logo-right

Архив / Новини от България

13.01.2014

Силна 2013 година за БФБ

През 2013 г. двата основни индекса на пазара - SOFIX и BG40 се повишиха съответно с 42% и 27% и това определено е най-успешното им представяне за последните пет години.

Въпреки политическите турбуленции и предвид икономическата ситуация през изтеклата година, книжата на някои български дружества поскъпнаха с 80 - 90% и донесоха повече от прилична доходност на доверилите им се.

Експерти очакват отличното представяне на акциите на Българската фондова борса да продължи и през 2014 г., предвид показаното доверие от страна на инвестиционната общност към публичните ни финанси и капиталов пазар.

(Източник: в. Капитал)

09.01.2014

Български ски на световния пазар

Бившата фабрика „Пампорово ски” в Чепеларе стана ключов световен производител на ски с марките Atomic и Salomon, след като беше закупена от финландската компания Amer Sports в края на 2008 г.

Под новото име „Амер спортс България”, фабриката е модернизирана и през 2013 г. са произведени над 800 хил. чифта ски, което е ръст от около 3% спрямо предната година. Фирмата е отличена от Българската агенция за инвестиции като инвеститор на 2011 г. в групата на малките и средните предприятия, a към днешна дата вече е най-големият работодател в Чепеларе в категорията на големите предприятия, като през 2014 г. възнамерява да инвестира основно в оптимизация на производството и подобряване на енергийната ефективност на завода.

(източник: в-к Капитал)

08.01.2014

Доверието в българската икономика във възход

„Алфред С. Тьопфер Интернешънъл България Лоджистикс” ЕООД получи сертификат за инвестиция клас „А” за проект за зърнено пристанище на р. Дунав при с. Айдемир. Инвестицията е в размер на близо 10,6 млн. лв., разчетена за тригодишен период. Осъществяването на съоръжението ще стимулира икономическото развитие на общината, а строителството му ще създаде допълнителна заетост в региона.

През 2013 година сертифицираните проекти са общо 15, като само за последните 7 месеца са издадени 4 сертификата за инвестиции на обща стойност над 44 млн. лв., предвиждащи 210 нови работни места. Положителната тенденция по отношение на сертифицираните по Закона за насърчаване на инвестициите проекти се очаква да доведе до икономически възход на страната. 

(Източник: investor.bg)

06.01.2014

„Загорка” дава 73 хил. лв. за екопроекти!

Като част от дарителската програма на кампанията „Загорка зелен фонд” през 2013 г., производителят на бира „Загорка” е предоставил 73 хил. лв. за екопроекти. Кампания преминава през няколко етапа, а оценяването на проектите се осъществява по четири критерия: въздействие върху общността, приложимост, обхват и оригиналност на идеите.

През 2013 г. са изпълнени проекти в две категории: „Зелени градоустройствени елементи” и „Природосъобразно използване на ресурсите”. Основната цел на проектите е запазване на природата и подобряване на жизнената среда в община Стара Загора и околността, а инициативата е поредна стъпка и пример за развитие на корпоративната социална отговорност в България.

(източник: в. Капитал)

19.12.2013

Българската компания Провити” АД пробива на азиатския пазар!

До седмица се очаква стартиращата компания “Провити” АД, която разработва проекти в сферата на биотехнологиите, да получи лиценз за серията си пробиотични продукти Veda Bulgarica във Филипините, което ще й позволи да започне продажби там. В процес на лицензиране са продуктите също в Казахстан и Израел. Veda Bulgarica е първата разработка на компанията и представлява патентована серия пробиотични продукти, базирани на специално селектиран от компанията щам, която включва функционални храни (йогурт и йогурт за пиене) и хранителна добавка (капсули).

Само година след стартирането си през 2012 г., компанията печели грантове по оперативна програма “Конкурентоспособност”, които в момента са в процес на изпълнение, като целта на компанията е внедряване на собствено производство, което се очаква да доведе до разширяване на пазарните позиции на дружествотo.

(Източник: в. Капитал)