logo-right

Архив / Новини от България

01.07.2014

Европа финансира телекомуникационния сектор

Глобалните мащаби на интернет индустрията налагат стимулиране на телекомуникационния сектор, като за целта Европейският съюз отпуска целево финансиране на бранша.

За 2014 г. предвидените средства възлизат на близо 74 млн. евро, като бенефициентите могат да бъдат както държавни, международни или неправителствени организации, така и университети, малки и средни предприятия. Проектите, по които може да се кандидатства, са свързани с осигуряване на безопасен интернет, на достъп до европейското културно наследство и популяризирането на електронната идентификация и електронния подпис.

Целта на инвестицията е да се стимулира изпълнението на проекти от общ европейски интерес чрез използването на интернет индустрията, като същевременно на ползвателите се гарантира сигурност и бързина.

(Източник: в-к Капитал)

27.06.2014

Иновативният български проект viblast набира скорост

Млада българска компания разработва нова софтуерна технология, позволяваща безпроблемен онлайн стрийминг на видео на живо.

Тайната на технологията е в споделянето на браузъра с останалите зрители – колкото повече зрители гледат видеото, толкова по-бърз става онлайн стрийминга. Така всяка телевизия или агрегатор на видео съдържание, които желаят да предават на живо онлайн, ще могат лесно да го правят, без да се изискват допълнителни промени в инфраструктурата.

Компанията вече е предприела стъпки за патентоване на технологията в САЩ, което ще повиши цената й при интерес от по-големите играчи в бранша, каквито не липсват. Представителите на различни инвестиционни фондове са готови да вложат средства в иновативната технология, като целта на компанията е да получи инвестиция клас А, която е минимум 1 млн. долара или евро.

Потенциалът на българския проект е огромен, а очакванията са технологията да продължи да се развива с бързи темпове.

(източник: в-к Капитал)

25.06.2014

100 000 нови работни места през летния сезон

Поне 100 000 нови работни места ще бъдат открити през месеците на летния сезон. Очаква се основната заетост по морето за периода юли-септеври да е в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, като голяма част от заплатите на работещите в сферата студенти ще бъдат поети от европейската програма за студентски практики. Същевременно, за да се намали младежката безработица, в момента се провеждат и обучения за спасители за младежите от социалните домове, финансирано от Българския червен кръст.

Подобно раздвижване на пазара на труда през летните месеци предвижда добър туристически сезон, което ще намали процента на младежка безработица и се очаква да има положителен ефект върху по-успешното интегриране на децата, излизащи от социални домове.

(Източник: в-к Капитал)

23.06.2014

Българска шивашка компания облича световни топ мениджъри

Русенската фирма–производител на мъжки облекла “Tоп мен“ се наложи по време на световната конференция TOICO 2014, като изработи костюми за собствениците и топ мениджърите на световно известни компании взели участие на събитието.

Българското предприятие следва иновативен бизнес модел, който съчетава изработването на костюми по поръчка (Made to measure) с изключително кратки срокове за изработка, което се оказва работеща формула за успех.

В резултат на съчетанието от модерни шивашки фабрики и конкурентна и достъпна цена, в България годишно се произвеждат над 200 000 броя костюми за европейски топ марки. Така, при необходимостта от бързи темпове на предоставяне на услуги, шивашкото предприятие привлича световните лидери в бранша и дава солиден импулс на индустрията в страната.

(Източник: в-к Капитал)

19.06.2014

Раздвижване на пазара на труда

Освен традиционното увеличаване на работните места през летните месеци поради натовареността на сезона, ръстът в пазара на труда се дължи и на множество нови инвестиционни проекти в цялата страна.

Изграждането на нов индустриален парк и комплекс за преработка на нефт в Бургас и разширяването на заводи за автомобилотсроене са само част от мащабните проекти, които ще увеличат нуждата от работна ръка.

В региони като Русе, Варна и Пловдив навлизат нови чуждестранни компании, а вече установилите се инвестират средства в разширяването на бизнеса си, което ще стимулира притока на нови средства и ще се отрази положително върху местната икономика. 

(Източник: в-к Капитал)