logo-right

Архив / Новини от България

18.02.2014

Зелен минерал ще замени изкуствените торове в България

Откритото изключително перспективно находище на минерала глауконит, който може да замени изкуствените торове, беше обсъдено на организирана от БТПП дискусия. Минералът е подходящ за подхранване на растенията и позволява развитието на интензивно биоземеделие, като същевременно подобрява структурата на почвата и я обогатява в продължение на 20 години.

В световен мащаб се наблюдава бум на търсенето на естествени минерални торове. Поради това въвеждането в експлоатация на минерала у нас ще позволи не само използването му в страната, но и износът му в чужбина. Това може да отвори нова перспективна пазарна ниша за България.

(Източник: investor.bg)

17.02.2014

Инвестиция от 25.5 млн. лв. в нов завод за газове

Италианска компания влага 25.5 млн. лв. в изграждането на нов завод за производство на промишлени газове в Девня. Въпреки че реализацията на такъв проект отнема около две години, очакванията са заводът да е готов през втората половина на 2014 г.

В инсталацията ще се произвеждат кислород, азот и аргон – газове, които имат широко приложение в медицината, хранително–вкусовата промишленост, металургията и екологията.

С изграждането на завода в Девня, фирмата ще разшири производството си в страната, но също така ще превърне България в производствен център за региона.

(Източник: в-к Капитал)

14.02.2014

Нови рекламни кампании на туризма в България

С увеличаването на националния бюджет за реклама на туризма на 18 млн. лв., беше взето решение през есента да бъде даден старт на две нови рекламни кампании във Великобритания и Франция.

Скоро предстои обявяването на обществени поръчки за избор на рекламни агенции, които да проведат рекламните кампании. Видовете туризъм, на които ще се наблегне  по време на кампаниите, включват културен, винен и гурме туризъм, а във Великобритания – и ски почивки.

През пролетта на тази година се планира и осъществяването на подобни кампании в Германия, Русия, Румъния, Украйна, Полша и Швеция. В тази връзка, през 2014-та г., България ще вземе участие в около 50 международни туристически изложения, като по този начин за пореден път ще покаже присъствие на сцената на международния туризъм като привлекателна дестинация с разнообразни възможности за почивка.

(Източник: в-к Капитал)

13.02.2014

Голяма швейцарска компания изнася част от производството си в България

Един от големите производители на продукти за лична хигиена, планира да изнесе част от производствената си дейност в България. Очакваната инвестиция е в размер на 2.5 млн. евро, като комплексът, който ще се изгради върху закупения вече терен от 27 хил. кв.м край София, ще включва складови площи, производствен и логистичен център.

Българското дружество е единствената дъщерна компания на групата извън Швейцария. Планира се към дейността на компанията на територията на страната, която до момента е чисто търговска и дистрибуционна, да се добави и производство на определени продукти. Освен отварянето на нови работни места, се очаква проектът да затвърди имиджа на България като производител на международния пазар.

(Източник: в-к Капитал)


Сладкарска компания влага 15 млн. лв. за 2 години

Българското предприятие за сладкарски изделия „Победа“ модернизира производството си, като инвестира над 15 млн. лв. за последните 2 години. Компанията влага средства както в обновяване на продуктовото портфолио и развиването на нови направления, така и в пазарни проучвания и обучение на персонала. Целта е да се подобри още повече качеството на продукцията предвид изискванията, които налага световния пазар.

Благодарения на инвестицията , капацитетът на производство на предприятието се е увеличил с 30%, а приходите за миналата година са достигнали 30 млн. лв.

Компанията изнася 10% от продукцията си, като се разработват нови пазари в Западна Европа и Близкия изток.

 (Източник: в-к Капитал)

12.02.2014

България привлича гиганти в автомобилостроенето

Автомобилните клъстери на България и на Федералната германска провинция Саксония подписаха споразумение за сътрудничество, предвид успешното развитието на сектора у нас и утвърждаването на страната като предпочитано място за производители и доставчици на компоненти за автомобили.

Саксония произвежда половин милион автомобили годишно, разполага с около 80 изследователски института и университета и 450 доставчици за автоиндустрията. Свои производствени мощности там имат концерни като Фолксваген, БМВ и Порше.  Двустранното споразумение ще даде допълнителен импулс на стремглавото развитие на сектора у нас през следващите години.

За по-малко от две години, българският автомобилен клъстер представлява вече 19 компании. Броят на работните места в сектора нараства постоянно, а също така има много нови успешни проекти на водещи световни производители на автомобили и автомобилни компоненти.

(Източник: investor.bg)


„Идеал Стандарт – Видима” с нова инвестиция за 2 млн. лв.

Компанията производител на санитарна керамика възнамерява да инвестира 2 млн. лева в подобряване ефективността на производствения процес и обработката на метали, като това не е първата подобна инвестиция за подобряване на производствените възможности и развойната дейност на предприятието.

„Идеал Стандарт – Видима” е един от най-големите износители на подобен вид стоки, чиито експорт е насочен към Германия, Франция и Великобритания, за компанията внедряването на новата технология е от изключително значение. Предстоящата инвестиция ще доведе до намаляване на загубите на материал, както и до намаляване използването на природен газ и значително редуциране на вредните емисии. В резултат, може да се очаква не само икономически прираст, но и намаляване замърсяването на околната среда – проблем, който все по-често бива поставян на дневен ред и се превръща в приоритет за много компании.

(Източник: в-к Капитал)