logo-right

Архив / Новини от България

25.10.2013

Отличникът - програма "Транспорт"

Независимо от трудния старт и смяната на проекти в движение, отличникът на всички оперативни програми в края на сегашния период е "Транспорт". Според последните данни договорените средства при нея са над 2 млрд. евро (101% от бюджета й), а възстановените от Брюксел разходи - 935.87 млн. евро (47%). По тази програма се финансира изпълнението на 14 инвестиционни проекта, девет от които са големи, т.е. над 50 млн. евро, и те са одобрени от Европейската комисия.

(източник: в. Банкерь)

23.10.2013

Startup индустрията в България ще генерира поток от сделки

Българският бизнес дава висока оценка за развитието на предприемаческата сцена в страната през последната година, в резултат на инвестиции по линия на двата фонда за стартиращи компании Elevеn и Launchub.

Общо, двата фонда по JEREMIE – Elevеn и Launchub, са инвестирали в над 70 компании, като до този момент са вложили едва 1/5-та от общо предвидените 21 млн. евро. Някои от тези фирми разширяват дейността си в Лондон, Берлин, Лисабон и САЩ. Тяхното развитие ще отвори още едно поле за задълбочаване на пазара на сливания и придобивания в България.

(източник: в. Капитал)


Австрийски инвестиции в българския бизнес

Една от най-големите български хранителни компании – „Белла”, ще продължи да се разраства благодарение на инвестиции от Mezzanine Management. Австрийската компания, заедно с българския предприемач Иво Евгениев бяха избрани от Европейския инвестиционен фонд да управляват мецанин фонда, който е с капитал 60 млн. евро. - половината от тях по линия на JEREMIE, а останалите 50% от частни инвеститори. Целта е да се подпомогне малкия и среден бизнес, каквито са 99% от предприятията в страната. Чрез подобно финансиране от инвестиционни фондове би могло да се преодолее слабото кредитиране на малките и средните предприятия от страна на банките и да се открият нови възможности и перспективи за бизнеса в страната.

(източник: в. Капитал)

21.10.2013

България и Корея планират съвместен бизнес

Българската страна разглежда възможности за увеличаване на стокообмена с Република Корея. Двете страни ще работят за неговото нарастване, т.к. в момента той е под 300 млн. долара, като приоритетни индустрии ще са земеделието и IT сектора.

Представителите на единствената корейска бизнес асоциация, ориентирана към износа, заявиха интерес към зърнени суровини, борсови стоки, машини и резервни части и потребителски стоки от България. На работната среща бяха обсъдени и перспективи за утвърждаване на български вина и кисели млека на корейския пазар. Търговия в тези отрасли би се отразила особено благоприятно на цялостното икономически развитие и би стимулирала производството в множество общини в страната, което неизменно води след себе си и инвеститорски интерес.

(източник: investor.bg)

20.10.2013

"Загорка" откри първия зелен склад в страната

"Загорка" стана първата компания в страната, която разполага с индустриална сграда, сертифицирана по световно признатия метод за оценяване на екологичните показатели на сгради от всякакъв тип – BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Зеленият склад за готова продукция в Стара Загора, който е първият по рода си сред всичките 140 пивоварни в групата на Heineken, беше официално открит миналата седмица. Компанията получи и официален сертификат, че складът отговаря на най-високите изисквания.

С инвестицията от 2 млн. лв. в този склад, Heineken потвърди дългосрочния си ангажимент към развитието на пивоварната индустрия в България и за пореден път доказва, че инвестициите в зелени технологии не само имат бъдеще в България, но нарастват стремглаво.

(източник: в. Капитал)


Развитие на LTE мрежите в България и през 2014-2015 г.

Тенденцията на пазара и развитието на технологиите, е навлизане в ерата на преноса на данни за сметка на гласовия пренос. Това несъмнено означава, че LTE (Long Term Evaluation), четвърто поколение мобилни мрежи, не само ще продължи да води телекомуникациите напред, но и дава добра възможност за бъдещи инвестиции.

Друга тенденция е окрупняването на пазара. Вече имаше известно консолидиране на телеком сектора, в което най-вече големите играчи придобиха интернет доставчици с цел да разширят бизнес дейността си. Все още има доста независими интернет провайдъри, които могат да бъдат придобити или в които да се инвестира.

Телекомите са една от най-бързо развиващите се и променящи се индустрии в България. Това налага постоянно развитие на инфраструктурата в сектора, което го прави особено примамлив за инвеститори.

(източник: в. Капитал)

18.10.2013

„Приста Ойл” с нов екозавод в Украйна

Русенският "Приста Ойл Холдинг" ЕАД продължава да разширява бизнес владенията си. Дъщерното му дружество "Приста Рисайклинг" ЕАД започва изграждането на първия си екологичен завод за преработка на отработени масла на компанията в Украйна и в Източна Европа. Проектът е поредният пример за това, че бизнесът в странтата се активизара и търси нови перспективи за развитие.

"Зелената" инвестиция ще включва изграждането на два технологични модула, всеки от които е на стойност 25 млн. щ. долара. В рамките на този проект компанията предвижда откриването на сто нови работни места. Крайната цел е да бъде изградена общонационална система за събиране и утилизация на отработените масла - моторни и индустриални, а планираната инвестицията е в размер на 5 млн. щ. долара.

(източник: в. Капитал)