logo-right

Архив / Новини от България

13.02.2014

Голяма швейцарска компания изнася част от производството си в България

Един от големите производители на продукти за лична хигиена, планира да изнесе част от производствената си дейност в България. Очакваната инвестиция е в размер на 2.5 млн. евро, като комплексът, който ще се изгради върху закупения вече терен от 27 хил. кв.м край София, ще включва складови площи, производствен и логистичен център.

Българското дружество е единствената дъщерна компания на групата извън Швейцария. Планира се към дейността на компанията на територията на страната, която до момента е чисто търговска и дистрибуционна, да се добави и производство на определени продукти. Освен отварянето на нови работни места, се очаква проектът да затвърди имиджа на България като производител на международния пазар.

(Източник: в-к Капитал)


Сладкарска компания влага 15 млн. лв. за 2 години

Българското предприятие за сладкарски изделия „Победа“ модернизира производството си, като инвестира над 15 млн. лв. за последните 2 години. Компанията влага средства както в обновяване на продуктовото портфолио и развиването на нови направления, така и в пазарни проучвания и обучение на персонала. Целта е да се подобри още повече качеството на продукцията предвид изискванията, които налага световния пазар.

Благодарения на инвестицията , капацитетът на производство на предприятието се е увеличил с 30%, а приходите за миналата година са достигнали 30 млн. лв.

Компанията изнася 10% от продукцията си, като се разработват нови пазари в Западна Европа и Близкия изток.

 (Източник: в-к Капитал)

12.02.2014

България привлича гиганти в автомобилостроенето

Автомобилните клъстери на България и на Федералната германска провинция Саксония подписаха споразумение за сътрудничество, предвид успешното развитието на сектора у нас и утвърждаването на страната като предпочитано място за производители и доставчици на компоненти за автомобили.

Саксония произвежда половин милион автомобили годишно, разполага с около 80 изследователски института и университета и 450 доставчици за автоиндустрията. Свои производствени мощности там имат концерни като Фолксваген, БМВ и Порше.  Двустранното споразумение ще даде допълнителен импулс на стремглавото развитие на сектора у нас през следващите години.

За по-малко от две години, българският автомобилен клъстер представлява вече 19 компании. Броят на работните места в сектора нараства постоянно, а също така има много нови успешни проекти на водещи световни производители на автомобили и автомобилни компоненти.

(Източник: investor.bg)


„Идеал Стандарт – Видима” с нова инвестиция за 2 млн. лв.

Компанията производител на санитарна керамика възнамерява да инвестира 2 млн. лева в подобряване ефективността на производствения процес и обработката на метали, като това не е първата подобна инвестиция за подобряване на производствените възможности и развойната дейност на предприятието.

„Идеал Стандарт – Видима” е един от най-големите износители на подобен вид стоки, чиито експорт е насочен към Германия, Франция и Великобритания, за компанията внедряването на новата технология е от изключително значение. Предстоящата инвестиция ще доведе до намаляване на загубите на материал, както и до намаляване използването на природен газ и значително редуциране на вредните емисии. В резултат, може да се очаква не само икономически прираст, но и намаляване замърсяването на околната среда – проблем, който все по-често бива поставян на дневен ред и се превръща в приоритет за много компании.

(Източник: в-к Капитал)

11.02.2014

Европейски пари за иновации

Над 200 български компании ще получат финансиране като участници в процедурата „Внедряване на иновации в предприятията“, част от Oперативна програма "Конкурентоспособност". Общата стойност на проектите възлиза на 357 млн. лв. и основната част от тях са за въвеждане на нови продукти в производство.

Участие в процедурата взимат микро- и малки, средни и големи предприятия от различни браншове, като до средата на миналата година са подадени около 800 проектни предложения. Първоначално предвидените средства възлизат на малко над 88 млн. лв. Впоследствие обаче бюджетът се увеличава няколкократно, достигайки сумата от 231 млн. лв.

Чрез подобно финансиране на българските компании се дава възможност както да развият бизнеса си и да създадат нови работни места, така и да повишат качеството на предлаганите продукти и да навлязат на международния пазар.

(Източник: в-к Капитал)

10.02.2014

Оптимистична нагласа за бизнеса през 2014 г.

Началото на годината бележи ръст в оптимистичните нагласи на предприемачи от всички сектори на икономиката - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Спрямо декември общият показател за бизнес климата през първия месец на 2014 г. се повишава с 4.6 пункта, като мениджърите очакват до средата на годината състоянието на компаниите им да се подобри, а производствената активност да се повиши.

Най-голямо е подобрението в сферата на строителството - с 6.6 пункта. Като основна причина  се посочвaт по-оптимистичните очаквания на строителните предприемачи за състоянието на фирмите им. Тенденцията през следващите шест месеца е за активизация на дейността на строителните предприемачи, което ще доведе до увеличаване броя на поръчките и разширяване на пазарните позиции.

(Източник: в-к Дневник)

06.02.2014

Нови инвестиции за млади технологични компании

Новият фонд Earlybird ще инвестира 110 млн. долара в млади технологични фирми, предлагащи услуги, базирани на технологични платформи (technology enabled services).

От фондът поясняват, че в България екипът им вижда много интересен и разнороден поток от потенциални сделки, тъй като страната ни демонстрира сериозна активност в технологичния сектор. Това от своя страна означава, че все повече предприемачи се ориентират към разработване и развитие на нови технологии, а това неминуемо привлича и повече инвеститори.

Само за последната година и половина по програми на еврофондовете за стартиращ бизнес и акселерация, 60 млади компании от България и региона са привлекли инвестиции за над 5 млн. евро. 

(Източник: в-к Капитал)


Подобряване на инфраструктурата на природен парк „Витоша”

В началото на годината беше обявен търг за изработване на нов 10 годишен план за управление  на природен парк „Витоша“. Поръчката ще се финансира  по оперативна програма „Околна среда”, като прогнозната й стойност възлиза на около 600 хил. лв.

Новият план предвижда подобряване на туристическата инфраструктура, разработване на гео-база данни и географска информационна система на природния парк. Друг проект предвижда възстановяване на девет заслона и седем от алеите в района на „Златните мостове”, обособяване на кътове за отдих и веломаршрути.

От управлението на природен парк „Витоша“ се надяват с новия план,  паркът да стане още по-предпочитано място за отдих, което да увеличи потока от туристи и популяризира дестинацията.

(Източник: в-к Капитал)