logo-right

Архив / Новини от България

11.11.2013

Нов завод за метални изделия започна производство в Русе

Новият производствен комплекс за горещо поцинковане и производство на метални изделия отвори врати на 01 ноември. Стойността на инвестицията на италианската Sicon в предприятието „Балканцинк“ е за 4,5 млн. евро, а откритите новите работни места са общо 30. Новото производство е разположено върху терен от 8 дка и включва цех за производство, цех за монтажно-ремонтни дейности и административна сграда. Продукцията на компанията ще бъде реализирана в страни от Европейския съюз, като на този етап основните партньори са в Италия. Очаква се производственият капацитет на завода да достигне 10 хиляди тона годишно при двусменен режим .

(източник: в. Капитал)

08.11.2013

Промишленото производство нараства през септември

Промишленото производство в България се е увеличило през септември в сравнение с година по-рано и това се случва за първи път от февруари насам, по данни на Националния статистически институт (НСИ). В преработващата промишленост по-значително увеличение има при производството на текстил (21.7%) и печатната дейност (18.9%). Ръст от 16.6% се отчита и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета. В търговията на дребно се отчита ръст през септември както на годишна, така и на месечна база, в сравнение със септември 2012 г. Оборотите са нараснали с 6.2%, като увеличение се наблюдава във всички икономически групи.

Положителната статистика дава повод за надежда, че българската промишленост най-сетне започва да излиза от кризата и да се активизира.

(източник: в. Kапитал)


Две нови козметични фабрики заработиха край Пловдив

Козметичната индустрия в Пловдивска област се разрасна с две нови високотехнологични фабрики. В по-голямата от тях са вложени около 6 млн. лв., а инвеститор е "Солвекс козметични продукти". През последните 18 години дружеството непрестанно разраства своя асортимент от продукти както на Българския пазар, така и в над 40 страни в различни части на света и непрестанно инвестира в собственото производство. По-малката фабрика е на съдружието между фирмите "Идеа-90" и "Стар нейлс", като инвестицията е за над 1 млн. лева и позволява истинска производствена независимост.

Двете инвестиции са от особен интерес, тъй като активността в сектора през последните години е доста свита.

(източник: в. Kапитал)

06.11.2013

Моделът "учи и работи" може да заработи и у нас през 2015 г.

В най-добрия случай т.нар. дуална система, която предвижда учениците да прекарват 80% от обучението си в практически занимания, за да могат да усвоят професията и да натрупат стаж преди да са завършили, може да бъде въведена от по-следващата учебна година. Системата дава положителни резултати в държави като Германия, Австрия и Швейцария, където младежката безработица към средата на 2013 г. е под 10%. За сравнение, в България тя е 25% при средно 23.4% в ЕС.

Бизнесът не трябва да чака законодателните промени, а да бъде активен и сам да ги предлага, тъй като подобни инициативи оказват директно положително влияние върху пазара на квалифицирана работна ръка в страната, а предприятията са тези, които могат да спечелят най-много от това. Някои компании, основно свързани с държавите, където системата е доказала своята ефективност, вече дори частично я прилагат и в страната.

(източник: в. Капитал)

01.11.2013

Първа копка за пристанището в Сарафово

Срещу 12 млн. лв. Бургаският залив ще се сдобие с нов рибарски център. Първа копка на рибарското пристанище „Сарафово” в северната част на Бургаския залив ще бъде направена утре. Портът трябва да запази и развие риболовната индустрия в региона. Това е първият одобрен договор за България по оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство" на стойност 10 млн. лв., като община Бургас дофинансира строителството с 2 млн. лв.

Пристанището ще бъде с капацитет от 104 плавателни съда до 8 м и 6 места за кораби до 20 м. В западния му край ще бъде разположен хелинг, където е проектирана открита площадка за ремонти.

(източник: в. Капитал)

31.10.2013

Субсидиите за тютюн ще се увеличат до 100 млн. лева

Секторът на тютюнопроизводството ще продължи да бъде щедро субсидиран и през следващата година, като средствата за него ще се увеличат и ще достигнат 100 млн. лева. В проектобюджета за 2014 г. е заложено предложението да бъдат увеличени субсидиите за отглеждането на тютюн. През последните няколко години секторът получава около 73 млн.лв. годишно, като в момента се уточнява на какъв принцип ще се получават.

(източник: в. Капитал)


Стартира "Южен поток"

От днес започва строежът на газопровода "Южен поток" на българска територия, обяви на пресконференция в Министерски съвет председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер. Официалният старт на строителството бе даден от министър Драгомир Стойнев в Гранитната зала на МС и в директно включване бе показана първата копка.

Строителството на българския участък ще струва 3.5 млрд. лв., като сумата ще бъде изплатена от транзитните такси през следващите 15 години, които България трябва да получи. Съгласно договора, цената на руския газ за България е станала "една от най-ниските в Европа".

"Южен поток" е един от най-важните елементи в енергийната сигурност не само на България, но и на цяла Европа, тъй като се заобикалят транзитните страни, а това неминуемо води до по-ниски разходи за доставка и съответно, по-ниски цени за крайния потребител.

(източник: в. Капитал)