logo-right

Архив / Новини от България

16.01.2007

Търговският регистър тръгва от 1 юли

Очаква се електронният търговски регистър да заработи на 1 юли според информация от Агенцията по вписванията и фирмата „Сименс бизнес сървисиз” (Siemens Business Services) която спечели търга за изработването на системата. Софтуерът за новия регистър струва 755 хил. лв. Целта на реформата е вписването на фирмите да излезе от съда и да се поеме от Aгенцията. Информацията за всички търговци ще се събира на едно място, а не както до сега в съдилищата пръснати по цялата страна. Достъпът до информацията ще бъде по интернет, което значително ще ускори процеса.

(Източник: в. Дневник)

06.12.2006

„Атомстройекспорт” да изгради АЕЦ „Белене”

Компанията „Атомстройекспорт” ще участва в изграждането на АЕЦ „Белене” според споразумението постигнато с „Националната електрическа компания” ЕАД. Проектът предвижда изграждането на два 1000 мегаватови блока с леководородни реактори от ново поколение.

(Източник: в. Дневник)

27.11.2006

България търси китайски инвестиции

България желае китайски компании да инвестират у нас, тъй като след присъединяването ни към ЕС за тях ще се разкрият значителни възможности. Това се разбра от думите на министърът на икономиката Румен Овчаров по време на българо-китайския бизнес форум организиран по случай официалното посещение на премиера Сергей Станишев в Китай. На форума присъстваха 33 български компании.

Въпреки че Китай е една от най-големите икономики в света, нейните инвестиции у нас са едва 10-12 млн. долара. Очаква се в бъдеще да има по-висока активност в сферите на машиностроенето, металургията, сладкарските изделия и виното.

(Източник: в. Дневник)


ИТ компаниите - най-добри работодатели в България

Три компании от ИТ сектора бяха обявени за най-добри работодатели за тази година в България според изследването на международната компания „Хюит” (Hewitt) и нейния български партньор „Мандей инсайт” (Monday Insight). Сред големите компании като най-добри са посочени „Макдоналдс България”, „Сап лабс България” и „Крафт фуудс България”, докато сред средните и малките компании първите три места са за софтуерните фирми „Немечек България” и „Сайънт”, следвани от „Колиърс интернешънъл.” Подобно проучване се прави за пръв път в България и е индикатор за динамичното развитие на ИТ сектора у нас.

(Източник: в. Дневник)


ЕС ще отпусне допълнително 50 млн. евро за програми по САПАРД

Мониторинговият комитет по САПАРД одобри искането на България да получи средства от 10% над общия бюджет за периода 2000 – 2006 г. По груби изчисления, страната ще получи още 50 млн. евро. За да се усвоят тези допълнителни суми, фонд „Земеделие” ще продължи да приема проектите на кандидатите и в първите месеци на 2007 г. Доброто познаване на условията ще позволи значително развитие на заинтересованите фирми.

(Източник: в. Дневник)


„Джонсън контролс” ще засили присъствието си в София

Томас Патцелт, вицепрезидент и генерален мениджър на „Джонсън контролс”, ИТ компания с насоченост към автомобилната индустрия сподели, че фирмата възнамерява да засили присъствието си в София, като се преобразува от чисто софтуерна къща към център за разработка за автомобилната индустрия. Българското звено на компанията със своите 320 специалисти е второто по големина след центъра във Франция и продължава да расте, като търси да назначи още 150 души. Компанията разполага с допълнителни технологични центрове в САЩ и Германия. Разрастването на софийския клон ще бъде допълнителен стимул за ИТ сектора в България.

(Източник: в. Дневник)

21.11.2006

Британските купувачи поставят България на 4-то място като предпочитана дестинация

Според проучване на Grant Thornton и Lombard Street Research публикувано от в-к Гардиън, България се нарежда сред четирите предпочитани от британците страни за покупка на втори дом. На първо място продължават да бъдат Испания и Франция, следвани от САЩ, България, Турция и Кипър. Най-важните фактори посочени от проучването са евтините полети, цените на имотите и увеличаването на платежоспособните пенсионери. Около 38% от запитаните смятат да прекарват отпуските си в жилищата и да живеят там след пенсиониране.

(Източник: в. "Пари")

24.03.2006

Приет е Закон за търговския регистър

Новоприетият нормативен акт урежда прехвърлянето на Търговския регистър от съда към Агенция по вписванията, което от своя страна ще доведе до прозрачност на вписването, опростяване на процедурите по извършването му и освобождаване на органите на съдебната власт от неприсъщи за тях задължения. Реформата ще улесни и чуждестранните инвеститори, които с помощта на автоматизираната система ще могат да получават информация за вписаните търговци, клонове на чуждестранни фирми и свързаните с тях лица. От съображения за сигурност, данните в Агенция по вписванията ще се съхранява на електронен и хартиен носител.

(Източник: в. „Пари”)