logo-right

Архив / Новини от България

10.07.2014

Предприемаческата среда в България се развива

От Earlybird Venture Capital - фонд, инвестиращ в стартиращи бизнеси, споделят, че в България има много добро технологично познание. Това е един от основните компоненти, които представляват интерес за бъдещи инвеститори и се отчитат при отпускане на средства за реализиране на нови проекти.

Фондът планира в следващите 5 години да вземе участие в множество проекти, финансиращи млади технологични фирми от Източна Европа и по-специално България, като ще се търси сътрудничество и с други големи фондове и инвеститори, които да се включат в реализирането на бъдещи бизнес идеи. Така, България се превръща във все по-привлекателна дестинация за големите задокеански капиталовложители.

(Източник: в-к Капитал)

09.07.2014

Интеграция на фондовите пазари в София, Скопие и Загреб

Платформа за единна система за търговия с ценни книжа ще бъде изградена в България, Хърватия и Македония с финансовата подкрепа на ЕБВР. Институцията предоставя 540 хил. евро за изграждане на единна електронна система, като всяка от трите фондови борси ще предостави по 80 хил. евро за общата платформа за търговия.

Регионалната интеграция на пазарите в трите държави цели подобряване на финансовите услуги в региона, което да го направи по-привлекателен за международните инвеститори. В резултат, се очаква след успешното увеличаване на инвестициите в капиталовите пазари, в проекта да бъдат включени и други регионални борси.

(Източник: в-к Капитал)

07.07.2014

Аутсорсинг компания с нова инвестиция в размер на 5 млн.лв.

Една от най-големите компании, предоставящи аутсорсинг услуги - TELUS International Europe, открива над 500 нови работни места и инвестира 5 млн. лева в оборудване в кол-центровете си в страната, които работят за корпорации от автомобилната, финансовата и телекомуникационната индустрия, като обслужват клиенти на над 30 езика от цял свят.

Част от предстоящата инвестиция ще бъде предоставена от държавата, като средствата ще бъдат вложени в компютри, сървъри и офис обзавеждане.

Предвид главоломния растеж на този сегмент от икономиката, до приключването на проекта през 2017 г. се очаква компанията да надхвърли планирания брой нови работни места почти три пъти, както и да увеличи значително приходите си в България.

(Източник: в-к Капитал)

04.07.2014

Роумингът в ЕС отново поевтинява

От 1 юли 2014 г. крайните цени за мобилни разговори и съобщения в рамките на Европейския съюз отново бележат понижение, което обхваща както изходящите и входящите разговори в роуминг в ЕС, така и изпращането на текстови съобщения и преноса на мобилни данни.

Поредното намаляване на таксите е част от амбициозната идея на Европейския парламент за реформиране на телекомуникационния сектор, като целта е в края на 2015 г.  роумингът да бъде изцяло премахнат в рамките на ЕС. Очаква се създаването на единен европейски телеком пазар да улесни комуникацията и да допринесе за по-бързото и ефикасно разпространение на информация.

(Източник: в-к Капитал)

02.07.2014

„АББ България“ открива нов завод край Пловдив

Шведско-швейцарската група „АББ” откри втори завод в индустриалната зона край Пловдив. Компанията е лидер в технологиите за производството на електрическо оборудване, чрез което се намалява вредното влияние върху околната среда.

Предвижда се заводът в района на Пловдив да работи като вътрешен доставчик на АББ на продукти с ниско и средно напрежение, като стойността на инвестицията в проекта възлиза на 23 млн. долара. Целта е с изграждането на новия завод да се разшири производственият капацитет на предприятието поради необходимостта от обслужване на нарастващото търсене в Европа и Азия.

(източник: в-к Капитал)