logo-right

Архив / Новини от България

20.10.2013

"Загорка" откри първия зелен склад в страната

"Загорка" стана първата компания в страната, която разполага с индустриална сграда, сертифицирана по световно признатия метод за оценяване на екологичните показатели на сгради от всякакъв тип – BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Зеленият склад за готова продукция в Стара Загора, който е първият по рода си сред всичките 140 пивоварни в групата на Heineken, беше официално открит миналата седмица. Компанията получи и официален сертификат, че складът отговаря на най-високите изисквания.

С инвестицията от 2 млн. лв. в този склад, Heineken потвърди дългосрочния си ангажимент към развитието на пивоварната индустрия в България и за пореден път доказва, че инвестициите в зелени технологии не само имат бъдеще в България, но нарастват стремглаво.

(източник: в. Капитал)


Развитие на LTE мрежите в България и през 2014-2015 г.

Тенденцията на пазара и развитието на технологиите, е навлизане в ерата на преноса на данни за сметка на гласовия пренос. Това несъмнено означава, че LTE (Long Term Evaluation), четвърто поколение мобилни мрежи, не само ще продължи да води телекомуникациите напред, но и дава добра възможност за бъдещи инвестиции.

Друга тенденция е окрупняването на пазара. Вече имаше известно консолидиране на телеком сектора, в което най-вече големите играчи придобиха интернет доставчици с цел да разширят бизнес дейността си. Все още има доста независими интернет провайдъри, които могат да бъдат придобити или в които да се инвестира.

Телекомите са една от най-бързо развиващите се и променящи се индустрии в България. Това налага постоянно развитие на инфраструктурата в сектора, което го прави особено примамлив за инвеститори.

(източник: в. Капитал)

18.10.2013

„Приста Ойл” с нов екозавод в Украйна

Русенският "Приста Ойл Холдинг" ЕАД продължава да разширява бизнес владенията си. Дъщерното му дружество "Приста Рисайклинг" ЕАД започва изграждането на първия си екологичен завод за преработка на отработени масла на компанията в Украйна и в Източна Европа. Проектът е поредният пример за това, че бизнесът в странтата се активизара и търси нови перспективи за развитие.

"Зелената" инвестиция ще включва изграждането на два технологични модула, всеки от които е на стойност 25 млн. щ. долара. В рамките на този проект компанията предвижда откриването на сто нови работни места. Крайната цел е да бъде изградена общонационална система за събиране и утилизация на отработените масла - моторни и индустриални, а планираната инвестицията е в размер на 5 млн. щ. долара.

(източник: в. Капитал)

 

17.10.2013

Представители на най-големите бизнес сгради се обединиха

Управляващите компании на най-големите бизнес сгради в България се обединиха в асоциация, съобщиха от новото сдружение. Oрганизацията е учредена под името Асоциация на собствениците на бизнес сгради в България (АСБС).

Целта на новата структура е бизнесът да обедини усилия с цел налагане на добри пазарни практики и стимулиране развитието на сектора. Асоциацията ще подкрепя и нормативни, и законодателни решения в областта на изграждането и управлението на бизнес имоти.

(източник: в. Капитал)

15.10.2013

"След 30 години една легенда се завръща..."

Скоро на пазара ще се появи преносимият компютър "Правец 64М". Устройството ще работи със собствена операционна система "Правец ОС", ще разполага с безплатен офис пакет, процесор на Intel и ще може да работи с редица други платформи като Android, Windows, Solaris и Chrome OS. За разлика от моделите от 80-те години на миналия век, новите машини няма да се произвеждат напълно в страната. Новите лаптопи "Правец 64М" са поръчани като хардуерен дизайн от тайвантски производител и ще се сглобяват в България.

IT секторът в България винаги е бил с голям потенциал, а съживяването на собственото производство в традиционно силните сектори на електрониката и интернет технологиите, ще даде допълнителен импулс и привлече инвеститори както от страната, така и от чужбина.

(източник: в. Капитал)


Турската Garanti Koza купи имоти за 23 млн. лв.

Турската компания Garanti Koza е на път да реализира една от най-мащабните имотни инвестиции в България за последните години, в карето между бул. "Александър Малинов" и ул. "Филип Аврамов" в столичния квартал "Младост 3". Цялата инвестиция ще бъде реализирана на площ над 31 дка и включва няколко парцела, най-големият от които с площ 20.4 хил. кв.м.

Сделка от подобен мащаб би могла да означава, че пазарът на недвижими имоти най-сетне отново се активизра и излиза от кризисното състояние, в което се намираше.  

(източник: в. Капитал)

09.10.2013

Уникредит Булбанк с нови оферти за студенти и преподаватели

Уникредит Булбанк разширява позициите си при финансиране на студенти и академични преподаватели с нова линия от продукти, предназначени конкретно за този тип потребители. За студенти банката предлага овърдрафт срещу стипендия, студентски кредит при лихва между 7% и 7.5%, потребителски стоков кредит и спестовна сметка.

Целта е да се окаже финансова подкрепа на студенти и преподаватели, като се гарантира фиксиран лихвен процент, прозрачна процедура по кандидатстване, усвояване и погасяване, както и равен достъп до висше образование.

Разширяване на портофлиото от предлагани банкови продукити, при същевременно подобряване на условията за потребителите, неизменно ще се отрази положително на вътрешното потребление и следователно иконимиката. Затова действия на банките в тази насока са от изключителна важност.

(източник: в. Капитал)


Глътки растеж във винения сектор

Тази година подходящото време осигури между 30 и 40% повече грозде от миналата година по данни на Изпълнителната агенцията по лозата и виното, при това с много добро качество. Това са чудесни новини на фона на слабата реколта и недобрата година за голяма част от винопроизводителите във Франция, Швейцария и северна Италия.

Български производители отчитат ръст на вътрешния пазар в сравнение с миналата година, някои дори до впечатляващите 35%, както и значително увеличение на сделките за Китай, Швеция, Русия. Големият пазарен потенциал определено са Китай с консумация от 1,5 л. на глава, както и Япония и Бразилия с по 2 л/г. С голям договор за Китай могат да се похвалят и от "Винпром Пещера" - те сключиха споразумение със Sinochem Plastics за тригодишен износ на стойност 5 млн. долара., докато "Домейн Бойар" е подписала договор на стойност над 10 млн. евро с вносители в Русия.

Бългорската винена индустрия бавно, но сигурно се съживява, а избите вече подхождат по-смело при инвестициите и плановете за развитие.

(източник: в. Капитал)


150 идеи за лого на оперативните програми

Общо 150 проекта участват в конкурса за единно лого на европейските програми за следващия програмен период. На представянето им днес, вицепремиерът Зинаида Златанова, която отговаря за еврофондовете отчете като успешен този формат на съревнование, въпреки първоначални притеснение.

Конкурсът е отворен за всички и в него са участвали хора от 18 до 71 години. Едва осем от 150-те подадени предложения са на фирми, което МС отчете като успех - останалото са самостоятелни автори. Избраният от журито победител ще получи награда от 5 хил.лв. и тридневно посещение в Брюксел за двама.

Подобни инициативи целят да пробудят обществената ангажираност у хората, но също така дават допълнителен положителен импулс в сферата на изкуствата.

(източник: в. Капитал)