logo-right

Архив / Новини от България

07.04.2014

Обявена е обществена поръчка за изграждането на третия лъч на метрото в София

Общинското дружество „Метрополитен” обяви началото на една от най-големите поръчки в тунелното строителство в страната.

По предварителни изчисления трасето ще бъде разделено на 4 части, като общо ще струва 1.4 млрд. лева. Парите за първата фаза от проекта вече са осигурени от Европейската комисия за финансиране, а кандидати за строителството й не липсват.

Изискванията към строителните фирми са строги, поради спецификата на дейността, която ще се извършва. Едно от тях е фирмите-кандидати да разполагат с поне един изпълнен договор за строителство на минимум една метростанция. Също така всеки участник ще има право да даде оферта само за една от четирите обособени позиции, като срокът за поддаване е 29.05.2014 г. , час: 12:00.

(Източник: в-к Капитал)

04.04.2014

Старозагорска компания инвестира 7 млн.лв. в нов завод

Една от водещите в България фирми за производство на полиетиленови фолиа, флексопечат и ламиниране - “Ате пласт“ откри ново предприятие в Стара Загора. Това е второто в града.

Изграждането на завода е благодарение на европейските програми и ще открие нови работни места. Проектът е реализиран за 12 месеца, като се предвижда пълно задоволяване на пазара от фотореалистични и сложни печати.

Производственият капацитет на дружеството позволява разгръщането на пазара в Европа, като фирмата работи с клиенти от Германия, Холандия, Белгия, Великобритания и др. През последните няколко години компанията бележи ръст от 7-8%, а 80% от продажбите на продукцията се реализират зад граница.

(Източник: в-к Капитал)

03.04.2014

Украинска софтуерна компания с нов развоен център в София

След инвестицията на Luxoft, поредната водеща софтуерна компания открива развойно звено в България.

Като основни причини центърът на SoftServe да се разположи именно в България и по-специално в София, се посочват както образователните постижения в областта на математиката, науката и технологията, така и фактът, че България се нарежда на трето място по брой на сертифицирани IT специалисти, което я прави повече от привлекателна дестинация за търсене на служители от големи световни софтуерни  компании.

Броят на развойните центрове в страната се очаква да продължи да нараства. Това от своя страна ще рефлектира благоприятно върху намаляването на безработицата и ще стимулира българската икономика.

(Източник: в-к Капитал)

01.04.2014

Нови средства за финансиране на малкия и среден бизнес

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) предоставя 50 млн. евро за финансиране на проекти на малки и средни предприятия в областта на селското стопанство, промишлеността и услугите. Сумата представлява първата половина от одобрения транш с общ размер 100 млн. евро, който ще бъде доусвоен през 2015 г.

Финансовата институция – партньор на ЕИБ в България, е една от големите български банки, която ще отпуска кредити към бизнеса с максимален размер от 12.5 млн. евро.

Тенденцията е за предоставяне на все повече допълнителни възможности за малкия и средния бизнес при преференциални условия, което ще се отрази положително на  икономиката.

(Източник: в-к Капитал)

31.03.2014

Продажбите на сайтовете за колективно пазаруване са нараснали с 20%

Трите най-големи портала, предлагащи оферти за ваучери с намаления, отчитат ръст от 20 %  през 2013 г., като възходящата тенденция се наблюдава и през първите месеци на 2014 г.

Според данни на компаниите за изминалата година, българските потребители са получили отстъпки за над 18 млн. лв.

От  бранша споделят, че силната конкуренция играе ключова роля, улеснявайки потребителите и предлагайки достъп до много по-голям брой оферти. Очаква се секторът да продължи да се разраства стремглаво и все по-често да попада в полезрението на потенциални инвеститори.

(Източник: в-к Капитал)