logo-right

Архив / Новини от България

22.01.2007

Инвестиционна група предлага да купи „Риофиса”

Испанската инвестиционна група  "Инмокарал" (Grupo Inmocaral) предложи да изкупи акциите на "Риофиса" (Riofisa). Президентът на "Инмокарал", Луис Портийо, се е договорил с фамилията която държи контролния пакет от акциите на "Риофиса",  до 90 дни да представи оферта за придобиването на дружеството. Според предложената цена, общата сума на офертата възлиза на около 2 млрд. евро. От септември 2006 г. насам  "Риофиса",  обяви три инвестиционни проекта в България на обща стойност 622 млн. евро.

21.01.2007

Чуждестранен интерес към Българската фондова борса

"Хеленик иксчейнджис,”операторът на Атинската фондова борса, предложи на Българската фондова борса (БФБ) участие в съвместна платформа за търговия между Атина, София и Кипър, което ще направи пазарите по-видими за международните инвеститори. Групата смята да участва и в закупуването на държавния дял в борсата ако правителството реши да го продава. "Хеленик иксчейнджис” предлага на българските си колеги да се присъединят към вече създадената обща платформа за търговия и сетълмънт между Атина и Кипър, която работи от есента на миналата година. Целта е да се намалят транзакционните разходи и същевременно да се увеличи общият размер на пазара, което би привлякло големи международни инвеститори в тази част на Югоизточна Европа.

Евентуалното включване в общата платформа от страна на БФБ няма да се отрази върху независимостта и като същевременно значително ще увеличи нейния капацитет.

(източник: в. Дневник)

16.01.2007

Търговският регистър тръгва от 1 юли

Очаква се електронният търговски регистър да заработи на 1 юли според информация от Агенцията по вписванията и фирмата „Сименс бизнес сървисиз” (Siemens Business Services) която спечели търга за изработването на системата. Софтуерът за новия регистър струва 755 хил. лв. Целта на реформата е вписването на фирмите да излезе от съда и да се поеме от Aгенцията. Информацията за всички търговци ще се събира на едно място, а не както до сега в съдилищата пръснати по цялата страна. Достъпът до информацията ще бъде по интернет, което значително ще ускори процеса.

(Източник: в. Дневник)

06.12.2006

„Атомстройекспорт” да изгради АЕЦ „Белене”

Компанията „Атомстройекспорт” ще участва в изграждането на АЕЦ „Белене” според споразумението постигнато с „Националната електрическа компания” ЕАД. Проектът предвижда изграждането на два 1000 мегаватови блока с леководородни реактори от ново поколение.

(Източник: в. Дневник)

27.11.2006

България търси китайски инвестиции

България желае китайски компании да инвестират у нас, тъй като след присъединяването ни към ЕС за тях ще се разкрият значителни възможности. Това се разбра от думите на министърът на икономиката Румен Овчаров по време на българо-китайския бизнес форум организиран по случай официалното посещение на премиера Сергей Станишев в Китай. На форума присъстваха 33 български компании.

Въпреки че Китай е една от най-големите икономики в света, нейните инвестиции у нас са едва 10-12 млн. долара. Очаква се в бъдеще да има по-висока активност в сферите на машиностроенето, металургията, сладкарските изделия и виното.

(Източник: в. Дневник)


ИТ компаниите - най-добри работодатели в България

Три компании от ИТ сектора бяха обявени за най-добри работодатели за тази година в България според изследването на международната компания „Хюит” (Hewitt) и нейния български партньор „Мандей инсайт” (Monday Insight). Сред големите компании като най-добри са посочени „Макдоналдс България”, „Сап лабс България” и „Крафт фуудс България”, докато сред средните и малките компании първите три места са за софтуерните фирми „Немечек България” и „Сайънт”, следвани от „Колиърс интернешънъл.” Подобно проучване се прави за пръв път в България и е индикатор за динамичното развитие на ИТ сектора у нас.

(Източник: в. Дневник)


ЕС ще отпусне допълнително 50 млн. евро за програми по САПАРД

Мониторинговият комитет по САПАРД одобри искането на България да получи средства от 10% над общия бюджет за периода 2000 – 2006 г. По груби изчисления, страната ще получи още 50 млн. евро. За да се усвоят тези допълнителни суми, фонд „Земеделие” ще продължи да приема проектите на кандидатите и в първите месеци на 2007 г. Доброто познаване на условията ще позволи значително развитие на заинтересованите фирми.

(Източник: в. Дневник)


„Джонсън контролс” ще засили присъствието си в София

Томас Патцелт, вицепрезидент и генерален мениджър на „Джонсън контролс”, ИТ компания с насоченост към автомобилната индустрия сподели, че фирмата възнамерява да засили присъствието си в София, като се преобразува от чисто софтуерна къща към център за разработка за автомобилната индустрия. Българското звено на компанията със своите 320 специалисти е второто по големина след центъра във Франция и продължава да расте, като търси да назначи още 150 души. Компанията разполага с допълнителни технологични центрове в САЩ и Германия. Разрастването на софийския клон ще бъде допълнителен стимул за ИТ сектора в България.

(Източник: в. Дневник)