logo-right

Ползотворна дискусионна среща с министър Седларски в Берлин с участието на Владимир Пенков и очакванията на бизнеса

04 Април 2017

На 29 март 2017 г. в Берлин се състоя организирана от Германо-българския форум дискусионна среща с министъра на икономиката проф. д-р Теодор Седларски, на която специална покана получи Владимир Пенков, председател и старши съдружник в „Пенков, Марков и партньори“.

Срещата беше открита от д-р Гернот Ерлер, председател на Германо-българския форум, депутат в Бундестага и бивш държавен министър. Министър Седларски представи постиженията на България в привличането на инвестиции и посочи позитивната тенденция на двустранните отношения с Германия, както и добрите перспективи за развитие. Особен интерес предизвика изложението на Владимир Пенков, посветено на състоянието на съдебната реформа, който застъпи, че не е необходимо да се правят сложни конституционно промени и съставянето на нови закони, а следва да се извършат бързо необходимите законодателни промени, осигуряващи ефективната работа на следствие, прокуратура и съд. Той посочи важността на самоопределението на съда, редовното отчитане на работата на прокуратурата, независимостта на прокурорите и съкращаване мандата на главния прокурор.

В контекста на реформата Владимир Пенков изтъкна необходимостта от премахването на множество разрешителни режими, въвеждането на мълчаливото съгласие и автоматичните разрешения само с декларации, както и даването на независимост в работата на контролните органи в администрацията. Владимир Пенков посочи възможността за намиране на консенсус между всички политически сили, общество, правителство и парламент относно този най-приоритетен за обществото въпрос, който би решил изискванията на бизнеса за бърз, професионален, справедлив и предсказуем процес. Той посочи, че това е условието за мотивиране инициативността на предприемачеството, добрата работа на институциите и гражданите, които ще доведат не само до икономически ръст, но и до успешно развитие на различни важни сектори в обществото и до общото подобрение жизнения стандарт и качество на живот в България.

В своите изказвания г-н Хелге Толксдорф, генерален директор на Федералното министерство на икономиката и енергетиката, и Митко Василев, генерален управител на ГБТИК, високо оцениха изложенията на министър Седларски и г-н Пенков, като от многото зададени въпроси се потвърди огромния интерес и висока оценка за проведената среща на Германо-Българския форум в Българския културен клуб в Берлин, който се постара да създаде необходимите добри условия.

За участие в срещата бяха поканени около 50 гости между които и г-н Петър Тилс, изпълнителен директор за Централна и Източна Европа на Дойче Банк, г-н Олав Шалер, регионален директор за Източна Европа на Дойче Бан, г-жа Марие-Христине фон Хаан, директор в Аурубис, г-жа Мелани Бер от Берлинската народна банка, г-жа Макси Хинце от Германската индустриална търговска камара, г-жа Диана Караш от Бундестага, г-н Стефан Йонков, първи секретар и търговски представител на България и много други.