logo-right

„ПЕНКОВ, МАРКОВ И ПАРТНЬОРИ“ е спонсор на уникална българска изложба в Kunsthistorisches Museum, Виена

06 Март 2017

Горди сме да обявим, че, благодарение и на нашата помощ, културата и уникалността на България ще бъде представена в един от най-реномираните исторически музеи в света, а именно Музея за история на изкуството във Виена (Kunsthistorisches Museum).

Спонсорираната от нас изложба е наречена „Първото злато. Ада тепе: Най-старата златна мина в Европа“ и представлява уникална композиция от артефакти, събрана от 15 български музея, която се излага за първи път пред публика именно в Музея за история на изкуството във Виена (Kunsthistorisches Museum).

Хълмът Ада тепе, намиращ се до Крумовград и наричан от някои Златният остров, се определя от археолозите като най-старата златна мина в Европа – разработвана от нашите предци преди около 3000 години преди Христа и използвана столетия наред.

Сред изложените експонатите са златни накити и съдове, сребърни украшения, бронзови сечива и оръжия, слитъци от бронз, калъпи за изливане на бронзовите и златни предмети, като целта е да се покаже зараждането и развитието на културата за извличане и обработване на злато и ценни метали, което за наше щастие се е случило по нашите земи.

Щастливи сме, че подкрепената от нас инициатива, част от проекта "Златният път на Балканите през бронзовата епоха - Златото от Ада тепе, производство и разпространение", реализиран между НАИМ и Института за ориенталска и европейска археология към Австрийската академия на науките, започва именно с показването на нашите артефакти във Виена, но и ще продължи с международна научна конференция през юни.

Официалната церемония по откриването на изложбата във Виена на 06.03.2017 г. бе посетена от множество известни личности, сред които бившият австрийски президент Хайнц Фишер, служебният министър на културата на Република България Рашко Младенов, който изнесе и реч за откриването, Западно – и средноевропейският митрополит Антоний, представители на българския Национален археологически музей и Института за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките, представители на министерства, на дипломатическия корпус и на културната общественост.

Следващата стъпка от проекта е откриването на изложба в Националния археологически институт с музей при БАН в началото на следващия месец, когато Музеят за история на изкуството във Виена ще сподели с българската публика прочутото златно съкровище от Над Сент Миклош.

Снимки от официалното откриване на изложбата във Виена можете да видите по-долу, както и на интернет страница:

http://diplomatica.uno/photos/