logo-right

Сключи се най-голямата сделка в България - AIG е новият собственик на телекома

24 Април 2007

Консултираната от „Пенков, Марков и партньори” ООД AIG Capital Partners, дъщерна компания на AIG Global Investment Group, сключи сделка с фонда на Тор Бьорголфсон – Novator, и с Viva Ventures, въз основа на която американската застрахователна компания придоби 65 % от капитала на националния телеком. Пакетът акции, предмет на сделката, в момента е собственост на Viva Ventures по силата на приватизационния договор от 2004 г., а Novator притежава опцията да изкупи дела на австрийското дружество. Прехвърлянето на акциите на БТК към AIGGIG ще се осъществи след 11.06.2007 г. , когато изтича заложената в приватизационния договор забрана за смяна на собствеността в БТК или във Viva Ventures. Новият мажоритарен собственик от групата AIG ще придобие в кратки срокове още 25% от БТК като част от сделката. Цената на акция от БТК, уговорена между Тор Бьорголфсон и AIG, е 11.25 лв, следователно цената на пакета от 65% възлиза на 1,661 млрд. евро, което прави сделката най-голямата в частния сектор в България досега.

През последните четири месеца Бьорголфсон разглеждаше оферти от няколко кандидата - базираната в Дубай "Огер телеком", собственик на "Тюрк телеком"; турския мобилен оператор "Тюрксел" и инвестиционните фондове Mid Europa Partners, Texas Pacific Group и Warburg Pincus, но AIG се оказа най-подходящият партньор за сделката и успя да привлече интереса на продавача.

Американската компания е световен лидер в управлението на активи в областта на акциите и дяловите участия, инвестиционни фондове и недвижимите имоти и др. Към 31.03.2007 г. групата управлява активи на стойност повече от 687 млрд. щатски долара.