logo-right

Архив / Новини от България

29.10.2013

“Био Фарминг” е най-динамичната компания за 2013 г.

Дружеството оглави класацията на най-бързо растящия малък и среден бизнес на „Капитал”. На второ и трето място са производителят на бира „Бритос”, Велико Търново и на месни продукти „Орион” 2002, Пазарджик. „Био фарминг” е създадена през 2009 г., като притежава и обработва земеделска земя в Северна България. През 2012 г. отчита над 7 хиляди процента ръст в приходите.

Резултатите от класацията потвърждават наблюдаваната тенденция, че земеделието и селското стопанство са с голям потенциал и сред най-атрактивните сектори, в които се развива в момента малкия и средния бизнес.

(източник: в. Капитал)


Пазарът на бизнес аналитичен софтуер има потенциал в България

Пазарът за бизнес аналитични решения (Business Intelligence – BI) има потенциал за растеж в България, но този тип софтуер все още не е добре познат сред българските компании. BI e софтуер за обработка на различни данни, който представя информация в лесен за анализиране от ръководството вид. В България действат 13 вендора или доставчици на подобни системи, сред които са международни IT компании като SAP, Microsoft и др.

В световен мащаб BI системите са предпочитани в настоящата икономическа обстановка, тъй като този тип решения допринасят за конкурентоспособността и дават ключ към преодоляване на проблемните бизнес процеси във фирмата, което ги прави апетитна инвестиционна ниша в България.

(източник: в. Капитал)


Винопроизводството достигна шестгодишен връх

Световното производство на вино през тази година е достигнало шестгодишен рекорд заради високите добиви в лозарството, сочат данните на Международната асоциация по лозарство и винарство, цитирани от Reuters. Във всички водещи държави винопроизводители в Европа е отчетен ръст на производството.

Данните от България също са позитивни, като е отчетено увеличение на добивите с между 20 и 40%. Според официалната прогноза на земеделското министерство се очаква да бъдат произведени около 250 хил. тона грозде в страната, което е ръст от около 25 на сто. Очаква се също избите в България да произведат по-големи количества вино, с 4-5% повече от миналата година, включително и с по-високо качество, заради богатата гроздова реколта.

(източник: в. Капитал)


Крайбрежната алея на Балчик вече е с фотоволтаично осветление

Крайбрежната алея на Балчик вече свети с ново фотоволтаично осветление, което ще намали значително енергийните разходи  с около 5 000 лева годишно. Новото осветление ще спести и вредни емисии въглероден двуокис. През лятото енергията, добивана от фотоволтаичната станция, е повече, отколкото е необходимо за осветяване на алеята, но кметството вече има готов проект за цялостна подмяна на уличното осветление в града, за което ще търси финансиране и бъдещи изпълнители.

(източник: investor.bg)

28.10.2013

Френски проект в Рила за 550 млн. евро

Френско-българският проект "Дестинация Рила" единствен отговаря на описанието на зам.-министъра на икономиката Бранимир Ботев за очаквана рекордна инвестиция. Става дума за чужд инвеститор с намерение да инвестира близо 550 млн. евро в разработването на проект в планинска зона. Зад проекта стоят фирмите Dalkia, Schneider Electric, Cluster Montagne, Accor, както и Европейска планинска асоциация и Френско-българска търговска камара. Според инвеститорите в бъдещия курорт ще се открият над 8 хил. работни места. По план, "Дестинация Рила" трябва да бъде изграден за шест години.

(източник: в. Капитал)


В Асеновград бе открит регионален център за обезвреждане на битови отпадъци

Новият регионален център за битови отпадъци в Асеновград ще обслужва и общините Първомай, Садово, Куклен и Лъки. Застроената площ на първия етап от цялостния проект на депото е около 73 декара, с общ капацитет  от 640 000 тона и ще обслужва 126 хил. жители от петте общини.

Министърът на околната среда и водите заяви, че това депо е финансирано от националния бюджет и е доказателство не само за доброто партньорство между общините, но и за това, че България провежда трайна и успешна политика в областта на отпадъците. Предвижда се изграждането на общо 24 регионални депа, което предстои да бъде възложено на съответни изпълнители, като приоритет е не само опазване на околната среда, но и откриването на нови работни места.

(източник: investor.bg)

25.10.2013

Отличникът - програма "Транспорт"

Независимо от трудния старт и смяната на проекти в движение, отличникът на всички оперативни програми в края на сегашния период е "Транспорт". Според последните данни договорените средства при нея са над 2 млрд. евро (101% от бюджета й), а възстановените от Брюксел разходи - 935.87 млн. евро (47%). По тази програма се финансира изпълнението на 14 инвестиционни проекта, девет от които са големи, т.е. над 50 млн. евро, и те са одобрени от Европейската комисия.

(източник: в. Банкерь)

23.10.2013

Startup индустрията в България ще генерира поток от сделки

Българският бизнес дава висока оценка за развитието на предприемаческата сцена в страната през последната година, в резултат на инвестиции по линия на двата фонда за стартиращи компании Elevеn и Launchub.

Общо, двата фонда по JEREMIE – Elevеn и Launchub, са инвестирали в над 70 компании, като до този момент са вложили едва 1/5-та от общо предвидените 21 млн. евро. Някои от тези фирми разширяват дейността си в Лондон, Берлин, Лисабон и САЩ. Тяхното развитие ще отвори още едно поле за задълбочаване на пазара на сливания и придобивания в България.

(източник: в. Капитал)


Австрийски инвестиции в българския бизнес

Една от най-големите български хранителни компании – „Белла”, ще продължи да се разраства благодарение на инвестиции от Mezzanine Management. Австрийската компания, заедно с българския предприемач Иво Евгениев бяха избрани от Европейския инвестиционен фонд да управляват мецанин фонда, който е с капитал 60 млн. евро. - половината от тях по линия на JEREMIE, а останалите 50% от частни инвеститори. Целта е да се подпомогне малкия и среден бизнес, каквито са 99% от предприятията в страната. Чрез подобно финансиране от инвестиционни фондове би могло да се преодолее слабото кредитиране на малките и средните предприятия от страна на банките и да се открият нови възможности и перспективи за бизнеса в страната.

(източник: в. Капитал)

21.10.2013

България и Корея планират съвместен бизнес

Българската страна разглежда възможности за увеличаване на стокообмена с Република Корея. Двете страни ще работят за неговото нарастване, т.к. в момента той е под 300 млн. долара, като приоритетни индустрии ще са земеделието и IT сектора.

Представителите на единствената корейска бизнес асоциация, ориентирана към износа, заявиха интерес към зърнени суровини, борсови стоки, машини и резервни части и потребителски стоки от България. На работната среща бяха обсъдени и перспективи за утвърждаване на български вина и кисели млека на корейския пазар. Търговия в тези отрасли би се отразила особено благоприятно на цялостното икономически развитие и би стимулирала производството в множество общини в страната, което неизменно води след себе си и инвеститорски интерес.

(източник: investor.bg)