logo-right

Архив / Новини от България

11.09.2014

TaxiStars и TaxiMe излизат на пазара в чужбина

Двете български компании TaxiStars и TaxiMe, които са създатели на мобилни приложения за намиране и повикване на такси, се насочват и към чуждестранния пазар. Полша и Сърбия вече ползват иновативните приложения, като се очаква разширяване на бизнеса и към други европейски държави.

Основното предимство на технологията е възможността потребителите да контролират предлаганата услуга, като предварително избират шофьор, кола и маршрут и се информират за очаквания разход.

Основателите на компаниите се целят към географска експанзия и популяризиране на продукта си на международните пазари, което със сигурност ще засили евентуален бъдещ инвеститорски интерес към тях, предвид нарастващото търсене и използване на подобни приложения в цял свят.

(Източник: в-к Капитал)

09.09.2014

Пловдив е избран за Европейска столица на културата за 2019 г.

Ежегодният формат „Европейска столица на културата“ се организира по инициатива на Европейската комисия и Европейския съвет, като за 2019 г. победителят за България е гр. Пловдив.

Престижното първо място беше отредено на Пловдив след представен план, включващ сериозни инвестиции в културната инфраструктура и обществения живот в града, на стойност почти 40 млн. евро.

Така, титлата „Европейска столица на културата“ предоставя нови възможности за развитие на секторите на културния обмен и туризма, от които местни и чуждестранни фирми да се възползват.

(Източник: в-к Капитал)

29.08.2014

Българският риболовен бранш стъпва на Китайския пазар

След двугодишни преговори, през изминалия месец 12 български фирми са получили одобрение за износ на рибни продукти за Китай. Дванадесетте компании са най-големите износители от България на този тип продукти. Повечето от тях пласират продукцията си в целия Европейски съюз, както и в Япония и Корея.

Очакванията на производителите са първите по-големи доставки в Китай да се реализират през 2015 г. От компаниите споделят, че за момента най-перспективен е износът на черноморски рапани, които за известни с доброто си качество, и биха предизвикали интерес и към търговия и с други морски деликатеси.

(Източник: в-к Капитал)

28.08.2014

Българо-датска компания с номинация за „Най-добър стартъп на 2014 г.“

Българо-датското дружество Swipes беше номинирано в категорията „Най-добър стартъп на 2014 г.“. Номинираният софтуерен продукт - приложение за водене на бележки, се разпространява в над 147 страни по света.

Основното преимущество на приложението е, че чрез него потребителите лесно могат да организират и приоритизират задачите си, на фона на динамиката, с която се развиват бизнес отношенията.

Номинацията на компанията за пореден път доказва професионализма на българските IT специалисти и потенциала им за реализация на световните пазари.

(Източник: в-к Капитал)

26.08.2014

Голям инвеститорски интерес към курорта Албена

 

Неочаквано голям интерес предизвикаха акциите на курорта Албена, като за първия ден на предлагането, закупените акции възлизат на стойност 15.6 млн. лева.

Целта на предлагането е била да се осигури достъп до акциите на по-голям кръг участници, което увеличава свободно търгуемия обем акции и прави емисията по-ликвидна.

Подобно раздвижване на борсовия пазар е показателно за появата на дългосрочни български и чуждестранни инвеститори, които да помогнат за стабилизирането на сектора.

(Източник: в-к Капитал)