logo-right

Архив / Новини от България

19.01.2015

Българско предприятие с нова инвестиция от почти 4 млн. лв.

Голям български производител на капачки инвестира 3.7 млн. лв. в увеличаване на персонала и производството на нов вид капачки, като половината от средствата са предоставени по европейската програма „Конкурентоспособност“. Дружеството изнася по-голямата част от продукцията си в над 50 страни включително Германия, Франция, Австралия и страни от Южна Америка.

Очакванията са както за наемане на нови служители в компанията, с което да се подобри заетостта в региона, така и за повишаване на производството. Тази инвестиция е ясен пример за възможностите, които предоставят европейските програми на българските предприятия.

(Източник: в-к Капитал)

14.01.2015

Нови възможности за биопроизводителите

След тригодишни проучвания Европейският фонд за социално развитие финансира проект на нова организация, която ще предлага доставки на хранителни продукти от биопроизводители и малки ферми до клиенти в София, като основното условие е доставката да става до 24 часа след направена поръчка.

Основната цел е подпомагането на местния бизнес и популяризирането на здравословното хранене. Това от своя страна ще се отрази положително както върху малките български производители, така е върху местното земеделие като цяло.

(Източник: в-к Капитал)

09.01.2015

IT индустрията продължава възхода си и през 2015

След като 2014 г. се очерта като изключително успешна за IT бизнеса в България, прогнозите за 2015 г. са още по-оптимистични.

Очакванията на софтуерните дружества са насочени както към растеж на приходите, така и към увеличаване на работните места, като и през тази година експанзията на големите компании ще се развива с бурни темпове.

(Източник: в-к Капитал)

10.12.2014

IT секторът сред основните икономически отрасли в България

Софтуерната индустрия достигна 1.74% от брутния вътрешен продукт на страната, като прогнозите са, че приходите за 2014 г. ще възлязат на 1.37 млрд. лева.

Подобен растеж води до значително увеличение на работните места, което от своя страна налага и провеждането на образователна реформа за обучение на професионални кадри. В резултат, освен положителния икономически ефект, се очакват и редица възможности за реализация на иноватовни проекти в българската образователна система.

(Източник: в-к Капитал)

02.12.2014

Висок износ на зърно през 2014 г.

За трета поредна година износът на зърнени култури от България продължава да бележи ръст. Продукцията се изнася основно през пристанище Варна, като основните дестинации са Испания, Франция, Белгия, Португалия, Либия и Саудитска Арабия.

Увеличеното производство, съчетано с доброто качество на зърнените култури и по-ниските транспортни разходи, правят възможно поддържането на високи темпове на търговия с чужбина. Така, България затвърждава позицията си на значим участник на пазара в Черноморския регион и дава заявка отново да се превърне в един от водещите земеделски производители на стария континента.

(Източник: в-к Капитал)