logo-right

Архив / Новини от България

30.05.2014

 

Германска компания инвестира близо 15 млн. евро в завод в Плевен

Голяма германска компания ще инвестира в изграждането на нов завод за автомобилни кабелни системи, който ще е част от Индустриален и логистичен парк Плевен. Очаква се заводът да заработи до края на годината, като  изграждането му включва няколко етапа.

В резултат, първоначално ще бъдат открити 600 нови работни места, като междувременно ще се водят преговори и с други компании, които да инвестират в цялостното развитие на комплекса от логистични, търговски и производствени площи. В дългосрочен план се очаква подобен мащабен проект да възстанови интензивността на икономиката в региона, чрез намаляване на безработицата, както и увеличаване на свежите инвестиции.  

(Източник: в-к Капитал)

28.05.2014

България и Швейцария – партньори в научноизследователска програма

До момента българо-швейцарска научноизследователска програма с продължителност до 2016 г. безвъзмездно е финансирала тринадесет съвместни изследователски проекта на обща стойност 4.235 млн. франка. Финансираните  проекти са в областта на екологията, селското стопанство, управлението на отпадъци, социалните неравенства, разработването на лекарствени форми и иновативни строителни материали.

Очаква се скоро да започне набирането на нови проектни предложения за партньорства между учени от двете държави, като срокът за кандидатстване ще бъде до края на ноември. Българските експерти оценяват досегашната съвместната работа с швейцарските специалисти като ползотворна, тъй като това води както до повишаването на тяхната компетентност, така и до заздравяване на връзките между двете държави.

 (Източник: в-к Капитал)

27.05.2014

Строежът на първия технологичен център започва през юли

Дългоочакваната първа копка на големия научно-технологичен парк в София  ще бъде направенa през месец юли. Интересът към центъра е голям, като проектът ще стартира с изграждането на лаборатории и офиси и на експериментариум и посетителски център.

Очаква се в парка да навлязат компании от различни сфери, което да го направи притегателен център за бизнес ориентираните предприемачи. В резултат на изграждането на проекта ще се открият редица работни места, както и възможност за нови инвестиции.

(Източник: в-к Капитал)

23.05.2014

Потреблението на растителни масла бележи ръст

Един от големите български производители на слънчогледово олио разширява капацитета си, като вече е започнал строителството на два нови цеха, които ще обработват маслодайни семена. Размерът на инвестицията е 6 млн. евро и се предвижда цеховете да бъдат завършени през 2015 г. Разширяването на дейността на компанията е продиктувано от повишеното търсенето на различни видове растителни масла не само на вътрешния, но и на външния пазар.

Засилен интерес от чужбина към българското слънчогледовото олио се наблюдава още от началото на миналата година не само от гледна точка на потребление, но и предвид потенциални инвестиции в сектора.  Това се дължи главно на потенциала за увеличение не само на продажбите, но и гамата от продукти, които да бъдат предлагани на международните пазари.

(Източник: в-к Капитал)

22.05.2014

Българска компания навлиза на европейския пазар за онлайн продажби на автобусни, жп и самолетни билети

Млада българска компания вече е направила първите си няколко стотин продажби на билети онлайн. Дружеството печели, като взима отстъпки от автобусните компании, които варират между 5 и 25%, което не води до оскъпяване на билета за крайния потребител. Едно от предизвикателствата, които стоят пред компанията е, че голяма част от хората са все още не толкова положително настроени към онлайн купуването на билети, защото се притесняват от измами.

Крайната и амбициозна цел на новооснованата онлайн-платформа е да може да предложи пътуване от адрес до адрес, включително и прекачвания с различни видове транспорт в цяла Европа.

Въпреки голямата конкуренция на международно ниво, в България онлайн продажбите на билети в транспортния сектор са по-скоро изключение. Този сегмент тепърва предстои да се интегрира и може да се окаже интересна нисша за потенциални инвеститори, които да разработят една съвременна онлайн платформа за предоставянето на бърза и сигурна услуга в България.

(Източник: в-к Капитал)