logo-right

Архив / Новини от България

06.12.2013

Модернизация на "ДМП Челопеч“

Приключилият в края на миналата година проект за разширение и модернизация на производството на златодобивната компания "Дънди прешъс металс Челопеч" получи оценка "отличен" от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която осигури най-голямата част от финансирането, като същевременно поставя много високи екологични и социални изисквания при отпускане на кредит, а след това осъществява и стриктен контрол върху изпълнението. Най-голямото постижение на проекта е значителното намаляване на отпадъците, а след успешната му реализация банката, в лицето на г-н Даниел Берг – директор за България, изрази готовността си да финансира и други минни проекти в страната.

(Източник: в. Капитал)

02.12.2013

Българско приложение за смартфони търси нови пазари

Приложението за смартфони Flipps, разработено от българската технологична компания "Бианор холдинг", вече носи една пета от приходите й. Приложението превръща смартфона в дистанционно, което пренася на голям екран видеосъдържание и изображения. Броят на регистрираните активни потребители на продукта надхвърля 1.2 млн. души по света, което разкрива потенциал за още по-масирано налагане на пазара. В опит да уловят момента от дружеството са насочили значителен ресурс за маркетинг и продажби на приложението, като очакванията са тези инвестиции да се възвърнат в кратък срок. Развитие има и в основната дейност на холдинга по предоставянето на софтуерни и телеком услуги, което е довело до разкриването на нови работни места.

(източник: в. Капитал)


Износът отново е вдигнал продажбите на "Булгартабак"

Външните пазари продължават да са причина за увеличението на приходите на "Булгартабак холдинг". Оборотът от продажби на групата е нараснал със 7% на годишна база до над 400 млн. лв. и според допълнителните бележки към отчета това се дължи на експорта. Обемът на износа е нараснал с 29% в сравнение с година по-рано.

(източник: в. Капитал)

29.11.2013

Новите "фабрики" на България

"Забравете Индия. България ви очаква." С това заглавие списание Business Week отбеляза през 2004 г. изгрева на цяла нова индустрия в Източна Европа, а именно аутсорсинг и ниършоринг (nearshoring). Близо десет години по-късно статията на Business Week се оказа пророческа. Бизнесът с центрове за изнесени услуги в страната вече дава работа на над 15 000 души и генерира годишни приходи от 200 млн. евро. Променя се и профилът на самите инвеститорите - след кол-центровете и специализираните звена на IT индустрията през последните години към страната се изнасят центрове за споделени услуги, включващи дейности като обработка на данни, счетоводство и други финансови дейности, HR, работа с клиенти и доставчици.

България е предпочитана дестинация за световни гиганти като AIG и Coca-Cola, а прогнозите са в близките години този пазар буквално да удвои обема си.

(източник: в. Капитал)


Сопотски завод по шведски

Лагерният завод в Сопот "СКФ Берингс България" е сред малкото предприятия, които получават голям тласък точно в пика на кризата през 2009 - 2010 г. Тогава SKF прехвърля активи и съпътстващия ги бизнес от Западана Европа в българското си дружество. В България компанията разполага с три производствени площадки - в Сопот, Кърнаре и Калофер. Те са част от автомобилната дивизия на групата, но са специализирани в различни детайли.  За десетте години след приватизацията на завода, SKF е инвестирал 150 млн. лв., като 84 млн. лв. от тях са вложени в дълготрайни материални активи. Сега SKF се разширява с разработката на нови изделия за производствената площадка в Калофер. Плановете са в следващите няколко години производството там да нарасне пет пъти, а целта е навлизане на нови пазари.

(източник: в. Капитал)


Имаме потенциал за здравен туризъм с високо качество на допустима цена

Според  Д-р Венцислав Стоев, председател на Клъстер за здравен туризъм в България, здравният туризъм у нас има много голям потенциал поради редица фактори. България разполага с 232 минерални извора, специалисти на много високо ниво, както и високо качество на лечението при една допустима цена. Можем да предложи услуги в сферата на офталмологията, кардиологията, денталната медицина, ортопедичната помощ, медицинската имплантология, репродуктивната терапия на много ниски цени предвид високото качество на оказани медицински и дентални услуги. В следващите години здравният туризъм категорично може да се превърне в един печеливш сектор за българската икономика.

(източник: investor.bg)

 

28.11.2013

ЕБВР ще обучава общини на енергийна ефективност

ЕБВР започва програма с подкрепата на икономическото министерство и фонд "Козлодуй" за увеличаване на инвестициите в енергийна ефективност на обществените сгради чрез насърчаване развитието на ЕСКО пазара. Това ще стане чрез насърчаване развитието на ЕСКО пазара, което ще помогне да се съчетаят нуждите на публичния сектор с опита на частния. Програмата ще помогне да бъдат въведени прости и ефикасни процедури за обществени поръчки, които ще позволят на училищата, детските градини и другите публични сгради да се възползват от възможностите за такива инвестиции.  Освен това ще бъдат подпомогнати и общинските власти при разработването и провеждането на търгове за доставчици на ЕСКО услуги. По данни на ЕБВР близо 40% от енергийното потребление в България се дължи на сградите. Потенциал за повишаване на енергийната ефективност има и при уличното осветление. Заради недостига на инвестиции обаче сградите и осветлението все още са доста енергоемки и не отговарят на съвременните стандарти. Затова според ЕБВР те предоставят добра възможност за инвестиции с висока възвращаемост.

(източник: в. Капитал)


JEREMIE е двигател на кредитите за бизнеса

Инициативата JEREMIE се оказа ключова за кредитирането в България. На нея се дължи немалка част от отпуснатите нови заеми тази година. В момента девет търговски банки оперират с двата кредитни продукта, структурирани по JEREMIE. В крайна сметка банкерите като цяло обобщиха, че интересът към всички кредитни продукти по JEREMIE е висок просто защото достъпът до него е прост, ясен и бърз, без много бюрокрация и лесна администрация. Това би могло единствено да стимулира банките да адаптират и оптимизират собственото си портфолио от услуги по кредитиране на малък и среден бизнес и да обърнат внимание на малко по-рискови проекти, които при нормални условия не биха разглеждали.

(източник: в. Капитал)

26.11.2013

"Стара планина холд" и "Монбат" отчетоха ръст на продажбите

Подобряване на резултатите отчитат "Монбат", бързо развиваща се компания, производител на акумулаторни батерии с разнообразно приложение и продукция позната на международните пазари от над 50 години, и основните дружества на индустриалния холдинг "Стара планина холд", участвал активно в процеса на масова приватизация в страната. Според публикуваните резултати през първите десет месеца на годината те имат значителен ръст на продажбите, а очакванията поне на "Стара планина холд" са той да се запази и до края на годината. Наблюдава раздвижване особено в машиностроителните компании на холдинга, които като по-голямата част от предприятията в индустрията са ориентирани основно към износ и възстановяването на основни пазари като европейските им помогна за подобрение на резултатите. Това от своя страна е добър индикатор, че дружествата започват да излизат от кризата.

(източник: в. Капитал)