logo-right

Архив / Новини от България

21.11.2013

Напояване и иновации в бъдещата програма за селските райони

Основните нови възможности по бизнес мерките на Програмата за развитие на селските райони след 2014г. са инвестиции в напоителни съоръжения, внедряване на иновации и колективни дейности.  По мярката могат да кандидатстват земеделски стопани и фирми от хранителната индустрия, като субсидията по проектите е 50%. Новата схема предвижда насърчаване на иновациите в сектора. През следващия програмен период ще продължат да действат мерките „Млад фермер” и за инвестиции в неземеделски райони, които сега се обединяват в обща схема „Развитие на стопанства и предприятия”.

(източник: в. Капитал)


Comverse ще си сътрудничи с университетите за подготовката на кадри

Американската компания за телеком софтуер Comverse обяви, че ще работи с българските университети за развитието на софтуерни кадри в страната. В сряда тя представи новия си развоен център (R&D) в София, който е един от най-големите на фирмата. Развойният и експертен център на компанията в момента разполага със 110 служители. Comverse се занимава с разработването, продажбата и внедряването на специализиран софтуер за телеком сектора като нейни клиенти са Vodafone, TeliaSonera, Telefonica, AT&T, Verizon, China Telecom и др. "Избрахме България заради близостта на страна до нашите стратегически пазари и достъпът до огромен брой отлично подготвени професионалисти, с които регионът е известен", коментира Дени Бернар, вицепрезидент на Comverse.

(източник: в. Капитал)

20.11.2013

Международен конкурс ще  определи визията на Княжеската градина

Проектът за нова визия на градския парк ще обхваща територията от 35 дка между булевардите "Цар Освободител", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Васил Левски" и ул. "Ген. Гурко". Столичната община възнамерява да обяви международен конкурс през следващите месеци с награден фонд от 40 хил. лв ., а най-високо ще бъдат оценявани проектите, които предвиждат "запазване и доразвиване на парковата среда с респект към автентичните следи от всички исторически пластове". Предложенията ще минат през обществено гласуване и оценка на жури, като така се гарантира не само транспарентен подход, но и активизиране на обществото като основна заинтересована страна по освежаването и обновяването на парка.

(източник: в. Капитал)

19.11.2013

Догодина ABB ще открие четвъртия си завод в България

Компанията за електрическо оборудване "АББ България" е на път да завърши новия си завод за 23 млн. долара край Пловдив. Съоръжението за компоненти на ниско и средно напрежение се намира в град Раковски и ще бъде открито през първата половина на 2014 г. Около 90% от устройствата на ниско и средно напрежение, сглобени в България, се изнасят за европейски клиенти, а останалите се продават в страната.

Като основни причини за установяването на фирмата в България новият мениджър посочи стабилността и предвидимостта, възможни благодарение на валутния борд и атрактивните данъчни ставки.

(източник: в. Капитал)


"Нестле България" ще наеме 330 младежи до 2016 г.

До 2016 г. "Нестле България" ще наеме на работа или стаж общо 330 млади хора от цялата страна на възраст под 30 години. Предвижда се през всяка една от следващите три години да бъде създавана постоянна или сезонна заетост на 50 души, а други 60 да могат да започнат стаж. Решаването на младежката безработица зависи от бизнеса, а правителството трябва да създаде благоприятни условия за неговата работа. В новата оперативна програма за развитие на човешките ресурси са предвидени мерки за подкрепа на стажуването и провеждането на обучения на служителите, от които ще могат да се възползват както "Нестле България", така и други фирми с подобни проекти.

(източник: в. Капитал)


"Витошка" остава 59-а в света по наеми на търговски площи

Софийският централен булевард "Витоша" запазва 59-ата си позиция в традиционната класация за най-скъпите търговски улици на консултантската компания за имоти Cushman&Wakefield. Класацията показва задържане на средните наемни нива на бул. "Витоша" за втора поредна година около 40 евро/кв.м месечно (480 евро/кв.м годишно). Проучването на международната консултантска компания се прави за 25-ата година и обхваща 334 търговски улици и молове в 64 страни по света.

