logo-right

Архив / Новини от България

09.11.2016

Награждаване на най-добрите стартиращи компании в България

На 14 ноември Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) ще награди най-добрите стартиращи компании в страната. Церемонията Central European Startup Awards – (CESA) България, е част от поредица събития в Централна и Източна Европа, като целта на организаторите е да се създаде здрава връзка между бизнеса и идеите на предприемачите.

Броят на получените номинации надхвърля 200, а категориите, в които ще се състезават бързоразвиващите се  български компании, са 11, като някои от най-оспорваните категории са: „Най-голямо социално въздействие“ и „Стартираща компания на годината“.

Победителите от всяка категория на националния финал на CESA България ще се съревновават с останалите победители от Централна и Източна Европа на международния финал на 1 декември, който ще се проведе в Любляна, Словения.

Очакванията са събитието не само да доведе до обсъждане и обмяна на идеи между предприемачите и бизнеса, но и до възможни реални нови проекти в сферата на предприемачеството. 

(Източник: в-к Капитал)

19.09.2016

Германската компания Fresenius купува испанската група болници Quironsalud за почти 6 млрд. Евро

Най-голямата публична компания за здравни услуги в Европа – германската Fresenius, която Адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори“ има честта да обслужва в България, ще закупи испанската група болници IDC Salud (известна също и като Quironsalud) за сумата от 5.76 млрд. Евро, съобщава „Капитал дейли“, позовавайки се на Bloomberg. Това ще е най-голямата сделка за дружество, което повиши акциите си с 5% и достигна своето най-високо ниво за последната година. Чрез сделката Fresenius ще получи контрол върху 43 болници и паралелно с това ще спестява по 50 млн. евро на година, като очакванията са сделката да бъде приключена в началото на 2017 г. Купувач е подразделението Fresenius Helios, най-голямата болнична компания в Германия.

Quironsalud е най-голямата испанска частна група болници, в която 58 % са собственост на лондонската инвестиционна компания CVC Capital Partners, а останалите акции са разпределени сред членове на ръководството. Закупуването й показва глобалните амбиции за разрастване и ясен фокус върху иновациите и ефективността на главния изпълнителен директор на Fresenius - Стефан Щурм, който зае тази позиция в началото на юли тази година.

Германската компания Fresenius е представена в България чрез дъщерното си дружество „Фрезениус Медикъл Кеър България“, развиващо дейност в областта на лечението на бъбречни заболявания и обединяващо уменията в разработката и производството на диализна техника и консумативи с опит в цялостната грижа за пациента.

(Източник „Капитал дейли“) 

12.09.2016

ЕС отпуска близо 1 млн. лв. на българска компания

Българска машиностроителна компания получи 999 949 лв. безвъзмездно финансиране по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ на ЕС, като средствата ще се използват за модернизиране на съоръженията и оборудването на компанията.

Очакванията са изпълнението на проекта да доведе до по-висока производителност, повече поръчки и продажби зад граница, което ще повиши конкурентоспособността на българския бизнес в сферата на машиностроенето.

 (Източник: в-к Капитал)

01.09.2016

Българска компания стана част от австралийската Megaport

Българска компания, доставчик на интернет услуги, стана част от австралийската Megaport, която развива дейността си в 13 държави и предлага на клиентите си най-сигурния и лесен начин за интернет свързване на бизнесите им.

Българската компания ще има важна роля в осъществяването на стратегията на Megaport благодарение на силната си позиция на Балканите и Източна Европа и екосистемата си от партньори. Това несъмнено ще доведе до нови възможности за развитие на българските IT специалисти, както и до засилен износ на техните разработки в чужбина.  

(Източник: в-к Капитал)

14.07.2016

Голяма американска компания разширява бизнеса си в България

Една от най-големите американски комуникационни компании, под чиято шапка е софтуерния разработчик „Ментормейт“, който има четири офиса в България, разширява портфолиото си, като прибавя и печатни услуги.

В компанията „Ментормейт“ в България работят около 300 души, които са разпределени в офисите в София, Пловдив, Варна и Велико Търново. Тенденцията е броят на служителите през следващите години да се увеличи, което означава, че обемът на работата, аутсорсвана към България, ще нараства. Това от своя страна е ясен индикатор за професионализма на българските специалисти и значението на местните офиси за развитието на компанията. 

 (Източник: в-к Капитал)