logo-right

Архив / Новини от България

29.08.2014

Българският риболовен бранш стъпва на Китайския пазар

След двугодишни преговори, през изминалия месец 12 български фирми са получили одобрение за износ на рибни продукти за Китай. Дванадесетте компании са най-големите износители от България на този тип продукти. Повечето от тях пласират продукцията си в целия Европейски съюз, както и в Япония и Корея.

Очакванията на производителите са първите по-големи доставки в Китай да се реализират през 2015 г. От компаниите споделят, че за момента най-перспективен е износът на черноморски рапани, които за известни с доброто си качество, и биха предизвикали интерес и към търговия и с други морски деликатеси.

(Източник: в-к Капитал)

28.08.2014

Българо-датска компания с номинация за „Най-добър стартъп на 2014 г.“

Българо-датското дружество Swipes беше номинирано в категорията „Най-добър стартъп на 2014 г.“. Номинираният софтуерен продукт - приложение за водене на бележки, се разпространява в над 147 страни по света.

Основното преимущество на приложението е, че чрез него потребителите лесно могат да организират и приоритизират задачите си, на фона на динамиката, с която се развиват бизнес отношенията.

Номинацията на компанията за пореден път доказва професионализма на българските IT специалисти и потенциала им за реализация на световните пазари.

(Източник: в-к Капитал)

26.08.2014

Голям инвеститорски интерес към курорта Албена

 

Неочаквано голям интерес предизвикаха акциите на курорта Албена, като за първия ден на предлагането, закупените акции възлизат на стойност 15.6 млн. лева.

Целта на предлагането е била да се осигури достъп до акциите на по-голям кръг участници, което увеличава свободно търгуемия обем акции и прави емисията по-ликвидна.

Подобно раздвижване на борсовия пазар е показателно за появата на дългосрочни български и чуждестранни инвеститори, които да помогнат за стабилизирането на сектора.

(Източник: в-к Капитал)

20.08.2014

Оръжеен завод в Казанлък разкрива 1000 работни места

От оръжейния завод „Арсенал“ смятат да назначат над 1000 нови служители поради увеличения обем на работа и подписаните дългосрочни договори за големи поръчки. Заводът се връща на традиционните си пазари – Америка, Индия, Близкия изток и Източна Европа, като за да изпълни приетите поръчки на предприятието са необходими голям брой професионални кадри.

Очаква се оръжейният сектор тепърва да засили темповете на растеж, предвид установяването на вече сравнително стабилни правителства в страните засегнати от Арабската пролет и ситуацията в Украйна, поради която досегашни клиенти на украински и руски производители се насочват към български производители.

(Източник: в-к Капитал)

19.08.2014

Лизинговият пазар се възражда

През второто тримесечие на 2014 г. лизинговият пазар у нас отчита положителни резултати, като новосключените договори за лизинг за периода са на стойност 301.3 млн. лв.

След пика от 2008 г. портфейлите на лизинговите компании отново започват да се увеличават, което е сигурен знак за подобряването на бизнес средата и възстановяването на икономическия растеж в страната.

(Източник: в-к Капитал)