logo-right

Правният и финансов казус с АЕЦ Белене

Нашият колега Светослав Димитров, заедно с Емил Горанов, енергиен експерт в българския парламент, взе участие в дискусия на Телевизия BloomergTV относно предизвикателствата пред Националната електрическа компания ЕАД (НЕК) за изплащане на 620 милиона евро на Атомстройекспорт (дъщерно дружество на Росатом), присъдени по силата на решение на Международния арбитражен съд. Тази сума представлява обезщетение за прекратяване на договора по проекта за изграждане на атомна електроцентрала в Белене от българското правителство.

Дискусията бе провокирана от приемането на специален закон от българския парламент за финансиране на НЕК с бюджетни средства за плащане на сумата, присъдена от арбитражния съд. Наред с дискусията за стратегическите интереси на България в производството на ядрена енергия, Светослав Димитров накратко изрази мнението си, че има правни действия, които е възможно да бъдат предприети за засилване на преговорната позиция на НЕК в процеса на преговори с Атомстройекспорт. Той обясни, че тези действия по-скоро няма да доведе до промяна в размера на присъдена сумата в полза на НЕК, но държавната компания ще бъде в различна позиция по отношение на  искания за намаляване на натрупаната лихва, договаряне на разсрочено плащане или за намиране на друго взаимноизгодно решения на спора.

http://www.bloombergtv.bg/svetat-e-biznes/2016-09-28/nek-bi-mogla-da-izvoyuva-razsrochvane-na-plashtaneto-po-kazusa-belene

от: