logo-right

Архив / Новини от България

04.02.2014

Възможност за износ на български вина към Китай

Голяма турска компания е проявила интерес към износ на вина от България за китайския пазар. Предвижда се създаването на консорциум между компанията и български винопроизводители, които да регистрират собствени търговски марки вино, като в началото на този месец ще стане ясно дали има проявено желание за участие от българска страна.

Предложението включва износ на 100 хил. бутилки месечно, с опция за увеличаване на количеството при повишение на търсенето.

Непрекъснато растящият интерес на китайския потребител предоставя много добра възможност за българските производители на качествени вина, не само да стъпят на китайския пазар, но и да увеличат многократно продажбите си с оглед на мащабното развитие на този сегмент от пазара.

(Източник: в-к Капитал)


Продажбите на компания за онлайн пазаруване в България минаха 20.5 млн. лв.

През миналата година интернет потребителите на една от големите компании за онлайн пазаруване на българския пазар са направили покупки на маркови дрехи, обувки и аксесоари на стойност 20.5 млн. лв.

Проучвания сочат, че онлайн пазаруването се превръща във все по-предпочитан модел, а българските потребители  през 2013-та година са били по-активни дори от пазаруващите по интернет в Полша, Чехия, Унгария и Словакия.

От компанията отчитат появата на много нови сайтове за интернет пазаруване, което неминуемо засилва конкуренцията и води до подобряване качеството на предлаганите стоки. Очакванията са, че двигател на растеж занапред ще бъдат приложенията за мобилни устройства, чрез които се подават поръчки за покупки – перспективна нисша с голям потенциал.

(Източник: в-к Капитал)

03.02.2014

Ново предприятие за цинк в Монтана

Ново предприятие за цинк ще заработи скоро в Монтана, съобщиха от  "Денирвел". Общата инвестиция се планира да бъде 350 хил. евро, като засега фирмата влага в проекта собствени средства. От компанията определят инвестицията като „малка”, но все пак от значение за район с висока безработица.

Област Монтана попада все по-често в полезрението на потенциални инвеститори предвид редица предимства като благоприятното географско положение, близостта до столицата и добрата оценка в категориите "Данъци и администрация" и "Околна среда".

(Източник: в-к Капитал)

30.01.2014

Позитивни очаквания за туризма в България през 2014 г.

Въпреки необичайно топлото време за зимния сезон, бизнесът в туристическия бранш не отчита спад на потока от чуждестранни туристи. Очаква се настоящата година да бъде позитивна за туристическия сектор както в световен мащаб, така и у нас.

Данните сочат, че през изминалата 2013 г. броят на пътуванията се е увеличил, а туризмът в източноевропейския регион, в който попада и България, се развива все по-динамично.

От бранша споделят, че очакванията за сезон 2014 са за продължение на миналогодишната тенденция на растеж в туристическия сектор. Подобен оптимизъм би могъл да даде силен тласък на инвестициите в сектора, особено онези насочени към разработването на нови продукти, включително такива от по-висок клас. Търсенето на нови пазари е също един от основните приоритети през тази година.  

(Източник: в-к Капитал)

29.01.2014

Ефектът Eleven

Равносметката за година и половина от съществуването на фонда Eleven, който финансира стартиращ бизнес с ресурс по програмата JEREMIE, е 46 финансирани компании и 2,6 от общо 12 милиона евро, инвестирани в тях.

94,5 % от финансираните компании са европейски, а повод за гордост е държаното от България първенство с 28 отбора, в които са инвестирани близо 2 милиона евро и са генерирани 160 нови работни места.

Добрата новина за всички, желаещи да се включат в надпреварата, е солидният баланс на средствата, които фондът трябва да изразходва до 2015 г., а също така и интересът на външни инвеститори към компании от портфейла на Eleven.  

(Източник: в-к Капитал)

28.01.2014

Все повече български компании пробиват на китайския пазар

Държавното посещение в Китай доведе до значителен пробив във възможностите за нови китайски инвестиции у нас и заздрави сътрудничество между двете страни.

Компании от бизнес делегацията сключиха общо 7 договора за 60 млн. евро по време на посещението.

Оказва се, че китайският бизнес проявява интерес към широк спектър от сфери на дейност – от производството на розово масло и стени за спортно катерене, до разработването на мултимедийни и комуникационни системи в хотели и сътрудничества в сферата на недвижимите имоти.

Подобен интерес към партньорства в различни бизнес отрасли е повод за позитивни очаквания за увеличение на чуждестранните инвестиции в страната.

(Източник: в-к Капитал)