logo-right

Архив / Новини от България

02.12.2013

Българско приложение за смартфони търси нови пазари

Приложението за смартфони Flipps, разработено от българската технологична компания "Бианор холдинг", вече носи една пета от приходите й. Приложението превръща смартфона в дистанционно, което пренася на голям екран видеосъдържание и изображения. Броят на регистрираните активни потребители на продукта надхвърля 1.2 млн. души по света, което разкрива потенциал за още по-масирано налагане на пазара. В опит да уловят момента от дружеството са насочили значителен ресурс за маркетинг и продажби на приложението, като очакванията са тези инвестиции да се възвърнат в кратък срок. Развитие има и в основната дейност на холдинга по предоставянето на софтуерни и телеком услуги, което е довело до разкриването на нови работни места.

(източник: в. Капитал)


Износът отново е вдигнал продажбите на "Булгартабак"

Външните пазари продължават да са причина за увеличението на приходите на "Булгартабак холдинг". Оборотът от продажби на групата е нараснал със 7% на годишна база до над 400 млн. лв. и според допълнителните бележки към отчета това се дължи на експорта. Обемът на износа е нараснал с 29% в сравнение с година по-рано.

(източник: в. Капитал)

29.11.2013

Новите "фабрики" на България

"Забравете Индия. България ви очаква." С това заглавие списание Business Week отбеляза през 2004 г. изгрева на цяла нова индустрия в Източна Европа, а именно аутсорсинг и ниършоринг (nearshoring). Близо десет години по-късно статията на Business Week се оказа пророческа. Бизнесът с центрове за изнесени услуги в страната вече дава работа на над 15 000 души и генерира годишни приходи от 200 млн. евро. Променя се и профилът на самите инвеститорите - след кол-центровете и специализираните звена на IT индустрията през последните години към страната се изнасят центрове за споделени услуги, включващи дейности като обработка на данни, счетоводство и други финансови дейности, HR, работа с клиенти и доставчици.

България е предпочитана дестинация за световни гиганти като AIG и Coca-Cola, а прогнозите са в близките години този пазар буквално да удвои обема си.

(източник: в. Капитал)


Сопотски завод по шведски

Лагерният завод в Сопот "СКФ Берингс България" е сред малкото предприятия, които получават голям тласък точно в пика на кризата през 2009 - 2010 г. Тогава SKF прехвърля активи и съпътстващия ги бизнес от Западана Европа в българското си дружество. В България компанията разполага с три производствени площадки - в Сопот, Кърнаре и Калофер. Те са част от автомобилната дивизия на групата, но са специализирани в различни детайли.  За десетте години след приватизацията на завода, SKF е инвестирал 150 млн. лв., като 84 млн. лв. от тях са вложени в дълготрайни материални активи. Сега SKF се разширява с разработката на нови изделия за производствената площадка в Калофер. Плановете са в следващите няколко години производството там да нарасне пет пъти, а целта е навлизане на нови пазари.

(източник: в. Капитал)


Имаме потенциал за здравен туризъм с високо качество на допустима цена

Според  Д-р Венцислав Стоев, председател на Клъстер за здравен туризъм в България, здравният туризъм у нас има много голям потенциал поради редица фактори. България разполага с 232 минерални извора, специалисти на много високо ниво, както и високо качество на лечението при една допустима цена. Можем да предложи услуги в сферата на офталмологията, кардиологията, денталната медицина, ортопедичната помощ, медицинската имплантология, репродуктивната терапия на много ниски цени предвид високото качество на оказани медицински и дентални услуги. В следващите години здравният туризъм категорично може да се превърне в един печеливш сектор за българската икономика.

