logo-right

Архив / Новини от България

23.01.2007

Търси се консултант за концесии на ж.п. гари

Транспортното министерство ще обяви конкурс за избор на консултант за отдаване на концесии на ж.п. гарите в София и Пловдив. Условие към кандидатите за консултанти е в екипа да имат лице с няколкогодишен опит или да са компании които са работили по подобни проекти. Предстои да бъдат обявени процедури за правния и икономически анализ на концесията.

22.01.2007

Инвестиционна група предлага да купи „Риофиса”

Испанската инвестиционна група  "Инмокарал" (Grupo Inmocaral) предложи да изкупи акциите на "Риофиса" (Riofisa). Президентът на "Инмокарал", Луис Портийо, се е договорил с фамилията която държи контролния пакет от акциите на "Риофиса",  до 90 дни да представи оферта за придобиването на дружеството. Според предложената цена, общата сума на офертата възлиза на около 2 млрд. евро. От септември 2006 г. насам  "Риофиса",  обяви три инвестиционни проекта в България на обща стойност 622 млн. евро.

21.01.2007

Чуждестранен интерес към Българската фондова борса

"Хеленик иксчейнджис,”операторът на Атинската фондова борса, предложи на Българската фондова борса (БФБ) участие в съвместна платформа за търговия между Атина, София и Кипър, което ще направи пазарите по-видими за международните инвеститори. Групата смята да участва и в закупуването на държавния дял в борсата ако правителството реши да го продава. "Хеленик иксчейнджис” предлага на българските си колеги да се присъединят към вече създадената обща платформа за търговия и сетълмънт между Атина и Кипър, която работи от есента на миналата година. Целта е да се намалят транзакционните разходи и същевременно да се увеличи общият размер на пазара, което би привлякло големи международни инвеститори в тази част на Югоизточна Европа.

Евентуалното включване в общата платформа от страна на БФБ няма да се отрази върху независимостта и като същевременно значително ще увеличи нейния капацитет.

(източник: в. Дневник)

16.01.2007

Търговският регистър тръгва от 1 юли

Очаква се електронният търговски регистър да заработи на 1 юли според информация от Агенцията по вписванията и фирмата „Сименс бизнес сървисиз” (Siemens Business Services) която спечели търга за изработването на системата. Софтуерът за новия регистър струва 755 хил. лв. Целта на реформата е вписването на фирмите да излезе от съда и да се поеме от Aгенцията. Информацията за всички търговци ще се събира на едно място, а не както до сега в съдилищата пръснати по цялата страна. Достъпът до информацията ще бъде по интернет, което значително ще ускори процеса.

(Източник: в. Дневник)

06.12.2006

„Атомстройекспорт” да изгради АЕЦ „Белене”

Компанията „Атомстройекспорт” ще участва в изграждането на АЕЦ „Белене” според споразумението постигнато с „Националната електрическа компания” ЕАД. Проектът предвижда изграждането на два 1000 мегаватови блока с леководородни реактори от ново поколение.

(Източник: в. Дневник)