logo-right

Архив / Новини от България

25.09.2014

„Аурубис България“ приключва инвестиция на стойност 44 млн. евро

До края на тази година медодобивното предприятие „Аурубис България” ще финализира инвестиционните си проекти в страната на обща стойност над 44 млн. евро.

Вложените от компанията средства до момента са в размер на 500 млн. евро, като 100 млн. евро от тях са инвестирани в модернизиране на медодобивния завод на предприятието в Пирдоп с цел опазване на околната среда.

Развитието на бизнеса на германската група у нас е явен пример за успешно ръководена инвестиция, която успява да реализира над 90% от продукцията си зад граница.

(Източник: в-к Капитал)

23.09.2014

Нови възможности за инвестиции в българския бизнес

Нови 25 млн. евро отпуска Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) чрез фонда JEREMIE, за инвестиции в средните и малките предприятия в страната. Средствата се управляват от две дружества, които трябва да ги инвестират до края на следващата година. Едно от условията е да имa още един инвеститор, който да е независим от ЕИФ и от собственика на компанията, чиято инвестиция да е не по-малка от тази на фонда JEREMIE.

Финансирането е достъпнo за редица сектори на бизнеса, като интерес за инвеститорите представляват малките и средни компании в сектора на здравеопазването, логистиката, IT и бизнес услугите.

Подобно кофинансиране дава възможност на вече съществуващи компании с утвърдени позиции да развият бизнеса си в глобален мащаб и да излязат извън пределите на страната.

(Източник: в-к Капитал)

18.09.2014

България на 5-то място по производство на велосипеди в Европа

За поредна година България запазва позиции сред петте най-реномирани производители на велосипеди в Европа.

Българските компании изнасят около 80% от продукцията, като продължават да инвестират в ново оборудване, а някои строят нови мощности зад граница.

Предимството на местните компании е, че предлагат качествени продукти от всички ценови сегменти, което предизвиква голям интерес от страна на инвеститорите и е заявка за успешно партньорство на международно ниво.

(Източник: в-к Капитал)

16.09.2014

Държавата подготвя няколко компании за приватизация

Агенцията за приватизация (АПСК) подготвя за продажба няколко компании. На първия етап се предвижда да бъдат продадени дял от "Пловдивски панаир", "Система за пазарна информация" (САПИ), "Овча купел", както и "Нити" - Казанлък.

Първото дружество ще бъде приватизирано през борсата, като Държавата планува да продаде целия си дял в "Международен панаир-Пловдив", който в момента е 49.63%.  САПИ и "Овча купел" ще бъдат обявени на търг, докато 80% от цената за "Нити" ще може да се плати с компенсаторни инструменти.

На следващ етап плановете на АПСК са да приключи с приватизацията на "Аудио-видео Орфей". Планира се и продажба на държавната строителна компания "Монтажи", както и на миноритарен дял от "Свободна зона-Бургас".

(Източник: в-к Капитал)

15.09.2014

Нови инвестиции в земеделското производство

Българският завод за фуражи „Топ Микс“ има нов акционер – голям германски производител на храни за животни. Партньорството между двете компании ще допринесе за развитието на българското предприятие чрез изграждането на нови технологични линии на производство.

Дългосрочната цел на българското дружество е да играе водеща роля на европейския пазар на фуражи и специализирани продукти за животни, като за момента компанията се разпростира в рамките на страната, а отскоро започна износ и за други държави в Източна Европа.

Предвид раздвижването на аграрния сектор в страната, се очаква все по- засилен интерес от страна на чуждестранни инвеститори, тъй като възможностите за развитие в сферата на земеделието чрез разработването на нови и иновативни продукти при изгодни финансови условия са значителни.

(Източник: в-к Капитал)