logo-right

Предизвикателство ли е България за австрийските фирми - отговор даде проведения във Виена семинар

27 Май 2005

На 19. и 20.05.2005 г. по покана на Международната търговска камара (ICC), Австрийската стопанска камара и Виенския икономически университет се проведе голям семинар, посветен на България.

Екип на „Пенков – Марков и партньори” в състав от Владимир Пенков - изпълнителен управляващ съдружник, Димитър Чорбаджиев – старши адвокат, и Нели Недкова – младши адвокат, по специална покана на водещата австрийска правна кантора „Cerha, Hempel, Spiegelfeld, Hlawati“, взе активно участие в подготовката и провеждането на семинара. Участващите над 30 австрийски фирми можаха да се запознаят, както с макроикономическите фактори, така и с благоприятните правни условия, създаващи добър инвестиционен климат в страната. Огромен интерес предизвика направения от адвокат Владимир Пенков, който е и заместник председател на Българската търговска промишлена палата (БТПП) икономически и правен анализ, включващ неокончателни статистически данни за 2004 г., както и прогнозни данни за 2005 г., както и представените от него, адвокат Димитър Чорбаджиев и адвокат Нели Недкова специфики на правното присъствие в България, покупката на предприятие, приватизация, разрешителен режим, външнотърговско и митническо право и защита на инвестициите.

Добре бяха представени от колегите адвокат Борис Методиев и адвокат Вълчин Даскалов въпроси свързани с покупката на недвижими имоти, облигационно и трудово право, а също и възможностите за финансиране и участие на капиталовия пазар от г-н Вангел Спиров от HVB Bank Biochim и г-н Ивайло Касабов от правна кантора „Cerha, Hempel, Spiegelfeld, Hlawati“.

Първият ден беше модериран от г-н Бенедикт Шпигелфелд – старшият партньор на „Cerha, Hempel, Spiegelfeld, Hlawati“ и г-н Владимир Пенков - изпълнителен управляващ съдружник на „Пенков, Марков и партньори”.

Вторият ден беше ръководен от г-н Гюнтер Шпилман, от Ernst & Young България и беше посветен на данъчния режим.

Участниците в семинара, между които Siemens, HVB Bank, Galahar, Strabag, Volksbank Leasing и др., дадоха много висока оценка на качеството на семинара и споделиха, че са придобили една обективна картина относно икономическия климат в България, включително и по някои особености и проблеми, с които трябва да се съобразяват.

Единодушно беше становището им, че моментът за инвестиране в България сега е много подходящ и са налице необходимите гаранции за техните инвестиции.