logo-right

Архив / Новини от България

09.05.2014

Обществена поръчка за ремонт на Зимния дворец

Държавно дружество обяви обществена поръчка за основен ремонт на Зимния дворец на спорта, която се отнася за проектиране, строително-монтажни работи и авторски надзор. Офертите на кандидатите ще бъдат отворени на 27 май, като прогнозираната цена е близо 41 млн. лева, а срокът за изпълнение е 1 година и 9 месеца след сключване на договор с избрания изпълнител.

Изискванията към участниците са да имат оборот за последните три години не по-малко от 80 млн. лева и оборот от строителство и/или проектиране за последните 3 години от поне 40 млн. лева. Кандидатите трябва да имат поне един успешно изпълнен договор за проектиране и строителство или договор за инженеринг на сгради за обществено обслужване през последните 5 години.

Подобрената инфраструктура на Зимния дворец на спорта ще даде възможност за активизиране на „ледените” спортове, като същевременно ще стимулира допълнително малкия и среден бизнес в района.

(Източник: в-к Капитал)

08.05.2014

Българо-датска компания в топ 100 на най-иновативни компании в Европа

Българо-датска софтуерна компания беше избрана за една от 100-те най-иновативни и проспериращи компании в Европа за 2014 г. „Komfo” подпомага бизнеса да използва по-ефективно социалните медии чрез различни софтуерни продукти, които позволяват на компаниите да управляват позицията си в социалните мрежи и ги облекчават на при управлението на рекламните си бюджети.

Основните пазари на българо-датската група за момента са скандинавските страни, като предлаганите продукти се използват от над 400 големи компании, но потенциалът за разрастване е налице.

Успехът на „Komfo” е пореден добър пример за потенциала на българския IT сектор и професионализма на специалистите в страната, което кара все повече инвеститори да съсредоточават вниманието и ресурсите в бранша.

(Източник: в-к Капитал)

30.04.2014

Startup Weekend за млади предприемачи започва в София

На 9 май в София започва шестото подред издание на Startup Weekend. Всеки с бизнес идея може свободно да се запише за участие срещу минимална такса и да получи възможност да я разработи и презентира пред присъстващите инвеститори и предприемачи. Инициативата дава възможност за развитие както на предприемаческите, така и на презентационните умения на участниците, като проектът предоставя облекчени възможности за стартиране на нов бизнес.

Така, успешните проекти от миналогодишното издание на състезанието са финансирани от фонда Eleven, като някои от продуктите вече се разработват от най-големите акселератори в света.

Очакванията са и тази година да бъдат представени иновативни идеи, които да бъдат финансирани и успешно реализирани на международните пазари.

(Източник: в-к Капитал)

29.04.2014

Нови възможности за набиране на средства

Няколко български проекта набират средства чрез един от сравнително новите начини за финансиране на стартиращи бизнес проекти - платформите за групово финансиране. Те дават възможност всеки да финансира даден проект, независимо от сумата, която желае да вложи.

Към момента българските проекти, които са активни на големите платформи, са набрали над 66 хил. долара, като се очаква някои от тях да бъдат реализирани  през септември тази година.

Едно от основните предимства на платформите за групово финансиране е, че представляват бърз и лесен начин за намиране на по-малки суми за стартиране на бизнес и дават възможност за бърза популяризация на иновативните решения. Очакванията са все повече български проекти да участват в подобни портали, спомагащи за реализацията на добрите идеи,  посредством осигуряване на средства за финансирането на производство и разпространение на съответните продукти.

(Източник: в-к Капитал)

28.04.2014

Българска система за напояване привлича интерес от цял свят

Българска разработка на поливна система, захранвана с енергия от възобновяеми източници, предизвика изключителен интерес по време на проведения през месец март международен икономически форум в Катар. Заявка за бъдещото й използване са дали както Катар, така и Етиопия и Нигерия.

Системата представлява инсталация от слънчеви панели или вятърни перки, които захранват помпи, добиващи вода от почвата, като по този начин се спестяват разходи за ток и достъп до енергийната инфраструктура.

Очаква се иновативната система да бъде комерсиализирана не само в страни с недостиг на водоизточници, но и в такива, за които сушата не е основен проблем, тъй като поливната система позволява на земеделските производители да реагират адекватно на бързопроменящи се условия и нужди.

(Източник: в-к Капитал)