logo-right

България 180 дни в ЕС - шансове и предизвикателства

14 Юли 2007

На 10. и 11. юли в Берлин се състояха две важни срещи посветени на шансовете и предизвикателставата за инвеститори и търговци за успешна стопанска дейност в България 180 дни след присъединяването й към ЕС.

От немска страна участваха Съюзът на Германските Търговско-Промишлени Камари, Федералният Съюз на Германската Едра и Външна Търговия, Дружеството за Източна и Средна Европа, както и заинтересовани лица, включително от големи фирми и банки.

На двете кръгли маси участваха г-н Владимир Пенков – Управляващ Съдружник на Пенков, Марков и Партньори и г-н Хелге Толксдорф – Ръководител Реферат за Източна Европа към Федералното Министерство за Стопанството и Технологията. Участваха също така и г-н Петър Димитров - Председател на Бюджетната Комисия към Парламента, г-н Стоян Сталев - Директор на Българската Агенция за Инвестиции, г-н Митко Василев – Управител на Германо-Българската Индустриално Търговска Камара, г-н Аксел Шиндлер – Главен Управител на Вестникарска Група България и група ВАЦ, г-н Пер Фишер – Старши Вицепрезидент на Комерцбанк и г-н Стоян Нешев – Управител на Сименс ЕООД.

Водената открито дискусия показа, че действително България успешно е пристигнала в ЕС, но също така има много да наваксва в икономиката, образованието, здравеопазването, приложението на правото, социалното изравняване, определянето на приоритети и успешното решаване на проблеми чрез съответната данъчна, социална, образователна и икономическа политика.