logo-right

Архив / Новини от България

21.10.2013

България и Корея планират съвместен бизнес

Българската страна разглежда възможности за увеличаване на стокообмена с Република Корея. Двете страни ще работят за неговото нарастване, т.к. в момента той е под 300 млн. долара, като приоритетни индустрии ще са земеделието и IT сектора.

Представителите на единствената корейска бизнес асоциация, ориентирана към износа, заявиха интерес към зърнени суровини, борсови стоки, машини и резервни части и потребителски стоки от България. На работната среща бяха обсъдени и перспективи за утвърждаване на български вина и кисели млека на корейския пазар. Търговия в тези отрасли би се отразила особено благоприятно на цялостното икономически развитие и би стимулирала производството в множество общини в страната, което неизменно води след себе си и инвеститорски интерес.

(източник: investor.bg)

20.10.2013

"Загорка" откри първия зелен склад в страната

"Загорка" стана първата компания в страната, която разполага с индустриална сграда, сертифицирана по световно признатия метод за оценяване на екологичните показатели на сгради от всякакъв тип – BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Зеленият склад за готова продукция в Стара Загора, който е първият по рода си сред всичките 140 пивоварни в групата на Heineken, беше официално открит миналата седмица. Компанията получи и официален сертификат, че складът отговаря на най-високите изисквания.

С инвестицията от 2 млн. лв. в този склад, Heineken потвърди дългосрочния си ангажимент към развитието на пивоварната индустрия в България и за пореден път доказва, че инвестициите в зелени технологии не само имат бъдеще в България, но нарастват стремглаво.

(източник: в. Капитал)


Развитие на LTE мрежите в България и през 2014-2015 г.

Тенденцията на пазара и развитието на технологиите, е навлизане в ерата на преноса на данни за сметка на гласовия пренос. Това несъмнено означава, че LTE (Long Term Evaluation), четвърто поколение мобилни мрежи, не само ще продължи да води телекомуникациите напред, но и дава добра възможност за бъдещи инвестиции.

Друга тенденция е окрупняването на пазара. Вече имаше известно консолидиране на телеком сектора, в което най-вече големите играчи придобиха интернет доставчици с цел да разширят бизнес дейността си. Все още има доста независими интернет провайдъри, които могат да бъдат придобити или в които да се инвестира.

Телекомите са една от най-бързо развиващите се и променящи се индустрии в България. Това налага постоянно развитие на инфраструктурата в сектора, което го прави особено примамлив за инвеститори.

(източник: в. Капитал)

18.10.2013

„Приста Ойл” с нов екозавод в Украйна

Русенският "Приста Ойл Холдинг" ЕАД продължава да разширява бизнес владенията си. Дъщерното му дружество "Приста Рисайклинг" ЕАД започва изграждането на първия си екологичен завод за преработка на отработени масла на компанията в Украйна и в Източна Европа. Проектът е поредният пример за това, че бизнесът в странтата се активизара и търси нови перспективи за развитие.

"Зелената" инвестиция ще включва изграждането на два технологични модула, всеки от които е на стойност 25 млн. щ. долара. В рамките на този проект компанията предвижда откриването на сто нови работни места. Крайната цел е да бъде изградена общонационална система за събиране и утилизация на отработените масла - моторни и индустриални, а планираната инвестицията е в размер на 5 млн. щ. долара.

(източник: в. Капитал)

 

17.10.2013

Представители на най-големите бизнес сгради се обединиха

Управляващите компании на най-големите бизнес сгради в България се обединиха в асоциация, съобщиха от новото сдружение. Oрганизацията е учредена под името Асоциация на собствениците на бизнес сгради в България (АСБС).

Целта на новата структура е бизнесът да обедини усилия с цел налагане на добри пазарни практики и стимулиране развитието на сектора. Асоциацията ще подкрепя и нормативни, и законодателни решения в областта на изграждането и управлението на бизнес имоти.

(източник: в. Капитал)

15.10.2013

"След 30 години една легенда се завръща..."

Скоро на пазара ще се появи преносимият компютър "Правец 64М". Устройството ще работи със собствена операционна система "Правец ОС", ще разполага с безплатен офис пакет, процесор на Intel и ще може да работи с редица други платформи като Android, Windows, Solaris и Chrome OS. За разлика от моделите от 80-те години на миналия век, новите машини няма да се произвеждат напълно в страната. Новите лаптопи "Правец 64М" са поръчани като хардуерен дизайн от тайвантски производител и ще се сглобяват в България.

IT секторът в България винаги е бил с голям потенциал, а съживяването на собственото производство в традиционно силните сектори на електрониката и интернет технологиите, ще даде допълнителен импулс и привлече инвеститори както от страната, така и от чужбина.

(източник: в. Капитал)


Турската Garanti Koza купи имоти за 23 млн. лв.

Турската компания Garanti Koza е на път да реализира една от най-мащабните имотни инвестиции в България за последните години, в карето между бул. "Александър Малинов" и ул. "Филип Аврамов" в столичния квартал "Младост 3". Цялата инвестиция ще бъде реализирана на площ над 31 дка и включва няколко парцела, най-големият от които с площ 20.4 хил. кв.м.

Сделка от подобен мащаб би могла да означава, че пазарът на недвижими имоти най-сетне отново се активизра и излиза от кризисното състояние, в което се намираше.  

(източник: в. Капитал)