logo-right

Архив / Новини от България

31.10.2013

Субсидиите за тютюн ще се увеличат до 100 млн. лева

Секторът на тютюнопроизводството ще продължи да бъде щедро субсидиран и през следващата година, като средствата за него ще се увеличат и ще достигнат 100 млн. лева. В проектобюджета за 2014 г. е заложено предложението да бъдат увеличени субсидиите за отглеждането на тютюн. През последните няколко години секторът получава около 73 млн.лв. годишно, като в момента се уточнява на какъв принцип ще се получават.

(източник: в. Капитал)


Стартира "Южен поток"

От днес започва строежът на газопровода "Южен поток" на българска територия, обяви на пресконференция в Министерски съвет председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер. Официалният старт на строителството бе даден от министър Драгомир Стойнев в Гранитната зала на МС и в директно включване бе показана първата копка.

Строителството на българския участък ще струва 3.5 млрд. лв., като сумата ще бъде изплатена от транзитните такси през следващите 15 години, които България трябва да получи. Съгласно договора, цената на руския газ за България е станала "една от най-ниските в Европа".

"Южен поток" е един от най-важните елементи в енергийната сигурност не само на България, но и на цяла Европа, тъй като се заобикалят транзитните страни, а това неминуемо води до по-ниски разходи за доставка и съответно, по-ниски цени за крайния потребител.

(източник: в. Капитал)

29.10.2013

“Био Фарминг” е най-динамичната компания за 2013 г.

Дружеството оглави класацията на най-бързо растящия малък и среден бизнес на „Капитал”. На второ и трето място са производителят на бира „Бритос”, Велико Търново и на месни продукти „Орион” 2002, Пазарджик. „Био фарминг” е създадена през 2009 г., като притежава и обработва земеделска земя в Северна България. През 2012 г. отчита над 7 хиляди процента ръст в приходите.

Резултатите от класацията потвърждават наблюдаваната тенденция, че земеделието и селското стопанство са с голям потенциал и сред най-атрактивните сектори, в които се развива в момента малкия и средния бизнес.

(източник: в. Капитал)


Пазарът на бизнес аналитичен софтуер има потенциал в България

Пазарът за бизнес аналитични решения (Business Intelligence – BI) има потенциал за растеж в България, но този тип софтуер все още не е добре познат сред българските компании. BI e софтуер за обработка на различни данни, който представя информация в лесен за анализиране от ръководството вид. В България действат 13 вендора или доставчици на подобни системи, сред които са международни IT компании като SAP, Microsoft и др.

В световен мащаб BI системите са предпочитани в настоящата икономическа обстановка, тъй като този тип решения допринасят за конкурентоспособността и дават ключ към преодоляване на проблемните бизнес процеси във фирмата, което ги прави апетитна инвестиционна ниша в България.

(източник: в. Капитал)


Винопроизводството достигна шестгодишен връх

Световното производство на вино през тази година е достигнало шестгодишен рекорд заради високите добиви в лозарството, сочат данните на Международната асоциация по лозарство и винарство, цитирани от Reuters. Във всички водещи държави винопроизводители в Европа е отчетен ръст на производството.

Данните от България също са позитивни, като е отчетено увеличение на добивите с между 20 и 40%. Според официалната прогноза на земеделското министерство се очаква да бъдат произведени около 250 хил. тона грозде в страната, което е ръст от около 25 на сто. Очаква се също избите в България да произведат по-големи количества вино, с 4-5% повече от миналата година, включително и с по-високо качество, заради богатата гроздова реколта.

(източник: в. Капитал)


Крайбрежната алея на Балчик вече е с фотоволтаично осветление

Крайбрежната алея на Балчик вече свети с ново фотоволтаично осветление, което ще намали значително енергийните разходи  с около 5 000 лева годишно. Новото осветление ще спести и вредни емисии въглероден двуокис. През лятото енергията, добивана от фотоволтаичната станция, е повече, отколкото е необходимо за осветяване на алеята, но кметството вече има готов проект за цялостна подмяна на уличното осветление в града, за което ще търси финансиране и бъдещи изпълнители.

(източник: investor.bg)

28.10.2013

Френски проект в Рила за 550 млн. евро

Френско-българският проект "Дестинация Рила" единствен отговаря на описанието на зам.-министъра на икономиката Бранимир Ботев за очаквана рекордна инвестиция. Става дума за чужд инвеститор с намерение да инвестира близо 550 млн. евро в разработването на проект в планинска зона. Зад проекта стоят фирмите Dalkia, Schneider Electric, Cluster Montagne, Accor, както и Европейска планинска асоциация и Френско-българска търговска камара. Според инвеститорите в бъдещия курорт ще се открият над 8 хил. работни места. По план, "Дестинация Рила" трябва да бъде изграден за шест години.

(източник: в. Капитал)


В Асеновград бе открит регионален център за обезвреждане на битови отпадъци

Новият регионален център за битови отпадъци в Асеновград ще обслужва и общините Първомай, Садово, Куклен и Лъки. Застроената площ на първия етап от цялостния проект на депото е около 73 декара, с общ капацитет  от 640 000 тона и ще обслужва 126 хил. жители от петте общини.

Министърът на околната среда и водите заяви, че това депо е финансирано от националния бюджет и е доказателство не само за доброто партньорство между общините, но и за това, че България провежда трайна и успешна политика в областта на отпадъците. Предвижда се изграждането на общо 24 регионални депа, което предстои да бъде възложено на съответни изпълнители, като приоритет е не само опазване на околната среда, но и откриването на нови работни места.

(източник: investor.bg)

25.10.2013

Отличникът - програма "Транспорт"

Независимо от трудния старт и смяната на проекти в движение, отличникът на всички оперативни програми в края на сегашния период е "Транспорт". Според последните данни договорените средства при нея са над 2 млрд. евро (101% от бюджета й), а възстановените от Брюксел разходи - 935.87 млн. евро (47%). По тази програма се финансира изпълнението на 14 инвестиционни проекта, девет от които са големи, т.е. над 50 млн. евро, и те са одобрени от Европейската комисия.

(източник: в. Банкерь)

23.10.2013

Startup индустрията в България ще генерира поток от сделки

Българският бизнес дава висока оценка за развитието на предприемаческата сцена в страната през последната година, в резултат на инвестиции по линия на двата фонда за стартиращи компании Elevеn и Launchub.

Общо, двата фонда по JEREMIE – Elevеn и Launchub, са инвестирали в над 70 компании, като до този момент са вложили едва 1/5-та от общо предвидените 21 млн. евро. Някои от тези фирми разширяват дейността си в Лондон, Берлин, Лисабон и САЩ. Тяхното развитие ще отвори още едно поле за задълбочаване на пазара на сливания и придобивания в България.

(източник: в. Капитал)


Австрийски инвестиции в българския бизнес

Една от най-големите български хранителни компании – „Белла”, ще продължи да се разраства благодарение на инвестиции от Mezzanine Management. Австрийската компания, заедно с българския предприемач Иво Евгениев бяха избрани от Европейския инвестиционен фонд да управляват мецанин фонда, който е с капитал 60 млн. евро. - половината от тях по линия на JEREMIE, а останалите 50% от частни инвеститори. Целта е да се подпомогне малкия и среден бизнес, каквито са 99% от предприятията в страната. Чрез подобно финансиране от инвестиционни фондове би могло да се преодолее слабото кредитиране на малките и средните предприятия от страна на банките и да се открият нови възможности и перспективи за бизнеса в страната.

(източник: в. Капитал)