logo-right

Архив / Новини от България

09.05.2017

Износът на български стоки бележи ръст

Износът на български стоки в чужбина през месец февруари е отбелязал растеж, като общата стойност на изнесените стоки е 4 млрд. лв., от които 2.5 млрд. лв. са дошли от продажби в ЕС, а  1.5 млрд. лв. – от трети държави. В ЕС увеличението в износа се дължи на ръст в продажбите на машини, докато повишеният износ към трети държави идва по линия на поскъпналите горива.

В резултат, се очаква ръст на българската икономика, което съответно ще допринесе и за повишаване на жизнения стандарт в страната.

 (Източник: в-к Капитал)

01.05.2017

Триумф на българският отбор на състезанието „Central and Eastern Europe Moot Court Competition“, спонсорирано от PMP

За екипа на „Пенков, Марков и партньори“ професионалното развитие, обучение и личностното развитие са от първостепенно значение. С гордост, поздравяваме българския отбор, който извоюва заслужена победа и се класира на първо място на най-голямото студентско състезание по право на Европейския съюз в Централна и Източна Европа Central and Eastern Europe Moot Court Competition“, за чието провеждане кантората ни допринесе като един от най-големите спонсори.

Водени от желанието си да помогнем за насърчаване на студентите да приложат наученото в университета в реални условия и да развият практически умения, като им се предостави възможност да премерят сили със свои връстници от цяла Европа, „Пенков, Марков и партньори“ с удоволствие бе спонсор на провелото се в София състезание. Състезанието бе организирано съвместно от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Сдружението за международни състезания по право и British Law Centre.

Българският отбор триумфира на победното място сред участвалите общо 11 отбора от различни държави, след като премина успешно и двете части на състезанието – писмена защита и устни пледоарии, провели се на 1 май 2017. Пожелаваме на българските участници още много успехи, а ние с удоволствие ще продължаваме да помагаме и в бъдеще за развитието на студентите по право.

20.04.2017

Датска верига магазини за обзавеждане открива логистичен център в България

Датска верига магазини за обзавеждане започва изграждането на логистичен център в икономическа зона София – Божурище, като първата фаза на проекта е на стойност 100 млн. евро.

Успешната реализация на проекта се очаква да доведе до откриването на нови 200 работни места, като по строителството на обекта се предвижда да работят около 500 души, което ще се отрази благоприятно на икономиката в страната.

(Източник: в-к Капитал)

Към 20.04.2017

Златното съкровище от Над Сент Миклош! 

Като част от инициативата на ПМП за популяризиране на българската култура сега в Националния Археологически музей в София може да се види една уникална изложба - Златното съкровище от Над Сент Миклош!

Това съкровище посещава България благодарение на спонсорираната от ПМП изложба „Първото злато. Ада тепе: Най-старата златна мина в Европа“, която гостува в Музея за история на изкуството във Виена (Kunsthistorisches Museum). 

Златното съкровище от Над Сент Миклош е свързано с историята на държавата ни от периода на нейното създаване през 7 век. Изложбата е уникална и поради факта, че това е едва вторият път в 160 годишната история, когато експозицията напуска Виена, за да бъде изложена в чужбина.

Екипът на ПМП е щастлив, че благодарение и на неговия принос българите ще могат да се насладят на това културно събитие.

11.04.2017

Хотелиерският бизнес отбелязва повишена активност през 2016 г.

Според анализ на Forton/Cushman & Wakefield 2016 година е била изключително динамична за хотелите в България. Резултатите от проучването показват, че българският пазар е реализирал вторият най-голям ръст в региона, както и увеличение на заетостта на стаите и на приходите от дейността над средното ниво спрямо другите държави в Централна и Източна Европа.

Очакванията за 2017-та г. са за умерена инвестиционна активност и фокусиране на хотелиерите върху по-доброто представяне и позициониране на пазара.

(Източник: в-к Капитал)