logo-right

Архив / Новини от България

03.02.2014

Ново предприятие за цинк в Монтана

Ново предприятие за цинк ще заработи скоро в Монтана, съобщиха от  "Денирвел". Общата инвестиция се планира да бъде 350 хил. евро, като засега фирмата влага в проекта собствени средства. От компанията определят инвестицията като „малка”, но все пак от значение за район с висока безработица.

Област Монтана попада все по-често в полезрението на потенциални инвеститори предвид редица предимства като благоприятното географско положение, близостта до столицата и добрата оценка в категориите "Данъци и администрация" и "Околна среда".

(Източник: в-к Капитал)

30.01.2014

Позитивни очаквания за туризма в България през 2014 г.

Въпреки необичайно топлото време за зимния сезон, бизнесът в туристическия бранш не отчита спад на потока от чуждестранни туристи. Очаква се настоящата година да бъде позитивна за туристическия сектор както в световен мащаб, така и у нас.

Данните сочат, че през изминалата 2013 г. броят на пътуванията се е увеличил, а туризмът в източноевропейския регион, в който попада и България, се развива все по-динамично.

От бранша споделят, че очакванията за сезон 2014 са за продължение на миналогодишната тенденция на растеж в туристическия сектор. Подобен оптимизъм би могъл да даде силен тласък на инвестициите в сектора, особено онези насочени към разработването на нови продукти, включително такива от по-висок клас. Търсенето на нови пазари е също един от основните приоритети през тази година.  

(Източник: в-к Капитал)

29.01.2014

Ефектът Eleven

Равносметката за година и половина от съществуването на фонда Eleven, който финансира стартиращ бизнес с ресурс по програмата JEREMIE, е 46 финансирани компании и 2,6 от общо 12 милиона евро, инвестирани в тях.

94,5 % от финансираните компании са европейски, а повод за гордост е държаното от България първенство с 28 отбора, в които са инвестирани близо 2 милиона евро и са генерирани 160 нови работни места.

Добрата новина за всички, желаещи да се включат в надпреварата, е солидният баланс на средствата, които фондът трябва да изразходва до 2015 г., а също така и интересът на външни инвеститори към компании от портфейла на Eleven.  

(Източник: в-к Капитал)

28.01.2014

Все повече български компании пробиват на китайския пазар

Държавното посещение в Китай доведе до значителен пробив във възможностите за нови китайски инвестиции у нас и заздрави сътрудничество между двете страни.

Компании от бизнес делегацията сключиха общо 7 договора за 60 млн. евро по време на посещението.

Оказва се, че китайският бизнес проявява интерес към широк спектър от сфери на дейност – от производството на розово масло и стени за спортно катерене, до разработването на мултимедийни и комуникационни системи в хотели и сътрудничества в сферата на недвижимите имоти.

Подобен интерес към партньорства в различни бизнес отрасли е повод за позитивни очаквания за увеличение на чуждестранните инвестиции в страната.

(Източник: в-к Капитал)

27.01.2014

Националният иновационен фонд  е с увеличен бюджет за 2014 г.

Бюджетът на Националния иновационен фонд (НИФ) за 2014 г. е увеличен на 10 мил. лева. Началната дата за кандидатстване в рамките на седмата по ред конкурсна сесия е 1 февруари, а крайният срок – 31 март, до 17:30 ч., а двата критерия за оценяване са иновативност (60% тежест) и икономическа перспектива (40%).

Приоритетните сектори, одобрени от Управителния съвет на фонда, са: машиностроене, електроника и електротехника, хранително-вкусова промишленост, информационни и комуникационни технологии в сферата на предприятията и творчески индустрии. Усилията на Фонда тази година са насочени както към технологичното развитие на нови продукти, процеси и услуги или върху същественото им усъвършенстване, така и към изследване на възможността за бъдеща реализация на даден научно-приложен продукт.

Като съществено въведение се посочва възможността за авансово ползване на до 50% от договорените субсидии, което ще осигури на фирмите оперативни средства, необходими за реализиране на съответните проекти.

(Източник: в-к Капитал)


Шведска компания разширява веригата си лаборатории в България

Въпреки че инвестициите в сектора „Медицински услуги“ са рядкост, голяма шведска компания ще разширява веригата си лаборатории в България. От стъпването си на българския пазар в края на 2011 г., компанията е инвестирала около 3 млн. лв. и е отворила редица офиси в София и Пловдив. Планира се разширяване на веригата и в други градове, като за целта до края на 2014 г. ще се вложат между 3 и 5 млн. евро.

Тенденцията е пазарът на медицински услуги в България тепърва да се развива, привличайки все повече инвестиции в сектора, което ще се отрази положително не само на икономиката, но и ще доведе до повишаване качеството на обслужване.

(Източник: в-к Капитал)