logo-right

Архив / Новини от България

13.11.2013

Започна изграждане на втората фаза на речната информационна система

Проектът е за на стойност 9.49 млн. лева и ще се реализира за година и половина. Започва втората част от проекта за изграждане на речна информационна система (РИС) в българската част на река Дунав. Проектът е познат като БУЛРИС и началото му е от 2009 г. Той е част от Общоевропейската навигационна информационна система за осигуряване на ефективно и безопасно корабоплаване и затова е включен като приоритет на ОП "Транспорт".

Стойността на втората фаза на БУЛРИС е 9.5 млн. лева и срокът за изпълнение е 18 месеца. Възложител е държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", а изпълнител по обществената поръчка е консорциумът "БУЛРИС 2" с българско участие в лицето на системния интегратор "Телелинк" и чуждестранни партньори шведската компания TRANSAS Marin International и френската Transas Mediterranean SAS.

(източник: в. Капитал)

11.11.2013

Нов завод за метални изделия започна производство в Русе

Новият производствен комплекс за горещо поцинковане и производство на метални изделия отвори врати на 01 ноември. Стойността на инвестицията на италианската Sicon в предприятието „Балканцинк“ е за 4,5 млн. евро, а откритите новите работни места са общо 30. Новото производство е разположено върху терен от 8 дка и включва цех за производство, цех за монтажно-ремонтни дейности и административна сграда. Продукцията на компанията ще бъде реализирана в страни от Европейския съюз, като на този етап основните партньори са в Италия. Очаква се производственият капацитет на завода да достигне 10 хиляди тона годишно при двусменен режим .

(източник: в. Капитал)

08.11.2013

Промишленото производство нараства през септември

Промишленото производство в България се е увеличило през септември в сравнение с година по-рано и това се случва за първи път от февруари насам, по данни на Националния статистически институт (НСИ). В преработващата промишленост по-значително увеличение има при производството на текстил (21.7%) и печатната дейност (18.9%). Ръст от 16.6% се отчита и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета. В търговията на дребно се отчита ръст през септември както на годишна, така и на месечна база, в сравнение със септември 2012 г. Оборотите са нараснали с 6.2%, като увеличение се наблюдава във всички икономически групи.

Положителната статистика дава повод за надежда, че българската промишленост най-сетне започва да излиза от кризата и да се активизира.

(източник: в. Kапитал)


Две нови козметични фабрики заработиха край Пловдив

Козметичната индустрия в Пловдивска област се разрасна с две нови високотехнологични фабрики. В по-голямата от тях са вложени около 6 млн. лв., а инвеститор е "Солвекс козметични продукти". През последните 18 години дружеството непрестанно разраства своя асортимент от продукти както на Българския пазар, така и в над 40 страни в различни части на света и непрестанно инвестира в собственото производство. По-малката фабрика е на съдружието между фирмите "Идеа-90" и "Стар нейлс", като инвестицията е за над 1 млн. лева и позволява истинска производствена независимост.

Двете инвестиции са от особен интерес, тъй като активността в сектора през последните години е доста свита.

(източник: в. Kапитал)

06.11.2013

Моделът "учи и работи" може да заработи и у нас през 2015 г.

В най-добрия случай т.нар. дуална система, която предвижда учениците да прекарват 80% от обучението си в практически занимания, за да могат да усвоят професията и да натрупат стаж преди да са завършили, може да бъде въведена от по-следващата учебна година. Системата дава положителни резултати в държави като Германия, Австрия и Швейцария, където младежката безработица към средата на 2013 г. е под 10%. За сравнение, в България тя е 25% при средно 23.4% в ЕС.

Бизнесът не трябва да чака законодателните промени, а да бъде активен и сам да ги предлага, тъй като подобни инициативи оказват директно положително влияние върху пазара на квалифицирана работна ръка в страната, а предприятията са тези, които могат да спечелят най-много от това. Някои компании, основно свързани с държавите, където системата е доказала своята ефективност, вече дори частично я прилагат и в страната.

(източник: в. Капитал)

01.11.2013

Първа копка за пристанището в Сарафово

Срещу 12 млн. лв. Бургаският залив ще се сдобие с нов рибарски център. Първа копка на рибарското пристанище „Сарафово” в северната част на Бургаския залив ще бъде направена утре. Портът трябва да запази и развие риболовната индустрия в региона. Това е първият одобрен договор за България по оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство" на стойност 10 млн. лв., като община Бургас дофинансира строителството с 2 млн. лв.

Пристанището ще бъде с капацитет от 104 плавателни съда до 8 м и 6 места за кораби до 20 м. В западния му край ще бъде разположен хелинг, където е проектирана открита площадка за ремонти.

(източник: в. Капитал)