logo-right

Архив / Новини от България

18.11.2013

БТК пласира облигации за 400 млн. евро

Година след мащабното преструктутириране на задълженията и промяната на собствеността на БТК, компанията е на път успешно да рефинансира част от дълговете си. В края на миналата седмица телекомът пласира успешно 400 млн. евро корпоративни облигации при сравнително добри условия. По този начин тя си отваря пътя към по-следващо привличане на нови инвеститори през 2014 г. Всъщност, с тази емисия БТК отново стъпва на фондовата борса, макар в Ирландия, и то с корпоративни облигации.

(източник: в. Капитал)


Габровската "Мехатроника" проби на световния пазар с машина за тубички

Изобретение помогна на габровската компания "Мехатроника" да извоюва позиции в световното машиностроене. Според собствената й статистика в момента всяка пета тубичка с козметика или паста за зъби е произведена от нейни машини, тъй като клиенти на дружеството са глобални гиганти като Uniliver. Пробивът на чуждите пазари идва преди няколко години благодарение на машината "Комбис", която прави тубички за козметика по нова технология, работеща с по-тънко фолио с цел икономия на суровини. Тубички са с 30% по-тънки от тези на най-големия конкурент българския производител.

През миналата година "Мехатроника" реализира продажби за 10.2 млн. лв., а нетната й печалба възлиза на 3.6 млн. лв. За фирмата работят около 90 души, но от бизнеса й зависят и други машиностроителни фирми в България, тъй като близо 20% от детайлите, влагани в машините, се изработват от местни фабрики. Месечно от цеховете на "Мехатроника" излизат средно по две машини, като над 95% от продукцията са за износ.

(източник: в. Капитал)


"Енемона" спечели четири нови обекта в чужбина

Изграждането на четири нови обекта в чужбина пое инженеринговата компания "Енемона", с което бизнесът й извън България се разраства чувствително. За пръв път дружеството стъпва на пазара във Великобритания и Австрия, а в близките месеци се очакват и още поръчки от Германия и България. Според отчета на икономическата група на "Енемона", приходите за октомври достигат до 17.189 млн. лв. при прогнозирани общи приходи от дейността за четвъртото тримесечие в размер на 46.490 млн. лв – 50% повече в сравнение със същото тримесечие на 2012 г.

(източник: в. Капитал)

14.11.2013

"Солвей Соди" инвестира 55 млн. лв. в ново съоръжение

Заводът за калцинирана сода в Девня "Солвей Соди", който е част от белгийската група Solvay, ще инвестира 55 млн. лв. в ново съоръжение - дестилационна колона, с което сериозно ще се намали потреблението на пара и ще се понижат разходите на дружеството, а екологичният ефект се очаква да е значителен. Инвестицията е била одобрена преди броени седмици и трябва да приключи до 2015 г. Проектът е част от мерките на белгийската група за икономии и оптимизиране на производството в България, но не и ограничаването му, т.к. в момента целият пазар на Solvay в Европа е около 4 млн. тона, от които 1.5 млн. се произвеждат от българския завод.

(източник: в. Капитал)

13.11.2013

Започна изграждане на втората фаза на речната информационна система

Проектът е за на стойност 9.49 млн. лева и ще се реализира за година и половина. Започва втората част от проекта за изграждане на речна информационна система (РИС) в българската част на река Дунав. Проектът е познат като БУЛРИС и началото му е от 2009 г. Той е част от Общоевропейската навигационна информационна система за осигуряване на ефективно и безопасно корабоплаване и затова е включен като приоритет на ОП "Транспорт".

Стойността на втората фаза на БУЛРИС е 9.5 млн. лева и срокът за изпълнение е 18 месеца. Възложител е държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", а изпълнител по обществената поръчка е консорциумът "БУЛРИС 2" с българско участие в лицето на системния интегратор "Телелинк" и чуждестранни партньори шведската компания TRANSAS Marin International и френската Transas Mediterranean SAS.

(източник: в. Капитал)

11.11.2013

Нов завод за метални изделия започна производство в Русе

Новият производствен комплекс за горещо поцинковане и производство на метални изделия отвори врати на 01 ноември. Стойността на инвестицията на италианската Sicon в предприятието „Балканцинк“ е за 4,5 млн. евро, а откритите новите работни места са общо 30. Новото производство е разположено върху терен от 8 дка и включва цех за производство, цех за монтажно-ремонтни дейности и административна сграда. Продукцията на компанията ще бъде реализирана в страни от Европейския съюз, като на този етап основните партньори са в Италия. Очаква се производственият капацитет на завода да достигне 10 хиляди тона годишно при двусменен режим .

(източник: в. Капитал)

08.11.2013

Промишленото производство нараства през септември

Промишленото производство в България се е увеличило през септември в сравнение с година по-рано и това се случва за първи път от февруари насам, по данни на Националния статистически институт (НСИ). В преработващата промишленост по-значително увеличение има при производството на текстил (21.7%) и печатната дейност (18.9%). Ръст от 16.6% се отчита и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета. В търговията на дребно се отчита ръст през септември както на годишна, така и на месечна база, в сравнение със септември 2012 г. Оборотите са нараснали с 6.2%, като увеличение се наблюдава във всички икономически групи.

Положителната статистика дава повод за надежда, че българската промишленост най-сетне започва да излиза от кризата и да се активизира.

(източник: в. Kапитал)


Две нови козметични фабрики заработиха край Пловдив

Козметичната индустрия в Пловдивска област се разрасна с две нови високотехнологични фабрики. В по-голямата от тях са вложени около 6 млн. лв., а инвеститор е "Солвекс козметични продукти". През последните 18 години дружеството непрестанно разраства своя асортимент от продукти както на Българския пазар, така и в над 40 страни в различни части на света и непрестанно инвестира в собственото производство. По-малката фабрика е на съдружието между фирмите "Идеа-90" и "Стар нейлс", като инвестицията е за над 1 млн. лева и позволява истинска производствена независимост.

Двете инвестиции са от особен интерес, тъй като активността в сектора през последните години е доста свита.

(източник: в. Kапитал)