logo-right

Архив / Новини от България

06.10.2014

Българските стартъп компании във фокуса на софтуерните гиганти

Големият германски разработчик на софтуер SAP се фокусира върху развитието на младите предприемачи в България, като кани стартъп компании да разработват продукти в сферата на иновациите и опростяването на технологиите за бизнес решения.

Стратегията на гиганта е да създаде отворена екосистема от партньори и стартъп компании, с които да работи. Германската компания залага на българските предприемачи и техните идеи, като им предоставя достъп до ресурси и потенциални клиенти. Така, стартъп компаниите имат възможност да се развиват, подкрепяни от големи корпорации на световно ниво.

(Източник: в-к Капитал)

02.10.2014

„Българско розово масло” – защитено наименование в ЕС

Европейската комисия включи "Българско розово масло" в списъка със защитени географски означения на ЕС, като взе предвид, че спецификите на българския продукт се дължат на района на производство, познат като Розовата долина.

През последните две години приходите от износа на розово масло нарастнаха значително и надхвърлят 30 млн. годишно. Основните страни, за които се изнася българското розово масло, са Франция, Япония, Швейцария, САЩ, Германия и Великобритания, като тенденцията е търсенето да се увеличава, което налага и наименованието „Българско розово масло” да бъде защитено в Европейския съюз.

(Източник: в-к Капитал)

30.09.2014

Нови победители в дарителската кампания „Загорка зелен фонд”

И тази година „Загорка“ проведе ежегодната си дарителска кампания под формата на конкурс за най-добър еко проект.

Победителите са разработили проекти в областите – пестене на вода, пестене на енергия и пасивна среда, като общият награден фонд възлиза на 22 000 лв.

Конкурсът „Загорка зелен фонд“ е част от програмата на компанията за корпоративна и социална отговорност, която залага на значимостта на екологията и опазването на околната среда, а същевременно дава възможност за осъществяване на иновативните еко идеи, като спонсорира първоначалното им развитие.

(източник: в-к Капитал)

26.09.2014

Компаниите за текстил и облекла с рекорден брой продажби за 2013 г.

За изминалата 2013-та година българските производители на облекла и текстил са отбелязали рекордни продажби зад граница.

Големият брой поръчки се дължи основно на възстановените европейски пазари и голямото търсене. Географското положение на страната, модерните машини, технологичните възможности плюс гъвкавостта на шивашките предприятия правят България предпочитан партньор. Страната запазва своята конкурентоспособност и заради ниските работни заплати, и заради изградения имидж за добро качество.

Положителната тенденция в сектора продължава и през първите месеци на 2014-та година. Очакванията за по-добра година се виждат и в отчетите на големите компании в бранша - приходите растат, повечето фирми имат и по-високи от предходната година печалби. Оптимизмът личи и в инвестиционните планове на лидерите, което само по себе си говори не само за укрепване на този традиционно силен за страната сектор, но и за потенциала за растеж в него.

(Източник: в-к Капитал)

25.09.2014

„Аурубис България“ приключва инвестиция на стойност 44 млн. евро

До края на тази година медодобивното предприятие „Аурубис България” ще финализира инвестиционните си проекти в страната на обща стойност над 44 млн. евро.

Вложените от компанията средства до момента са в размер на 500 млн. евро, като 100 млн. евро от тях са инвестирани в модернизиране на медодобивния завод на предприятието в Пирдоп с цел опазване на околната среда.

Развитието на бизнеса на германската група у нас е явен пример за успешно ръководена инвестиция, която успява да реализира над 90% от продукцията си зад граница.

(Източник: в-к Капитал)