logo-right

Архив / Новини от България

11.06.2014

Big Data-компания ще инвестира 12 млн. долара в развойния си център в София

Една от световните компании за обработка на големи масиви от информация (big data) – Experian, разширява бизнеса си в България. Дейността на компанията включва както софтуер, така и консултантски услуги, като българският развоен център обслужва бизнеса с кредитни услуги, взимане на решения и анализ на данни и маркетинг.

Звеното в България е едно от най-успешните и бързоразвиващи се, което е и причината за новата три годишна инвестиция в размер на 12 млн. долара. Едни от основните предимства на правенето на бизнес у нас са големият избор от млади и квалифицирани кадри, но и атрактивната търговска среда, като глобалните очаквания са България да се превърне в основния региони за интелектуален и IT капитал на Балканите.

(Източник: в-к Капитал)

04.06.2014

Иновативните предприемачи на България

На проведения в края на месец май форум, посветен на българските предприемачи и техните стартъп компании, като основни теми се наложиха поемането на оправдани рискове и ползата от промените. Стартиращите български компании получиха ценни съвети за това как да се наложат на пазара и да се фокусират върху желанията на потребителите.

Въпреки липсата на достатъчно голям пазар, българското стартъп общество се разраства и подобрява бизнес уменията си. Младите предприемачи са мотивирани да се развиват, което е основна предпоставка за успеха на иновативните компании.

 (Източник: в-к Капитал)

03.06.2014

Нови възможности за българските фермери

Голяма българска банка отпуска две нови кредитни линии до 1 млн. лв. за подпомагане на земеделските производители. Средствата ще са насочени към покупката на земеделска земя и селскостопанска техника, както и към инвестиции в земеделското производство и преработката на продукция, като фермерите от необлагодетелстваните райони ще могат да кандидатстват и по двете линии на кредитиране.

През последните годинисе забелязва раздвижване в кредитирането на селскостопанския сектор, което е позитивен сигналза възстановяването и развитието на бранша и увеличаването на компаниите, които могат да се възползват от финансирането.

(Източник: „Капитал“)

02.06.2014

Български фирми печелят търг на френското министерство на отбраната

Две български шивашки предприятия печелят обществена поръчка на френското министерство на отбраната след участие наред с френски и белгийски компании. Успехът се дължи както на традиционното им присъствие на подобни търгове, така и на съотношението между качество и цена, което предлагат.

Сключените договори между френската държава и българските дружества са на обща стойност над 14 млн. евро и ще бъдат изпълнявани за срок от четири години, като ще осигурят редица работни места.

Подобни участията на международния пазар повишават както конкурентоспособността на българските фирми, така и престижа им, и създават възможност за разрастване на дейността и генериране на значителни печалби. Това от своя страна представлява чудесен стимул за растеж и развитие на българските предприятия на международната сцена.

(Източник: вестник Капитал)

30.05.2014

 

Германска компания инвестира близо 15 млн. евро в завод в Плевен

Голяма германска компания ще инвестира в изграждането на нов завод за автомобилни кабелни системи, който ще е част от Индустриален и логистичен парк Плевен. Очаква се заводът да заработи до края на годината, като  изграждането му включва няколко етапа.

В резултат, първоначално ще бъдат открити 600 нови работни места, като междувременно ще се водят преговори и с други компании, които да инвестират в цялостното развитие на комплекса от логистични, търговски и производствени площи. В дългосрочен план се очаква подобен мащабен проект да възстанови интензивността на икономиката в региона, чрез намаляване на безработицата, както и увеличаване на свежите инвестиции.  

(Източник: в-к Капитал)