logo-right

Архив / Новини от България

27.05.2014

Строежът на първия технологичен център започва през юли

Дългоочакваната първа копка на големия научно-технологичен парк в София  ще бъде направенa през месец юли. Интересът към центъра е голям, като проектът ще стартира с изграждането на лаборатории и офиси и на експериментариум и посетителски център.

Очаква се в парка да навлязат компании от различни сфери, което да го направи притегателен център за бизнес ориентираните предприемачи. В резултат на изграждането на проекта ще се открият редица работни места, както и възможност за нови инвестиции.

(Източник: в-к Капитал)

23.05.2014

Потреблението на растителни масла бележи ръст

Един от големите български производители на слънчогледово олио разширява капацитета си, като вече е започнал строителството на два нови цеха, които ще обработват маслодайни семена. Размерът на инвестицията е 6 млн. евро и се предвижда цеховете да бъдат завършени през 2015 г. Разширяването на дейността на компанията е продиктувано от повишеното търсенето на различни видове растителни масла не само на вътрешния, но и на външния пазар.

Засилен интерес от чужбина към българското слънчогледовото олио се наблюдава още от началото на миналата година не само от гледна точка на потребление, но и предвид потенциални инвестиции в сектора.  Това се дължи главно на потенциала за увеличение не само на продажбите, но и гамата от продукти, които да бъдат предлагани на международните пазари.

(Източник: в-к Капитал)

22.05.2014

Българска компания навлиза на европейския пазар за онлайн продажби на автобусни, жп и самолетни билети

Млада българска компания вече е направила първите си няколко стотин продажби на билети онлайн. Дружеството печели, като взима отстъпки от автобусните компании, които варират между 5 и 25%, което не води до оскъпяване на билета за крайния потребител. Едно от предизвикателствата, които стоят пред компанията е, че голяма част от хората са все още не толкова положително настроени към онлайн купуването на билети, защото се притесняват от измами.

Крайната и амбициозна цел на новооснованата онлайн-платформа е да може да предложи пътуване от адрес до адрес, включително и прекачвания с различни видове транспорт в цяла Европа.

Въпреки голямата конкуренция на международно ниво, в България онлайн продажбите на билети в транспортния сектор са по-скоро изключение. Този сегмент тепърва предстои да се интегрира и може да се окаже интересна нисша за потенциални инвеститори, които да разработят една съвременна онлайн платформа за предоставянето на бърза и сигурна услуга в България.

(Източник: в-к Капитал)

20.05.2014

Сделките с имоти на зелено отново са факт

Сделките за покупка на нови жилища още преди завършването на грубия строеж се връщат на пазара. Над 10% от продажбите през първото тримесечие на годината са били именно на такива апартаменти. Според специалистите в бранша в последно време се регистрират ранни покупки при почти всички нови проекти в големите градове. Анализите показват, че купувачите вече имат по-високи критерии за размер и качество, на които строителите се стремят да отговорят, като тенденцията е за доближаване на очакванията на двете страни спрямо съотношението цена-качество.

Завръщането на сделките с жилища на зелено е знак за стабилизирането на сектора и излизане от кризата в сферата на недвижимите имоти. Това от своя страна може да означава само едно - постепенното активизиране на пазара и завръщането на чужди инвеститори в сектора.

(Източник: в-к Капитал)

16.05.2014

Бизнес средата в България се подобрява

Според данни на Националния статистически институт (НСИ) от началото на годината бизнес климатът в България постепенно се подобрява. Наблюдават се положителни нагласи както в сектора на промишлеността, така и в търговията на дребно.

Най-значително подобрение се забелязва в строителния сектор. Като основни фактори за преобладаващия оптимизъм се посочват не само позитивните очаквания на предприемачите за компаниите им, но и положителните прогнози за активността в сектора през следващите месеци.

Очакванията са показателите на бизнес климата да продължат да се покачват, а предлаганите услуги да се подобряват, което ще доведе до повишаване на бизнес стандарта в България.

(Източник: в-к Капитал)