. за последните 2 години. Компанията влага средства както в обновяване на продуктовото портфолио и развиването на нови направления, така и в пазарни проучвания и обучение на персонала. Целта е да се подобри още повече качеството на продукцията предвид изискванията, които налага световния пазар.

Благодарения на инвестицията , капацитетът на производство на предприятието се е увеличил с 30%, а приходите за миналата година са достигнали 30 млн. лв.

Компанията изнася 10% от продукцията си, като се разработват нови пазари в Западна Европа и Близкия изток.

 (Източник: в-к Капитал)

12.02.2014

България привлича гиганти в автомобилостроенето

Автомобилните клъстери на България и на Федералната германска провинция Саксония подписаха споразумение за сътрудничество, предвид успешното развитието на сектора у нас и утвърждаването на страната като предпочитано място за производители и доставчици на компоненти за автомобили.

Саксония произвежда половин милион автомобили годишно, разполага с около 80 изследователски института и университета и 450 доставчици за автоиндустрията. Свои производствени мощности там имат концерни като Фолксваген, БМВ и Порше.  Двустранното споразумение ще даде допълнителен импулс на стремглавото развитие на сектора у нас през следващите години.

За по-малко от две години, българският автомобилен клъстер представлява вече 19 компании. Броят на работните места в сектора нараства постоянно, а също така има много нови успешни проекти на водещи световни производители на автомобили и автомобилни компоненти.

(Източник: investor.bg)


„Идеал Стандарт – Видима” с нова инвестиция за 2 млн. лв.

Компанията производител на санитарна керамика възнамерява да инвестира 2 млн. лева в подобряване ефективността на производствения процес и обработката на метали, като това не е първата подобна инвестиция за подобряване на производствените възможности и развойната дейност на предприятието.

„Идеал Стандарт – Видима” е един от най-големите износители на подобен вид стоки, чиито експорт е насочен към Германия, Франция и Великобритания, за компанията внедряването на новата технология е от изключително значение. Предстоящата инвестиция ще доведе до намаляване на загубите на материал, както и до намаляване използването на природен газ и значително редуциране на вредните емисии. В резултат, може да се очаква не само икономически прираст, но и намаляване замърсяването на околната среда – проблем, който все по-често бива поставян на дневен ред и се превръща в приоритет за много компании.

(Източник: в-к Капитал)

11.02.2014

Европейски пари за иновации

Над 200 български компании ще получат финансиране като участници в процедурата „Внедряване на иновации в предприятията“, част от Oперативна програма "Конкурентоспособност". Общата стойност на проектите възлиза на 357 млн. лв. и основната част от тях са за въвеждане на нови продукти в производство.

Участие в процедурата взимат микро- и малки, средни и големи предприятия от различни браншове, като до средата на миналата година са подадени около 800 проектни предложения. Първоначално предвидените средства възлизат на малко над 88 млн. лв. Впоследствие обаче бюджетът се увеличава няколкократно, достигайки сумата от 231 млн. лв.

Чрез подобно финансиране на българските компании се дава възможност както да развият бизнеса си и да създадат нови работни места, така и да повишат качеството на предлаганите продукти и да навлязат на международния пазар.

(Източник: в-к Капитал)