logo-right

Архив / Новини от България

04.07.2014

Роумингът в ЕС отново поевтинява

От 1 юли 2014 г. крайните цени за мобилни разговори и съобщения в рамките на Европейския съюз отново бележат понижение, което обхваща както изходящите и входящите разговори в роуминг в ЕС, така и изпращането на текстови съобщения и преноса на мобилни данни.

Поредното намаляване на таксите е част от амбициозната идея на Европейския парламент за реформиране на телекомуникационния сектор, като целта е в края на 2015 г.  роумингът да бъде изцяло премахнат в рамките на ЕС. Очаква се създаването на единен европейски телеком пазар да улесни комуникацията и да допринесе за по-бързото и ефикасно разпространение на информация.

(Източник: в-к Капитал)

02.07.2014

„АББ България“ открива нов завод край Пловдив

Шведско-швейцарската група „АББ” откри втори завод в индустриалната зона край Пловдив. Компанията е лидер в технологиите за производството на електрическо оборудване, чрез което се намалява вредното влияние върху околната среда.

Предвижда се заводът в района на Пловдив да работи като вътрешен доставчик на АББ на продукти с ниско и средно напрежение, като стойността на инвестицията в проекта възлиза на 23 млн. долара. Целта е с изграждането на новия завод да се разшири производственият капацитет на предприятието поради необходимостта от обслужване на нарастващото търсене в Европа и Азия.

(източник: в-к Капитал)

01.07.2014

Европа финансира телекомуникационния сектор

Глобалните мащаби на интернет индустрията налагат стимулиране на телекомуникационния сектор, като за целта Европейският съюз отпуска целево финансиране на бранша.

За 2014 г. предвидените средства възлизат на близо 74 млн. евро, като бенефициентите могат да бъдат както държавни, международни или неправителствени организации, така и университети, малки и средни предприятия. Проектите, по които може да се кандидатства, са свързани с осигуряване на безопасен интернет, на достъп до европейското културно наследство и популяризирането на електронната идентификация и електронния подпис.

Целта на инвестицията е да се стимулира изпълнението на проекти от общ европейски интерес чрез използването на интернет индустрията, като същевременно на ползвателите се гарантира сигурност и бързина.

(Източник: в-к Капитал)

27.06.2014

Иновативният български проект viblast набира скорост

Млада българска компания разработва нова софтуерна технология, позволяваща безпроблемен онлайн стрийминг на видео на живо.

Тайната на технологията е в споделянето на браузъра с останалите зрители – колкото повече зрители гледат видеото, толкова по-бърз става онлайн стрийминга. Така всяка телевизия или агрегатор на видео съдържание, които желаят да предават на живо онлайн, ще могат лесно да го правят, без да се изискват допълнителни промени в инфраструктурата.

Компанията вече е предприела стъпки за патентоване на технологията в САЩ, което ще повиши цената й при интерес от по-големите играчи в бранша, каквито не липсват. Представителите на различни инвестиционни фондове са готови да вложат средства в иновативната технология, като целта на компанията е да получи инвестиция клас А, която е минимум 1 млн. долара или евро.

Потенциалът на българския проект е огромен, а очакванията са технологията да продължи да се развива с бързи темпове.

(източник: в-к Капитал)

25.06.2014

100 000 нови работни места през летния сезон

Поне 100 000 нови работни места ще бъдат открити през месеците на летния сезон. Очаква се основната заетост по морето за периода юли-септеври да е в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, като голяма част от заплатите на работещите в сферата студенти ще бъдат поети от европейската програма за студентски практики. Същевременно, за да се намали младежката безработица, в момента се провеждат и обучения за спасители за младежите от социалните домове, финансирано от Българския червен кръст.

Подобно раздвижване на пазара на труда през летните месеци предвижда добър туристически сезон, което ще намали процента на младежка безработица и се очаква да има положителен ефект върху по-успешното интегриране на децата, излизащи от социални домове.

(Източник: в-к Капитал)