logo-right

Архив / Новини от България

16.01.2014

АПИ пусна поръчка за пътни знаци за 20 млн. лв.

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви обществена поръчка за обезопасяване и сигнализация на пътната мрежа за следващите четири години. Процедурата е с прогнозна стойност 19.9 млн. лв. и включва доставката на средства за вертикална сигнализация за магистралите и републиканската пътна мрежа.

По новата обществена поръчка са обособени шест отделни позиции, всяка за един от плановите райони в България: Северен централен, Северозападен, Североизточен, Югозападен, Югоизточен, Южен централен, а крайният срок за кандидатстване е 10 февруари. За всяка позиция е предвиден бюджет от 3.3 млн. лв. за целия четиригодишен срок.

Предложенията на кандидатите ще се оценяват по метода "Най-изгодна оферта", като съществена тежест в избора, ще представлява техническите показатели.

(Източник: в-к Капитал)


София може да има зелен град

Столичната община участва в международен проект за Екоселище, предвиждащ сгради с почти нулева консумация на енергия и възможност за изграждане на къщи от типа "направи си сам". Основната функция на екоселището е жилищна, но ще бъдат предвидени места за работа, отдих, спорт и сгради с различен режим на ползване.

Селището ще се разпростира на терен от 93 декара, а общинската управа вече даде началото на архитектурен конкурс и до края на февруари трябва да бъде избрана бъдеща концепция на проекта.

Конкурсът е част от двегодишния проект MILD HOME, финансиран от оперативна програма за транснационално сътрудничество "Югоизточна Европа 2007 - 2013".

Печелившите проекти на всяка държава участник ще бъдат представени на обща изложба на всички партньори през март. Четири от разработките ще бъдат доразвити, а поне две от тях - впоследствие и реализирани.

(Източник: в. Капитал)

15.01.2014

Български строители пробиват  навън

Европейската банка за възстановяване и развитие финансира проекта за изграждането на 22-километров първокласен път в Сърбия, изпълняван от българската строителна компания „Трейс груп холд“. Държавната поръчка на стойност 15.3 млн. евро се нарежда сред първите места на големите международни проекти, изпълнявани от български компании, а амбицията е да се печелят нови поръчки не само в областта на пътната инфраструктура, но и във ВиК инженеринга, изграждането на пречиствателни станции и депа за отпадъци.

Подобни мащабни и стратегически важни проекти не само водят до осигуряването на допълнителни работни места, но и до утвърждаването на позициите на българския бизнес на чуждите пазари. В тази връзка, все повече български строителни компании насочват поглед към перспективни пазари като Русия, Азербайджан и Северна Африка.

(източник: в-к Капитал)

14.01.2014

Launchub инвестира в девет нови компании

В началото на 2014 г. девет свежи попълнения се пребориха да станат част от портфолиото на фонда за рисков капитал Launchub, а друг проект получи последваща инвестиция. Така за малко повече от година от старта си, фондът вече е направил инвестиции в 35 компании на обща стойност около 2.8 млн. евро.

Launchub управлява капитал от 9 млн. евро и може да инвестира от 30 хил. до 200 хил. евро в проект.

От фонда коментират, че спрямо предишните селекции, нивото на компаниите, които кандидатстват и които биват избирани, е значително по-високо. Някои от тези компании вече генерират приходи от предлаганите продукти и услуги, имат първи тестове и обратна връзка от потребители. Проектите се презентират убедително пред публика, като компаниите показват задълбочено познаване на тенденциите и пазарите.

Напредъкът в това отношение е неоспорим и говори за значително по-зряла стартъп екосистема.

(Източник: в. Капитал)

13.01.2014

Силна 2013 година за БФБ

През 2013 г. двата основни индекса на пазара - SOFIX и BG40 се повишиха съответно с 42% и 27% и това определено е най-успешното им представяне за последните пет години.

Въпреки политическите турбуленции и предвид икономическата ситуация през изтеклата година, книжата на някои български дружества поскъпнаха с 80 - 90% и донесоха повече от прилична доходност на доверилите им се.

Експерти очакват отличното представяне на акциите на Българската фондова борса да продължи и през 2014 г., предвид показаното доверие от страна на инвестиционната общност към публичните ни финанси и капиталов пазар.

(Източник: в. Капитал)

09.01.2014

Български ски на световния пазар

Бившата фабрика „Пампорово ски” в Чепеларе стана ключов световен производител на ски с марките Atomic и Salomon, след като беше закупена от финландската компания Amer Sports в края на 2008 г.

Под новото име „Амер спортс България”, фабриката е модернизирана и през 2013 г. са произведени над 800 хил. чифта ски, което е ръст от около 3% спрямо предната година. Фирмата е отличена от Българската агенция за инвестиции като инвеститор на 2011 г. в групата на малките и средните предприятия, a към днешна дата вече е най-големият работодател в Чепеларе в категорията на големите предприятия, като през 2014 г. възнамерява да инвестира основно в оптимизация на производството и подобряване на енергийната ефективност на завода.

(източник: в-к Капитал)