(източник: в. Капитал)


ББР подписа първия кредит по новата програма

Експортно ориентирана транспортна фирма от Шумен е първият кредитополучател по новата програма на "Българска банка за развитие" (ББР) за подкрепа на микро- и малки компании у нас. Кредитите "Стартиращ бизнес" и "Развитие" са изцяло насочени към малките фирми и предприемачи и чрез тях банката се опитва да им помогне да стигнат по-лесно до финансиране и възможности за развитие на бизнеса. „Стартиращ бизнес“ е предназначен за микро- и малките фирми, които искат да реализират нови проекти и идеи. Лихвата от 6% е фиксирана за целия период, а самоучастието на фирмите е 10%. Максималният размер на заема е до 50 000 евро, а срокът на погасяване - до 5 години.

(източник: в. Банкеръ)

18.11.2013

БТК пласира облигации за 400 млн. евро

Година след мащабното преструктутириране на задълженията и промяната на собствеността на БТК, компанията е на път успешно да рефинансира част от дълговете си. В края на миналата седмица телекомът пласира успешно 400 млн. евро корпоративни облигации при сравнително добри условия. По този начин тя си отваря пътя към по-следващо привличане на нови инвеститори през 2014 г. Всъщност, с тази емисия БТК отново стъпва на фондовата борса, макар в Ирландия, и то с корпоративни облигации.

(източник: в. Капитал)


Габровската "Мехатроника" проби на световния пазар с машина за тубички

Изобретение помогна на габровската компания "Мехатроника" да извоюва позиции в световното машиностроене. Според собствената й статистика в момента всяка пета тубичка с козметика или паста за зъби е произведена от нейни машини, тъй като клиенти на дружеството са глобални гиганти като Uniliver. Пробивът на чуждите пазари идва преди няколко години благодарение на машината "Комбис", която прави тубички за козметика по нова технология, работеща с по-тънко фолио с цел икономия на суровини. Тубички са с 30% по-тънки от тези на най-големия конкурент българския производител.

През миналата година "Мехатроника" реализира продажби за 10.2 млн. лв., а нетната й печалба възлиза на 3.6 млн. лв. За фирмата работят около 90 души, но от бизнеса й зависят и други машиностроителни фирми в България, тъй като близо 20% от детайлите, влагани в машините, се изработват от местни фабрики. Месечно от цеховете на "Мехатроника" излизат средно по две машини, като над 95% от продукцията са за износ.

(източник: в. Капитал)


"Енемона" спечели четири нови обекта в чужбина

Изграждането на четири нови обекта в чужбина пое инженеринговата компания "Енемона", с което бизнесът й извън България се разраства чувствително. За пръв път дружеството стъпва на пазара във Великобритания и Австрия, а в близките месеци се очакват и още поръчки от Германия и България. Според отчета на икономическата група на "Енемона", приходите за октомври достигат до 17.189 млн. лв. при прогнозирани общи приходи от дейността за четвъртото тримесечие в размер на 46.490 млн. лв – 50% повече в сравнение със същото тримесечие на 2012 г.

(източник: в. Капитал)

14.11.2013

"Солвей Соди" инвестира 55 млн. лв. в ново съоръжение

Заводът за калцинирана сода в Девня "Солвей Соди", който е част от белгийската група Solvay, ще инвестира 55 млн. лв. в ново съоръжение - дестилационна колона, с което сериозно ще се намали потреблението на пара и ще се понижат разходите на дружеството, а екологичният ефект се очаква да е значителен. Инвестицията е била одобрена преди броени седмици и трябва да приключи до 2015 г. Проектът е част от мерките на белгийската група за икономии и оптимизиране на производството в България, но не и ограничаването му, т.к. в момента целият пазар на Solvay в Европа е около 4 млн. тона, от които 1.5 млн. се произвеждат от българския завод.

(източник: в. Капитал)