logo-right

Архив / Новини от България

25.07.2014

Нов логистичен център на Балканите

Изцяло българска Ficosota открива нов логистичен център, разположен на 8500 кв.м. Инвестираните средства са на стойност 11 млн. лв., като дружеството е предвидило обща инвестиция от 50 млн. лв. до 2015 г. Центърът е оборудван с най-висок клас техника, която ще повиши еко-съобразността на звеното. Българската компания е производител на санитарни и битови продукти, които се изнасят за Балканите, Европа, Азия, Латинска и Северна Америка.

Очакванията са инвестицията да доведе до количествено увеличение на продукцията за износ, което ще подобри конкурентоспособността на българската компания на международния пазар.

(Източник: в-к Капитал)

23.07.2014

Над 160 млн. евро инвестиция в завод за цимент

“Девня цимент” ще въведе в експлоатация нова производствена линия, чрез която ще насочи експорта си в по-голяма степен към страните от Черноморския регион, като разшири мрежата си на продажби.

Реализацията на новия проект ще доведе до значително намаляване на замърсяването, като новият процес на производство няма да генерира отпадъци. Предвижда се и оползотворяването на алтернативни енергийни източници.

Новата система ще се отрази положително както на околната среда, така и на бизнеса и икономиката като цяло – само за изграждането на новата инсталация са били открити над 1000 работни места.

(Източник: в-к Капитал)

21.07.2014

Ново финансиране за малкия и среден бизнес в България

Министерският съвет прие нов проект за финансиране на малкия и среден бизнес след постигнато споразумение с ЕИФ и един от световните фондове за инвестиции. Отпуснатите средства, ще бъдат на стойност 60 млн. евро, които ще се разпределят между 40 до 50 фирми за развитието на собствените им проекти.

Очаква се освен инвестиции в стартиращите компании, да се подпомогнат и вече съществуващи бизнеси, с оглед увеличаване на конкуренцията и качеството на предоставяните услуги.

(Източник: dnes.bg)

16.07.2014

Възход на пазара за бизнес имоти в България

Продажбите на бизнес-имоти в България бележат ръст от началото на годината, като фокусът на търсенето пада не само върху хотелите и търговските площи, но и върху терените за жилищно строителство, което е знак за стабилизиране на пазара.

В тази връзка, като пример за успешна инвестиция през изминалата година е сделката за „Панорама мол” в град Плевен, където успешно се подписаха договори с големи модни вериги и се отвориха редица работни места.

Очакванията са секторът на бизнес имоти в България да продължи да се възстановява като прогнозите за бъдещи инвестиционни проекти стават все по-положителни.

(Източник: в-к Капитал)

14.07.2014

Възходът на IT пазара в България продължава

IT пазарът в България продължава да се развива, като приходите на най-големите компании в сектора надвишават с 21% тези за 2013. Годишната класация на Computerworld показва, че сред най-търсените услуги са тези по дистрибуция на хардуер и софтуер, аутсортинг и системна интеграция, като експортът е един от основните източници на приходи в IT сектора. При износа на IT продукти и решения се отчита ръст от рекордните 36%.

Така, България затвърждава позицията си на силен конкурент на чуждестранните пазари, което води до привличане на все по-големи инвеститори.

(Източник: в-к Капитал)