logo-right

Архив / Новини от България

26.08.2014

Голям инвеститорски интерес към курорта Албена

 

Неочаквано голям интерес предизвикаха акциите на курорта Албена, като за първия ден на предлагането, закупените акции възлизат на стойност 15.6 млн. лева.

Целта на предлагането е била да се осигури достъп до акциите на по-голям кръг участници, което увеличава свободно търгуемия обем акции и прави емисията по-ликвидна.

Подобно раздвижване на борсовия пазар е показателно за появата на дългосрочни български и чуждестранни инвеститори, които да помогнат за стабилизирането на сектора.

(Източник: в-к Капитал)

20.08.2014

Оръжеен завод в Казанлък разкрива 1000 работни места

От оръжейния завод „Арсенал“ смятат да назначат над 1000 нови служители поради увеличения обем на работа и подписаните дългосрочни договори за големи поръчки. Заводът се връща на традиционните си пазари – Америка, Индия, Близкия изток и Източна Европа, като за да изпълни приетите поръчки на предприятието са необходими голям брой професионални кадри.

Очаква се оръжейният сектор тепърва да засили темповете на растеж, предвид установяването на вече сравнително стабилни правителства в страните засегнати от Арабската пролет и ситуацията в Украйна, поради която досегашни клиенти на украински и руски производители се насочват към български производители.

(Източник: в-к Капитал)

19.08.2014

Лизинговият пазар се възражда

През второто тримесечие на 2014 г. лизинговият пазар у нас отчита положителни резултати, като новосключените договори за лизинг за периода са на стойност 301.3 млн. лв.

След пика от 2008 г. портфейлите на лизинговите компании отново започват да се увеличават, което е сигурен знак за подобряването на бизнес средата и възстановяването на икономическия растеж в страната.

(Източник: в-к Капитал)

18.08.2014

Български текстилен производител открива фабрика в САЩ

На 1 септември българска текстилна компания „Аглика“ отваря своя фабрика в САЩ, като дейността ще се ръководи от България. Дружеството е единственото в света, което използва технология за брандиране върху хавлиени платове с резолюция, характерна за фотографска снимка.

Таргети на българските предприемачи са гигантите Google, Twitter, Pepsi и Coca-Cola, като целта е те да станат част от портфолиото на „Аглика“ на пазара на брандирани рекламни продукти. Предимствата, на които текстилният производител ще заложи при привличането на клиенти от такъв мащаб, са богатият асортимент, иновативните предложения и изключително бързите срокове за доставка.

(Източник: в-к Капитал)

14.08.2014

Български автомобилен производител излиза на румънския пазар

„Литекс моторс“ започва да изнася автомобили за Румъния със сътрудничеството на румънски вносител, според който основното предимство на българския производител е краткият срок, в който ще се извършва доставката на автомобили.

Компанията вече има позиции на пазарите в Италия, Македония и Сърбия, като са подготвени и договори за експорт за Чехия и Словакия.

Във връзка с увеличения износ, българският производител планира да инвестира още 70 милиона евро в завода си, което ще позволи допълнително увеличаване на капацитета и улесни навлизането на нови световни пазари.

(Източник: в-к Капитал)