logo-right

Архив / Новини от България

21.07.2014

Ново финансиране за малкия и среден бизнес в България

Министерският съвет прие нов проект за финансиране на малкия и среден бизнес след постигнато споразумение с ЕИФ и един от световните фондове за инвестиции. Отпуснатите средства, ще бъдат на стойност 60 млн. евро, които ще се разпределят между 40 до 50 фирми за развитието на собствените им проекти.

Очаква се освен инвестиции в стартиращите компании, да се подпомогнат и вече съществуващи бизнеси, с оглед увеличаване на конкуренцията и качеството на предоставяните услуги.

(Източник: dnes.bg)

16.07.2014

Възход на пазара за бизнес имоти в България

Продажбите на бизнес-имоти в България бележат ръст от началото на годината, като фокусът на търсенето пада не само върху хотелите и търговските площи, но и върху терените за жилищно строителство, което е знак за стабилизиране на пазара.

В тази връзка, като пример за успешна инвестиция през изминалата година е сделката за „Панорама мол” в град Плевен, където успешно се подписаха договори с големи модни вериги и се отвориха редица работни места.

Очакванията са секторът на бизнес имоти в България да продължи да се възстановява като прогнозите за бъдещи инвестиционни проекти стават все по-положителни.

(Източник: в-к Капитал)

14.07.2014

Възходът на IT пазара в България продължава

IT пазарът в България продължава да се развива, като приходите на най-големите компании в сектора надвишават с 21% тези за 2013. Годишната класация на Computerworld показва, че сред най-търсените услуги са тези по дистрибуция на хардуер и софтуер, аутсортинг и системна интеграция, като експортът е един от основните източници на приходи в IT сектора. При износа на IT продукти и решения се отчита ръст от рекордните 36%.

Така, България затвърждава позицията си на силен конкурент на чуждестранните пазари, което води до привличане на все по-големи инвеститори.

(Източник: в-к Капитал)

10.07.2014

Предприемаческата среда в България се развива

От Earlybird Venture Capital - фонд, инвестиращ в стартиращи бизнеси, споделят, че в България има много добро технологично познание. Това е един от основните компоненти, които представляват интерес за бъдещи инвеститори и се отчитат при отпускане на средства за реализиране на нови проекти.

Фондът планира в следващите 5 години да вземе участие в множество проекти, финансиращи млади технологични фирми от Източна Европа и по-специално България, като ще се търси сътрудничество и с други големи фондове и инвеститори, които да се включат в реализирането на бъдещи бизнес идеи. Така, България се превръща във все по-привлекателна дестинация за големите задокеански капиталовложители.

(Източник: в-к Капитал)

09.07.2014

Интеграция на фондовите пазари в София, Скопие и Загреб

Платформа за единна система за търговия с ценни книжа ще бъде изградена в България, Хърватия и Македония с финансовата подкрепа на ЕБВР. Институцията предоставя 540 хил. евро за изграждане на единна електронна система, като всяка от трите фондови борси ще предостави по 80 хил. евро за общата платформа за търговия.

Регионалната интеграция на пазарите в трите държави цели подобряване на финансовите услуги в региона, което да го направи по-привлекателен за международните инвеститори. В резултат, се очаква след успешното увеличаване на инвестициите в капиталовите пазари, в проекта да бъдат включени и други регионални борси.

(Източник: в-к Капитал)