logo-right

Архив / Новини от България

18.04.2016

Русенска IT компания излиза на пазара в Холандия

Русенска IT компания, собственост на белгийско дружество, която разработва софтуер за други IT компании, стъпи и на холандския пазар.

От белгийската компания избират именно Русе, като отправна точка на бизнеса си, както заради конкурентноспособните IT специалисти, които има в България, така и заради географското разположение на страната ни.

Очаква се износът на услуги на компанията към Холандия да доведе до разширяване на бизнеса на компанията и ръст на приходите, което от своя страна ще доведе до разрастване на екипа от специалисти в офиса на компанията в Русе.

 (Източник: в-к Капитал)

15.03.2016

Нови 35 млн. евро за стартиращи компании

Капиталът на основаните преди 3 години фондове Eleven и LAUNCHub, които първоначално разполагаха с 21 млн. евро за инвестиции, се покачва, като през следващите 2 до 3 години ще бъде в размер на 35 млн. евро. Освен увеличения ресурс за финансиране, друга основна промяна, отнасяща се до кандидатстващите за финансиране предприемачи, е, че инвестициите ще бъдат в по-голям размер и ще бъдат насочени към по-малък брой стартиращи компании.

Така, българските предприемачи ще имат възможността да кандидатстват за финансиране на идеите си, а създадените вече стартъпи да се борят за последващо финансиране, което неминуемо ще доведе както до повишаване на конкурентоспособността, така и до развитие на потенциала на стартиращите компании.

(Източник: в-к Капитал)

22.02.2016

218 одобрени проекта по програма „Иновации и конкурентоспособност“

218 от общо 229 български проектни предложения, кандидатствали за еврофинансиране по програма „Иновации и конкурентоспособност“ през септември 2015 г., бяха одобрени. Европейските средства ще се разпределят между компании в сферите на производството на машини и оборудване, електрически съоръжения, химически продукти и компютърна техника.

Подобно почти 100%-тово одобрение на кандидатствалите проекти е индикация не само за силен старт на малките и средните предприятия през 2016 г., но и за изключително сериозен напредък в участието на българския бизнес в усвояването на средства от европейските фондове.

(Източник: в-к Капитал)

28.01.2016

Подем на пазара на недвижими имоти в страната

През 2015-та година и особено през последното тримесечие на годината се забелязва сериозен ръст на сделките с недвижими имоти в по-големите градове от страната.

Положителната тенденция за раздвижване на пазара се отнася за сделки както с апартаменти, така и с търговски, офис и промишлени сгради. Очакванията са през 2016 г. интересът към инвестициите в имоти да се засилва, като основният ръст ще се наблюдава в броя на сделките на зелено и на тези с ипотечен кредит.

(Източник: в-к Капитал)

13.01.2016

Повече български стоки в търговските вериги през 2016 г.

Като основна тенденция за търговските вериги през 2016 г. се очертава увеличаването на разнообразието от предлагани български продукти. Големите вериги все повече залагат на качествени стоки, произвеждани в България, което се дължи основно на засиления интерес към по-здравословен начин на живот.

Очакванията са този модел да доведе до увеличаване на партньорствата с местни производители, което ще се отрази благоприятно на българската икономика.

(Източник: в-к Капитал)