logo-right

Архив / Новини от България

28.11.2013

ЕБВР ще обучава общини на енергийна ефективност

ЕБВР започва програма с подкрепата на икономическото министерство и фонд "Козлодуй" за увеличаване на инвестициите в енергийна ефективност на обществените сгради чрез насърчаване развитието на ЕСКО пазара. Това ще стане чрез насърчаване развитието на ЕСКО пазара, което ще помогне да се съчетаят нуждите на публичния сектор с опита на частния. Програмата ще помогне да бъдат въведени прости и ефикасни процедури за обществени поръчки, които ще позволят на училищата, детските градини и другите публични сгради да се възползват от възможностите за такива инвестиции.  Освен това ще бъдат подпомогнати и общинските власти при разработването и провеждането на търгове за доставчици на ЕСКО услуги. По данни на ЕБВР близо 40% от енергийното потребление в България се дължи на сградите. Потенциал за повишаване на енергийната ефективност има и при уличното осветление. Заради недостига на инвестиции обаче сградите и осветлението все още са доста енергоемки и не отговарят на съвременните стандарти. Затова според ЕБВР те предоставят добра възможност за инвестиции с висока възвращаемост.

(източник: в. Капитал)


JEREMIE е двигател на кредитите за бизнеса

Инициативата JEREMIE се оказа ключова за кредитирането в България. На нея се дължи немалка част от отпуснатите нови заеми тази година. В момента девет търговски банки оперират с двата кредитни продукта, структурирани по JEREMIE. В крайна сметка банкерите като цяло обобщиха, че интересът към всички кредитни продукти по JEREMIE е висок просто защото достъпът до него е прост, ясен и бърз, без много бюрокрация и лесна администрация. Това би могло единствено да стимулира банките да адаптират и оптимизират собственото си портфолио от услуги по кредитиране на малък и среден бизнес и да обърнат внимание на малко по-рискови проекти, които при нормални условия не биха разглеждали.

(източник: в. Капитал)

26.11.2013

"Стара планина холд" и "Монбат" отчетоха ръст на продажбите

Подобряване на резултатите отчитат "Монбат", бързо развиваща се компания, производител на акумулаторни батерии с разнообразно приложение и продукция позната на международните пазари от над 50 години, и основните дружества на индустриалния холдинг "Стара планина холд", участвал активно в процеса на масова приватизация в страната. Според публикуваните резултати през първите десет месеца на годината те имат значителен ръст на продажбите, а очакванията поне на "Стара планина холд" са той да се запази и до края на годината. Наблюдава раздвижване особено в машиностроителните компании на холдинга, които като по-голямата част от предприятията в индустрията са ориентирани основно към износ и възстановяването на основни пазари като европейските им помогна за подобрение на резултатите. Това от своя страна е добър индикатор, че дружествата започват да излизат от кризата.

(източник: в. Капитал)

21.11.2013

Напояване и иновации в бъдещата програма за селските райони

Основните нови възможности по бизнес мерките на Програмата за развитие на селските райони след 2014г. са инвестиции в напоителни съоръжения, внедряване на иновации и колективни дейности.  По мярката могат да кандидатстват земеделски стопани и фирми от хранителната индустрия, като субсидията по проектите е 50%. Новата схема предвижда насърчаване на иновациите в сектора. През следващия програмен период ще продължат да действат мерките „Млад фермер” и за инвестиции в неземеделски райони, които сега се обединяват в обща схема „Развитие на стопанства и предприятия”.

(източник: в. Капитал)


Comverse ще си сътрудничи с университетите за подготовката на кадри

Американската компания за телеком софтуер Comverse обяви, че ще работи с българските университети за развитието на софтуерни кадри в страната. В сряда тя представи новия си развоен център (R&D) в София, който е един от най-големите на фирмата. Развойният и експертен център на компанията в момента разполага със 110 служители. Comverse се занимава с разработването, продажбата и внедряването на специализиран софтуер за телеком сектора като нейни клиенти са Vodafone, TeliaSonera, Telefonica, AT&T, Verizon, China Telecom и др. "Избрахме България заради близостта на страна до нашите стратегически пазари и достъпът до огромен брой отлично подготвени професионалисти, с които регионът е известен", коментира Дени Бернар, вицепрезидент на Comverse.

(източник: в. Капитал)

20.11.2013

Международен конкурс ще  определи визията на Княжеската градина

Проектът за нова визия на градския парк ще обхваща територията от 35 дка между булевардите "Цар Освободител", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Васил Левски" и ул. "Ген. Гурко". Столичната община възнамерява да обяви международен конкурс през следващите месеци с награден фонд от 40 хил. лв ., а най-високо ще бъдат оценявани проектите, които предвиждат "запазване и доразвиване на парковата среда с респект към автентичните следи от всички исторически пластове". Предложенията ще минат през обществено гласуване и оценка на жури, като така се гарантира не само транспарентен подход, но и активизиране на обществото като основна заинтересована страна по освежаването и обновяването на парка.

(източник: в. Капитал)

19.11.2013

Догодина ABB ще открие четвъртия си завод в България

Компанията за електрическо оборудване "АББ България" е на път да завърши новия си завод за 23 млн. долара край Пловдив. Съоръжението за компоненти на ниско и средно напрежение се намира в град Раковски и ще бъде открито през първата половина на 2014 г. Около 90% от устройствата на ниско и средно напрежение, сглобени в България, се изнасят за европейски клиенти, а останалите се продават в страната.

Като основни причини за установяването на фирмата в България новият мениджър посочи стабилността и предвидимостта, възможни благодарение на валутния борд и атрактивните данъчни ставки.

(източник: в. Капитал)


"Нестле България" ще наеме 330 младежи до 2016 г.

До 2016 г. "Нестле България" ще наеме на работа или стаж общо 330 млади хора от цялата страна на възраст под 30 години. Предвижда се през всяка една от следващите три години да бъде създавана постоянна или сезонна заетост на 50 души, а други 60 да могат да започнат стаж. Решаването на младежката безработица зависи от бизнеса, а правителството трябва да създаде благоприятни условия за неговата работа. В новата оперативна програма за развитие на човешките ресурси са предвидени мерки за подкрепа на стажуването и провеждането на обучения на служителите, от които ще могат да се възползват както "Нестле България", така и други фирми с подобни проекти.

(източник: в. Капитал)


"Витошка" остава 59-а в света по наеми на търговски площи

Софийският централен булевард "Витоша" запазва 59-ата си позиция в традиционната класация за най-скъпите търговски улици на консултантската компания за имоти Cushman&Wakefield. Класацията показва задържане на средните наемни нива на бул. "Витоша" за втора поредна година около 40 евро/кв.м месечно (480 евро/кв.м годишно). Проучването на международната консултантска компания се прави за 25-ата година и обхваща 334 търговски улици и молове в 64 страни по света.

(източник: в. Капитал)


ББР подписа първия кредит по новата програма

Експортно ориентирана транспортна фирма от Шумен е първият кредитополучател по новата програма на "Българска банка за развитие" (ББР) за подкрепа на микро- и малки компании у нас. Кредитите "Стартиращ бизнес" и "Развитие" са изцяло насочени към малките фирми и предприемачи и чрез тях банката се опитва да им помогне да стигнат по-лесно до финансиране и възможности за развитие на бизнеса. „Стартиращ бизнес“ е предназначен за микро- и малките фирми, които искат да реализират нови проекти и идеи. Лихвата от 6% е фиксирана за целия период, а самоучастието на фирмите е 10%. Максималният размер на заема е до 50 000 евро, а срокът на погасяване - до 5 години.

(източник: в. Банкеръ)