logo-right

Архив / Новини от България

14.04.2014

Китайски технологичен гигант с бъдещи инвестиции в България

Един от най-големите производители на телекомуникационно оборудване в света планира да внедри технологичните си решения в индустриалната зона около град Пловдив в размери, които се очаква да привлекат множество инвеститори от различни области.

През последните 15 години в „Тракия икономическа зона“ са вложени над 1 млрд. евро, като китайската компания планира да се включи в изграждането на интелигентна транспортна мрежа, подобряване на комуникацията между отделните фабрики, създаване на модерна система за енергийна ефективност, обособяване на центрове за данни и др.

Реализирането на проекта значително ще активизира икономиката в региона, т.к. множество местни фирми, работещи в горните сфери, ще имат възможността да се включат в изпълнението.

 (Източник: в-к Капитал)

11.04.2014

Варненско предприятие открива фабрика във Виетнам

През месец април 2014 г. се очаква откриването на български завод за сухи строителни смеси и хидроизолации във Виетнам, близо до столицата Ханой.

След внимателно проучване и множество тестове за качество от страна на един от големите виетнамски производители на газобетон, с „Екохим“ е подписан договор за сътрудничество, като се планира такова и с други предприятия във Виетнам, както и със специалисти от различни области – архитектура, фармация, козметика и други.

Ловкото решение за стъпването на българската компания на азиатския пазар е продиктувано от възможността за разширяване на бизнеса в размери, които европейският пазар не позволява поради голямото предлагане. Така България ще затвърди съществуващата позитивна нагласа към предлаганите от страната ни технологии.

(Източник: в-к Капитал)

10.04.2014

Биологичното земеделие в България се разраства

Най-голямата австрийска компания за сертифициране на биологични храни и продукти стъпва на българския пазар, като открива търговско представителство в София. Компанията е насочена както към вече съществуващи биопроизводители, така и към новостартиращи биобизнеси.

Очаква се българските производители да увеличат възможностите за реализация на продукцията си в чужбина, включително в Япония и САЩ, като секторите с най-голям потенциал включват производството на млечни изделия, месо, яйца, мед, диворастящи култури и билки.

Динамичното развитие на биологичното земеделие в България привлича все повече предприемачи и инвеститори, тъй като дава възможност за износ на изключително качествена продукция на големите международни пазари.

(Източник: в-к Капитал)

09.04.2014

Ръстът в кредитирането продължава

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви намеренията си да продължи повишаването на кредитната си активност и през 2014 г. За периода 2014-2020 г. ЕИБ ще се включи активно в ко-финансирането на инвестиционни проекти в областта на водния сектор и екологията, развитието на селските райони, устойчивия транспорт и здравеопазването.

Очаква се растеж и при дългосрочното финансиране за малкия и средния бизнес чрез увеличаване броя на финансовите институции – партньори на ЕИБ в България.

През 2013 г. ЕИБ е отпуснала 270 млн. евро финансиране за България чрез различни програми за кредитиране, което представлява почти 50% повишение спрямо 2012 г. Така, ръстът за България се явява значително по-голям от средния за Европа, което позволява засилване на конкурентоспособността на бизнеса и увеличаване на потенциала за растеж.

(Източник: в-к Капитал)

07.04.2014

Обявена е обществена поръчка за изграждането на третия лъч на метрото в София

Общинското дружество „Метрополитен” обяви началото на една от най-големите поръчки в тунелното строителство в страната.

По предварителни изчисления трасето ще бъде разделено на 4 части, като общо ще струва 1.4 млрд. лева. Парите за първата фаза от проекта вече са осигурени от Европейската комисия за финансиране, а кандидати за строителството й не липсват.

Изискванията към строителните фирми са строги, поради спецификата на дейността, която ще се извършва. Едно от тях е фирмите-кандидати да разполагат с поне един изпълнен договор за строителство на минимум една метростанция. Също така всеки участник ще има право да даде оферта само за една от четирите обособени позиции, като срокът за поддаване е 29.05.2014 г. , час: 12:00.

(Източник: в-к Капитал)