logo-right

Архив / Новини от България

27.03.2007

Ръст в регистрирането на търговски марки в България

Влизането на България в ЕС, засилената конкуренция на местния пазар и навлизането на нови търговски фирми и производители са увеличили заявките за регистрация на търговски марки в Патентното ведомство. През миналата година заявките за регистрация са били 9 170, което е ръст с близо 1200 в сравнение с предходната година. Броят на вписаните марки е 4427. За сравнение, година по-рано са били подадени близо 8000 заявки при което са регистрирани 3880 търговски марки. Нарастването на броя на заявките и регистрациите е сигурен знак за по-динамичното търговско развитие на страната за миналата година.

(Източник: в. Дневник)

23.02.2007

Висок ръст на Българската фондова борса

Според данни от Standard & Poor’s разпространени от Блумбърг, малките фондови пазари, включително и Българската фондова борса (БФБ), са едни от най-добре представящите се в световен мащаб за месец януари на тази година. Индексът Frontier Markets Composite, който включва 22 от т.нар. малки развиващи се пазари, е отбелязал ръст от 12 процента, което според Блумбърг е най-добрия старт за началото на годината регистриран някога. България се нарежда сред най-добре представящите се пазари с ръст за януари от 10.18%. По годишна доходност БФБ също се нарежда сред първата половина на най-добрите борси с 44.76%.

В резултат на повишения интерес, Марк Мобиус от „Темпълтън асет мениджмънт” (Templeton Asset Management Ltd.), създаде фонд за инвестиции в компании от страни като България, Румъния и Виетнам с пазарна капитализация под 1 млрд. долара. Друг значим инвеститор е най-големият независим швейцарски портфолио мениджър „Джулиъс Баер” (Julius Baer), който учреди фонд от 41 млн. долара за инвестиции в страни като България, Румъния и Украйна.

(Източници: Агенция Блумбърг; в. Дневник)

 

31.01.2007

Рекордна сделка на българския застрахователен пазар

Белгийската финансова група Кей Би Си (КВС) купува 70% от капитала на най-големия застраховател в България ДЗИ за 260 млн. евро. Това е най-мащабната сделка на застрахователния пазар у нас до момента. Кей Би Си купува животозастрахователната компания ДЗИ и две от дъщерните и дружества – „ДЗИ Общо застраховане” и инвестиционния посредник „ДЗИ Инвест. Първите реакции на застрахователния пазар са оптимистични поради очакването, че влизането на КВС на пазара ще подобри качеството на предлаганите услуги.

(Източник: в. Дневник)

31.01.2007

Конкурс за закупуването на „Трамкар”

Софийското общинско дружество ” Трамкар” е обявено за продажба при минимална цена от 19.8 млн. лв. Продажбата ще се реализира чрез публично обявен конкурс, като офертите могат да се подават до 2 май, според информация от Столичната общинска агенция за приватизация. Предварително изискване към кандидатите е да поемат правата и задълженията на „Трамкар” като подизпълнител за ремонт на 18 трамвайни мотриси. Друго изискване към бъдещия купувач е да запази предмета на дейност на дружеството за срок от 10 години. Основна дейност на „Трамкар” е производство и ремонт на трамвайни мотриси и резервни части.

23.01.2007

Търси се консултант за концесии на ж.п. гари

Транспортното министерство ще обяви конкурс за избор на консултант за отдаване на концесии на ж.п. гарите в София и Пловдив. Условие към кандидатите за консултанти е в екипа да имат лице с няколкогодишен опит или да са компании които са работили по подобни проекти. Предстои да бъдат обявени процедури за правния и икономически анализ на концесията.