logo-right

Към 10.06.2019

10 Юни 2019

Изборът между България и Турция за новия завод на Volkswagen

Германската агенция Deutsche Presse-Agentur (DPA) даде информация относно избора на страна за строеж на нов завод на Volkswagen. По-конкретно става въпрос за автомобилна фабрика, в която ще се правят конвенционални модели на Skoda и Seat. Очаква се предприятието да произвежда около 200 000 автомобила годишно, а разкритите работни места ще са между 4 000 и 5 000. Германците са се насочили към страните от Източна Европа, като първоначално разглежданите страни бяха Турция, Сърбия, България и Румъния, но по последни данни на този етап изборът се свежда до Турция и България. Инвестицията на германския автомобилен гигант /в България или в Турция/ ще бъде на стойност 1.4 милиарда евро. Двете държави имат най-големи шансове за проекта на Volkswagen поради условията, които предлагат.

Според източници от концерна и двете държави имат своите предимства. Турция има значителен опит в автомобилната индустрия, голям пазар и висококвалифицирана работна ръка. Новата фабрика на Volkswagen ще трябва да поддържа сравнително ниски разходи за производство и доставка в дългосрочен план, поради което членството на България в единния европейски пазар ѝ дава значителна преднина.  Друго превъзходство на страната ни са множеството отворени през последните години западни производства на автомобилни части, които са част от световната производствена верига в автомобилната индустрия. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер пoceти Coфия и Πлoвдив, ĸoитo cе спрягат за най-вероятната лoĸaция на завода.

Но защо заводът на Volkswagen е важен за България?

Заводът за сглобяване на автомобили на Volkswagen би се отразил положително на инженерните технологии и индустриалното производство. Инвестицията е дългосрочна. Такъв завод обикновено води със себе си множество свързани производства, логистика и снабдяване. Тъй като става въпрос за огромна компания с установени пазари в Европа и по света, ако бъде построен в България, заводът ще създава повече стойност за икономиката, отколкото целия селскостопански сектор и строителството, взети заедно.