logo-right

12.02.2014

12 Февруари 2014

България привлича гиганти в автомобилостроенето

Автомобилните клъстери на България и на Федералната германска провинция Саксония подписаха споразумение за сътрудничество, предвид успешното развитието на сектора у нас и утвърждаването на страната като предпочитано място за производители и доставчици на компоненти за автомобили.

Саксония произвежда половин милион автомобили годишно, разполага с около 80 изследователски института и университета и 450 доставчици за автоиндустрията. Свои производствени мощности там имат концерни като Фолксваген, БМВ и Порше.  Двустранното споразумение ще даде допълнителен импулс на стремглавото развитие на сектора у нас през следващите години.

За по-малко от две години, българският автомобилен клъстер представлява вече 19 компании. Броят на работните места в сектора нараства постоянно, а също така има много нови успешни проекти на водещи световни производители на автомобили и автомобилни компоненти.

(Източник: investor.bg)


„Идеал Стандарт – Видима” с нова инвестиция за 2 млн. лв.

Компанията производител на санитарна керамика възнамерява да инвестира 2 млн. лева в подобряване ефективността на производствения процес и обработката на метали, като това не е първата подобна инвестиция за подобряване на производствените възможности и развойната дейност на предприятието.

„Идеал Стандарт – Видима” е един от най-големите износители на подобен вид стоки, чиито експорт е насочен към Германия, Франция и Великобритания, за компанията внедряването на новата технология е от изключително значение. Предстоящата инвестиция ще доведе до намаляване на загубите на материал, както и до намаляване използването на природен газ и значително редуциране на вредните емисии. В резултат, може да се очаква не само икономически прираст, но и намаляване замърсяването на околната среда – проблем, който все по-често бива поставян на дневен ред и се превръща в приоритет за много компании.

(Източник: в-к Капитал)