(източник: investor.bg)

 

28.11.2013

ЕБВР ще обучава общини на енергийна ефективност

ЕБВР започва програма с подкрепата на икономическото министерство и фонд "Козлодуй" за увеличаване на инвестициите в енергийна ефективност на обществените сгради чрез насърчаване развитието на ЕСКО пазара. Това ще стане чрез насърчаване развитието на ЕСКО пазара, което ще помогне да се съчетаят нуждите на публичния сектор с опита на частния. Програмата ще помогне да бъдат въведени прости и ефикасни процедури за обществени поръчки, които ще позволят на училищата, детските градини и другите публични сгради да се възползват от възможностите за такива инвестиции.  Освен това ще бъдат подпомогнати и общинските власти при разработването и провеждането на търгове за доставчици на ЕСКО услуги. По данни на ЕБВР близо 40% от енергийното потребление в България се дължи на сградите. Потенциал за повишаване на енергийната ефективност има и при уличното осветление. Заради недостига на инвестиции обаче сградите и осветлението все още са доста енергоемки и не отговарят на съвременните стандарти. Затова според ЕБВР те предоставят добра възможност за инвестиции с висока възвращаемост.

(източник: в. Капитал)


JEREMIE е двигател на кредитите за бизнеса

Инициативата JEREMIE се оказа ключова за кредитирането в България. На нея се дължи немалка част от отпуснатите нови заеми тази година. В момента девет търговски банки оперират с двата кредитни продукта, структурирани по JEREMIE. В крайна сметка банкерите като цяло обобщиха, че интересът към всички кредитни продукти по JEREMIE е висок просто защото достъпът до него е прост, ясен и бърз, без много бюрокрация и лесна администрация. Това би могло единствено да стимулира банките да адаптират и оптимизират собственото си портфолио от услуги по кредитиране на малък и среден бизнес и да обърнат внимание на малко по-рискови проекти, които при нормални условия не биха разглеждали.

(източник: в. Капитал)

26.11.2013

"Стара планина холд" и "Монбат" отчетоха ръст на продажбите

Подобряване на резултатите отчитат "Монбат", бързо развиваща се компания, производител на акумулаторни батерии с разнообразно приложение и продукция позната на международните пазари от над 50 години, и основните дружества на индустриалния холдинг "Стара планина холд", участвал активно в процеса на масова приватизация в страната. Според публикуваните резултати през първите десет месеца на годината те имат значителен ръст на продажбите, а очакванията поне на "Стара планина холд" са той да се запази и до края на годината. Наблюдава раздвижване особено в машиностроителните компании на холдинга, които като по-голямата част от предприятията в индустрията са ориентирани основно към износ и възстановяването на основни пазари като европейските им помогна за подобрение на резултатите. Това от своя страна е добър индикатор, че дружествата започват да излизат от кризата.

(източник: в. Капитал)

21.11.2013

Напояване и иновации в бъдещата програма за селските райони

Основните нови възможности по бизнес мерките на Програмата за развитие на селските райони след 2014г. са инвестиции в напоителни съоръжения, внедряване на иновации и колективни дейности.  По мярката могат да кандидатстват земеделски стопани и фирми от хранителната индустрия, като субсидията по проектите е 50%. Новата схема предвижда насърчаване на иновациите в сектора. През следващия програмен период ще продължат да действат мерките „Млад фермер” и за инвестиции в неземеделски райони, които сега се обединяват в обща схема „Развитие на стопанства и предприятия”.

(източник: в. Капитал)


Comverse ще си сътрудничи с университетите за подготовката на кадри

Американската компания за телеком софтуер Comverse обяви, че ще работи с българските университети за развитието на софтуерни кадри в страната. В сряда тя представи новия си развоен център (R&D) в София, който е един от най-големите на фирмата. Развойният и експертен център на компанията в момента разполага със 110 служители. Comverse се занимава с разработването, продажбата и внедряването на специализиран софтуер за телеком сектора като нейни клиенти са Vodafone, TeliaSonera, Telefonica, AT&T, Verizon, China Telecom и др. "Избрахме България заради близостта на страна до нашите стратегически пазари и достъпът до огромен брой отлично подготвени професионалисти, с които регионът е известен", коментира Дени Бернар, вицепрезидент на Comverse.

(източник: в. Капитал)